StoryEditor

Euroskupina dáva Cypru "voľnosť" (video)

17.03.2013, 23:00
Hlasovanie sa opäť odloží, ministri financií eurozóny dali krajine voľnosť určiť si sadzby kontroverznej dane.

23:10 Uchránení by mali byť len tí, čo v majú v bankách 20-tisíc a menej

Predsa len ešte jedna aktualita: podľa štátnej televízie by nakoniec od špeciálnej dane mali byť uchránení len vkladatelia, ktorí v bankách nemajú viac ako 20-tisíc eur. Či je to pravda, ukáže až čas. Situácia na Cypre sa stáva čoraz neprehľadnejšou. Finweb ju bude, samozrejme, sledovať aj zajtra.

22:38 Zopár špekulácií na záver

Niektorí novinári zo svetových denníkov na Twitteri špekulujú o tom, čo nám to chceli ministri financií eurozóny v oficiálnej správe vlastne povedať. To, že Cyprus musí za každých okolností sľúbených 5,8 miliardy vyzbierať, je jasné. Jasné je aj to, že ministrom je v podstate jedno, akým daňovým kľúčom sa tamojšia vláda k peniazom dostane. Niektorí však špekulujú o vete "Euroskupina znovu potvrdzuje  potrebu garantovať poistené vklady pod 100-tisíc eur v plnej výške".

Kým väčšina (vrátane Finwebu) toto vyjadrenie chápe ako odklon od myšlienky zdaniť drobných sporiteľov a výzvu k cyperskej vláde, aby ich z kontroverznej "solidárnej dane" vynechala, niektorí si myslia, že táto veta sa vzťahuje len na scenár, keby cyperské banky nakoniec predsa len skrachovali.

Vplyvný finančný blogger Reuters Felix Salmon: Euroskupina znovu potvrdzuje  potrebu garantovať poistené vklady pod 100-tisíc eur v plnej výške. Čo to znamená?

Finančný blogger a hedžový manažér Pawel Morski: Je nejaký skrytý význam v dvojznačnosti vyjadrenia Euroskupiny? Alebo ju možno napísal niekto, kto nespal od štvrtka.

21:46 Euroskupina: Poistené vklady by nemali byť zasiahnuté daňou

Na svete už je aj oficiálne vyjadrenie Euroskupiny, ktorá sa prostredníctvom nedávno skončenej videokonferencie radila, ako postupovať k čoraz horúcejšej situácii na Cypre. Ministri financií zopakovali potrebu záchranného balíka pre ostrov, ktorý je však podmienený aj "vlastným vkladom", teda kontroverznou daňou. Ak by Európa nekonala, vklady by z bánk mohli zmiznúť úplne, keďže mnohým z bánk na ostrove horzí krach.

Zároveň však vyhlásili - a toto je dôležité - aby poistené vklady v bankách (teda do 100-tisíc eur) boli od dane ušetrené. "Je nevyhnutné, aby boli tieto vklady garantované v plnej výške," píše sa v oficiálnej správe. "Cyperská vláda preto predstaví nový plán rozloženia špeciálneho daňového bremena, ktorý bude oproti pôvodnému plánu zo soboty zameraný skôr na vyššie vklady".

 

21:30 Euroskupina dáva Cypru "voľnosť"

Ministri financií eurozóny pred pár minútami skončili videokonferenciu, na ktorej sa radili, čo ďalej s ostrovom. Odsúhlasili plán, podľa ktorého dajú Cypru "voľnosť" slobodne si určiť výšku "solidárnej dane", ako aj jednotlivé skupiny, ktoré ju budú platiť pod podmienkou, že vláde sa podarí na nej vybrať sľúbených 5,8 miliárd eur. 

Prostredie z okolia gréckeho ministra financií zároveň hovorí o tom, že ministri "by radi videli, keby boli z odvodu vyňaté poistené vklady", teda peniaze v banách do výšky 100-tisíc eur. Tieto isté zdroje, ktoré cituje agentúra Reuters zároveň hovoria, že cyperský parlament bude o úvere rozhodovať už zajtra, ako sa i pôvodne plánovalo.

20:59 Americké burzy padali

O tom, že dianie na tomto malom ostrove je ostroa sledované aj na druhej strane Atlantiku svedčí aj fakt, že americké burzy zaznamenali po zverejnení špekulácií, že cyperská vláda záchranný úver neodsúhlasí, pád.

