StoryEditor

Situácia v eurozóne sa zhorší, varuje ECB

07.03.2013, 15:58
Autor:
TASRTASR
ECB dnes znížila prognózu vývoja ekonomiky eurozóny na tento aj budúci rok.

V prípade vývoja inflácie však odhad ponechala prakticky nezmenený. Informovala o tom agentúra Reuters.

ECB najnovšie znížila svoj odhad vývoja ekonomiky eurozóny na rozmedzie od -0,9 do -0,1 %. Nová prognóza znamená zhoršenie hornej hranice vývoja hrubého domáceho produktu (HDP) v porovnaní s ostatným odhadom v decembri minulého roka, keď ECB predpokladala rozmedzie vývoja ekonomiky eurozóny pre tento rok od -0,9 % do +0,3 %. V decembri tak ešte počítala s určitou možnosťou rastu, zatiaľ čo podľa novej prognózy predpokladá, že poklesu sa ekonomika eurozóny tento rok nevyhne.

Banka zároveň znížila odhad aj v prípade vývoja ekonomiky eurozóny v roku 2014. Na budúci rok ECB očakáva rast HDP menového bloku v rozmedzí od 0 % do 2 %, zatiaľ čo v decembri ešte predpovedala rast o 0,2 až 2,2 %.

Čo sa týka vývoja inflácie, v tomto smere ECB menila pôvodný odhad len minimálne. Pre tento rok predpokladá mieru inflácie v pásme od 1,2 % do 2 %, zatiaľ čo v predchádzajúcej prognóze počítala pre rok 2013 s infláciou od 1,1 % do 2,1 %. Pre rok 2014 počíta s infláciou v pásme od 0,6 % do 2 % oproti pôvodnému odhadu v pásme od 0,6 % do 2,2 %.

V súvislosti s vývojom v Taliansku šéf ECB Draghi uviedol, že čo sa týka podmienok programu nákupu dlhopisov zo strany ECB, Rím nemôže počítať s ich zmiernením. "Pravidlá sú také, aké sú. Loptička je jednoznačne na strane (národných) vlád," dodal Draghi na tlačovej konferencii, ktorá nasledovala po tom, ako banka oznámila, že hlavnú úrokovú sadzbu ponechala na historickom minime 0,75 %, aj keď podľa Draghiho finančníci rokovali aj o ich znížení.

Draghi tak nepriamo reagoval na výsledky talianskych parlamentných volieb, v ktorých obyvatelia dali najavo, že nesúhlasia s pokračovaním úsporných opatrení, ktoré spustila vláda Maria Montiho. Zároveň však dodal, že po prvotnej nervozite po parlamentných voľbách v Taliansku sa trhy upokojili a navyše, väčšina opatrení na konsolidáciu verejných financií v krajine pokračuje, napriek momentálnym problémom s vytvorením novej vlády.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:43