Index S&P 500 padol o 0,5%

Index Nasdaq o 0,36%

Dow Jones Industrial Average o 0,41%

20:28 Cyprus opäť odloží hlasovanie

Zdá sa, že zajtrajšie hlasovanie sa nakoniec konať nebude. Nie je pritom isté, kedy a či vôbec sa konať bude. Grécka televízia Antenna totiž prišla so špekuláciou, že tamojší prezident Anastisiades sa chystá povedať Euroskupine, že na presadenie balíka mu chýbajú hlasy.

20:19 Zahráva sa Cyprus s ohňom?

Na dnes posledná horúca aktualita z politicky rovnako horúceho ostrova: Cyprus podľa zákulisných informácií na zajtra presunuté hlasovanie o kontroverznej dani úplne zrušil. Ako prvý o tom informoval prominentný novinár píšuci pre The Financial Times Peter Spiegel na svojom Twitteri.

Ak sa správa potvrdí, situácia okolo záchrany tamojších bánk sa môže ešte viac skomplikovať.

20:03 The Economist: Plán pre Cyprus je nefér, ktátkozraký a odsúdený na neúspech

Takto hodnotí plán na záchranu ostrova vplyvný magazín The Economist. Ten sa pustil najmä do zdanenia vkladov drobných sporiteľov, pričom špekuluje, prečo tamojšia vláda vôbec k niečo tak škandálnemu pristúpila. Pripomína síce, že sa nejedná o porušenie ochrany vkladov, keďže v tomto prípade banky nekrachujú, ale celý nápad podľa časopisu "vychádza čiastočne v ústrety ruským peniazom na ostrove, ktoré by si inak špeciálnu daň odniesli sami".

Magazín takisto pochybuje o tom, že cyperský precedens je tak "špeciálny a unikátny", ako to zdôrazňuje Trojka. Podobný slovník sme totiž od európskych lídrov už počuli v prípade Grécka - odvtedy pomoc z eurovalu čerpá Írsko, Portugalsko a teraz i Cyprus.

Európa robí podľa denníka i strategickú chybu a kazí tak to, čo sa podarilo urobiť Európskej centrálnej banke - a to ukľudniť trhy. Zároveň sa zvýšila i "politická cena", ktorú Európa do projektu záchrany eurozóny od začiatku krízy vložila.

19:35 Protestujúci zvesili vlajku z nemeckej ambasády

Antinemecké nálady na ostrove vrcholia, protesty sa očakávajú i zajtra. Video je z dnešného popoludnia.

https://www.youtube.com/embed/L-YF1PZjNGg

19:21 "Solidárna daň" nie je nič iné ako legalizovaná banková lúpež

Takto ostro odsúdil pripravané kroky cyperskej vlády prominentný komentátor agentúry Reuters Hugo Dixon. Plán zdaniť vklady drobných sporiteľov nazval "zlým precedensom", ktorý "úplne zničí dôveru v tamojší už tak krehký bankový sektor". Za oveľa lepší nápad považuje, ak by vláda pristúpila k špeciálnej dani len v prípade nepoistených vkladov (teda presahujúcich úroveň 100-tisíc eur).

"Drobní sporitelia by mali byť skôr podporovaní ako penalizoaní," myslí si. Upozorňuje aj na fakt, že ranu utrpí aj dôveryhodnosť samotnej vlády.

18:53 Cyperskí vkladatelia stratia stále menej, ako slovenskí živnostníci a dohodári

Jednorazové zdanenie vkladov v cyperských bankách je podľa analytika Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Martina Vlachynského prelomením tabu. Aj napriek doterajšiemu zachraňovaniu viacerých štátov a bánk boli totiž vkladatelia vždy ubezpečovaní, že ich peniaze sú v poriadku. "Tentoraz tomu tak nie je, ale bude to určite signál pre vkladateľov v ostatných štátoch, najmä v Španielsku," povedal.

Ako však upozornil, strata 6,75 % z úspor cyperského obyvateľstva je porovnateľná alebo dokonca menšia ako napríklad strata príjmu slovenských živnostníkov či dohodárov, ktorí sa vyššími daňami skladajú aj na záchranné mechanizmy eurozóny. Pritom práve prostredníctvom Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) sa aj slovenskí občania budú podieľať 100 miliónmi eur na finančnej pomoci pre Cyprus. "Je to definitívna ukážka toho, že napriek vyhláseniam politikov eurokríza nekončí, ale naberá nové rozmery," konštatoval Vlachynský.

18:26 Má Cyprus dostatok bankoviek?

Na ostrove sa podľa údajov tamojšej centrálnej banky nachádza hotovosť v hodnote okolo 1,56 miliardy, banky však držia až 65 miliárd. Ak by aj došlo k situácií, že vkladatelia by chceli svoje peniaze vyplatiť v hotovosti (čo kvôli zatvoreným bankám aj tak nie je možné), na Cypre sa jednoducho nenachádza dotatok hotovosti.

18:13 Cyprus sleduje i Amerika

Horúce aktuality na ostrove nepriťahujú pozornosť len starého kontinentu, ale i Ameriky. Americká banková asociácia (ABA) už na svojej internetovej stránke zverejnila oznam, ktorým upokojuje tamojších vkladateľov. "Situácia na Cypre je pre tamojších sporiteľov skutočne vážna, ale na americké banky nemá žiadne implikácie," píše sa v oficiálnom stanovisku. Asociácia pripomína, že Američania majú v bankách svoje vklady poistené až do výšky 250-tisíc dolárov, pričom ani nepoistení vkladatelia doteraz svoje peniaze v dôsledku krachu banky nestratili

K situácii sa vyjadril i Biely dom. Jeho hovorca, Jay Carney, povedal Reuters, že "Amerika pozorne sleduje dianie na Cypre a verí, že Európa podnikne také kroky, ktoré pomôžu obom stranám Atlantiku rásť a vyriešiť problémy so zadlžením".

17:53 Britská vláda pozastavila akékoľvek platby do cyperských bánk

Ostrov je totiž obľúbenou destináciou britských turistov, ktorí na ňom trávia zvyšok života. Práve do tamojších bánk preto smeruje aj mnoho dôchodkov z Británie.

17:15 Krugman: Európania držia neónové pútače hovoriace: Vyberte si svoje vklady!

Slávny ekonóm a stĺpkar denníka The New York Times so statusom celebrity, Paul Krugman reagoval na situáciu okolo Cypru nasledovne: "Je to akoby Európania držali neónové pútače, na ktorých je po grécky a taliansky napísané. že je čas podniknúť nájazd do vašej banky."

Mnohí, najmä anglo-saskí analytici sa v tejto súvislosti obávajú spustenia paniky, najmä na juhu kontinentu, ktorá by znamenala, že tamojšie už teraz podlomené banky by sa dostali do ešte väčších problémov. Krugman upozorňuje, že treba počkať na to, čí Španieli a Taliani budú brať situáciu na ostrove vážne alebo uveria, že tamojšie horúce aktuality sa v ich krajinách nebudú za žiadnych okolností opakovať.

17:00 Riešenie typické pre politikov

Pre riaditeľa Nadácie F. A. Hayeka Matúša Pošvanca je jednorazové zdanenie vkladov riešením, ktoré je typické pre politické špičky. Zvyšuje totiž zaťaženie bežných ľudí bez toho, aby došlo ku obmedzeniu výdavkov verejného sektora krajiny. Opatrenie je pritom takisto vyvlastnením časti vkladov bánk. "Poplatok môže zároveň vyvolať veľkú nedôveru občanov EÚ v bankový sektor. Vyvlastnenie sa totiž nedeje v nejakej banánovej republike, ale u relevantného člena EÚ," podotkol Pošvanc.

16:05 Cyperské banky zostanú zatvorené až do štvrtka

Horúca téma okolo Cypru ostane horúcou ešte nejaký čas - agentúra AP informuje, že tamojšia centrálna banka rozhodla, že "bankové prázdniny" sa na ostrove predĺžia až do štvrtka. Túto informáciu potvrdzuje i Reuters, ktorý cituje bližšie nešpecifikované zdroje z prostredia vlády.

16:02 Taliani už niečo podobné zažili

Diskutovaný krok cyperskej vlády dodatične zdaniť vklady drobných sporiteľov je v Európe vnímaný ako precedens (hoci európski lídri tvrdia, že toto je "špeciálny prípad", ktorý sa už nikdy nebude opakovať), no nie je to tak dávno, čo niečo podobné zažilo Taliansko, hoci v nie tak drastickej miere.

Na jeseň roku 1992 pristúpila vláda vtedajšieho premiéra Giuliana Amatu k neočakávanému zdanieniu všetkých vkladov vo forme plošnej 0,6-percentnej dane. Vtedajšie verejné financie boli podľa vlády "v stave akútneho ohrozenia".

Práve nad Talianskom sa však podľa mnohých v súčasnosti sťahujú mraky po tom, ako je riešenie politického patu stále v nedohľadne aj po troch týždňoch od konania parlamentných volieb.

15:50 Daily Mail: Zo strany Európskej únie je to veľká banková lúpež

S takouto titulkou zajtra vyjde britský denník Daily Mail:

15:43 Ministri financií sa idú radiť

Podľa agentúry Bloomberg plánujú ministri financií konferenčný hovor o Cypre o pol ôsmej večer. O pol piatej mu má predchádzať konferenčný hovor pracovnej skupiny Eurogroup pre Cyprus.

15:40 Francúzsky minister financií reaguje na posunutie hlasovania

Francúzsky minister financií Pierre Moscovici podľa informácií britského Guardianu"rešpektuje rozhodnutie cyperských politikov odložiť dnešné hlasovanie" a zároveň je otvorený možnosti zmeny sadzieb špeciálnej "solidárnej dane", najmä v súvislosti so zdanením vkladov drobných sporiteľov. Trvá však na tom, aby ostrov sľúbených 5,8 miliardy nejako získal.

15:31 Forint sa hýbe kvôli Cypru

Maďarské ministerstvo hospodárstva podľa agentúry Reuters povedal, že dnešný pohyb forintu je dôsledkom situácie na Cypre a zdaneniu tamojších vkladov.

Krajina je podľa ministra schopná zafinancovať sa sama.

Kurz forintu voči euru

 

 

 

 

15:26 Klaus: Do takejto únie sme nevstupovali

K zdaneniu vkladov v Cypru sa vyjadril aj bývalý český prezident Václav Klaus. "EÚ sa neskrývane stáva transferovou (či fiškálnou či finančnou) úniou, ktorá redistribuuje peniaze z jednej krajiny do druhej, alebo od občanov jednej krajiny k občanom druhej krajiny. Do takej únie sme 1.mája, rovnako ako Cyprus, nevstupovali," napísal Klaus.

15:17 Eurozóna môže tento otras ustáť

Prvotná reakcia trhov na správy z Cypru bola podľa analytika Patria Online Tomáša Vlka negatívna. "Postupne dochádza k stabilizácii a nakoniec by mohlo ísť o prechodnú záležitosť. Eurozóna má slušnú šancu tento otras ustáť- nástroje ECB by mali byť dostatočné, aby zabránili v naštartovaní ďalších negatívnych trendov," dodáva.

15:16 Komentár HN: Cyprus poslal varovanie slovenským sporiteľom

 

 

 

 

 

14:48 Zdieľanie záťaže

Luxemburský minister financií Luc Frieden tvrdí, že daň, uvalená na cyperské depozitá, je vyjadrením "zdieľania záťaže" a Cyprus má pre ďalšie vyjednávanie len malý priestor.

14:37 Daň za stabilitu je len ďalším výstrelom bruselskej daňovej Aurory

"Daň za stabilitu na Cypre je len ďalším výstrelom bruselskej daňovej Aurory, cieľom je harmonizácia (rozumej dorovnanie a zvýšenie) daní po celej eurozóne. Brusel a vlády si naozaj myslia, že zvýšia svoj vplyv, keď zvýšia dane a z prijatých peňazí budú všetko regulovať a stimulovať. Ešte stále im nedošlo, že ak chcú stabilizovať (a možno aj zvýšiť) daňové príjmy, tak musia daňové sadzby znižovať, aby sa nikomu reálne neoplatilo dane obchádzať. História ukazuje, že takto sa to dá a funguje to," komentuje analytik TRIM Broker Tomáš Plavec.  

 

14:23 Kto je za kontroverznou "konfiškačnou daňou"?

Cyperská i nemecká vláda sa podľa oficiálnych vyjadrení zbavujú zodpovednosti za návrh, ktorý počíta s uvalením špeciálnej "solidárnej dane" aj na vklady drobných sporiteľov, teda tých, ktorí majú v bankách menej ako 100-tisíc eur.

Denník The Wall Street Journal prišiel s detailami rokovaní o záchrane ostrova. Kontroverzná daň je podľa neho "dieťaťom" rakúšana Thomasa Wiesera, ktorý koordinuje debatu medzi ministrami financií eurozóny, pričom veľkú úlohu na jej podpore zohral aj Nemec Asmussen, ktorý sa chcel touto daňou vyhnúť klasickému haircutu, ktorý by podľa neho destabilizoval celý kontinent.

Pôvodný návrh, ktorý predložil eurokomisár pre menové záležitosti, Olli Rehn, pritom vraj počítal s nasledovnou schémou: vklady pod 100-tisíc by mali byť zdanené sadzbou menej ako tri percentá, vklady do 500-tisíc päťpercentnou daňou a nad pol milióna až 7-percentnou.

13:54 Cyprus môže predĺžiť bankové prázdniny až do konca týždňa

Slávny ekonóm a pravidelný prispievateľ agentúr Reuters Anatole Kaletsky rozhodnutie cyperskej vlády odložiť hlasovanie privítal. Zároveň informoval, že krajina banky zatvorené ponechá až do piatku. "Odloženie hlasovania sú dobré správy, znamená to, že na túto krádež sa nenašla väčšina. Merkelová otočí."

13:45 Gazprom navrhol Cypru dohodu, ten ju odmietol

Viaceré cypwerské médiá informujú, že ruský energetický gigant navrhol cyperskej vláde dohodu, podľa ktorej sa ostrov bud môcť úplne zbaviť potreby uvalenia kontroverznej "konfiškačnej dane". Celú reštrukturalizáciu tamojšieho bankového sektora by spoločnosť prevzala na seba. Zadarmo to však nebude - Rusi na oplátku požadujú práva na prieskum ložísk plynu v cyperskej výlučnej ekonomickej zóne.

Cyperčania však rezolútne odmietli. "Cyprus sa nebude vôbec zaoberať návrhmi, ktoré nepochádzajú priamo  z vnútra Európskej únie," citoval portál Greekreporter zdroj z prostredia vlády.

Reakcia Rusov však na seba nenechala dlho čakať. Anatolij Aksanov, šéf Asociácie ruských regionálnych bánk a člen výkonnej rady Ruskej centrálnej banky označil pre štátnu agentúru Interfax cyperský bankový systém za "nedôveryhodný" a vyzval ruských občanov, aby z krajiny stiahli svoje peniaze.

13:30 Ruskí oligarchovia na Cypre

Na letisku v Larnake videli niekoľko lietadiel z Ruska a Ukrajiny, uviedli cyperské médiá. Podľa médií na Cyprus prileteli ruskí oligarchovia. Špekuluje sa, že chcú uzavrieť s cyperskými bankami nové dohody, alebo že chcú svoje peniaze presunúť z krajiny.

13:12 Slovensko trvá na aktívnejšej výmene informácií

Slovensko trvá a naďalej bude trvať na tom, aby v pripravovanom memorande o porozumení s Cyprom bola zakotvená požiadavka SR o aktívnejšej výmene informácií medzi cyperskými daňovými autoritami a ostatnými krajinami Európskej únie. Uviedol to riaditeľ tlačového odboru Ministerstva financií SR Radko Kuruc.

Pripomenul tiež, že pôvodná požadovaná pomoc v objeme 17 miliárd eur sa skresala na približne 10 miliárd eur. Zvyšok má Cyprus získať mimoriadnymi odvodmi z bankových vkladov či zvýšením korporátnych daní. "To znamená, že sa zatlačilo na Cyprus, aby si z veľkej časti vyriešil problémy sám," zdôraznil Kuruc.

12:54 Hlasovanie odložené

Ako sme avizovali, cyperský parlament nakoniec hlasovanie o kontroverznej dani odložil na zajtra. Ohlásil to hovorca tamojšieho parlamentu Yiannakis Omirou. Politici tak budú o dodatočnom zdanení sporiteľov v bankách rozhodovať zajtra o šiestej hodine tamojšieho času (piatej nášho času).

12:50 Cyperská parlamentná matematika

Dnešné hlasovanie na ostrove bude naozaj nervy drásajúce, keďže kabinet prezidenta Nicosa Anastasiadesa nemá v parlamente väčšinu. Jeho koalícia totiž kontroluje len 28 kresiel z 56-členného zákonodarného zboru krajiny, čo zvyšuje šance, že politici dnes kontroverznú daň odmietnu.

Tu je rozloženie síl:

Strana prezidenta Anastasiadesa: 20 kresiel

DIKO (koaličná strana): 8 kresiel

AKEL: 19 kresiel

EDEK: 5 kresiel

EUROKO: 2 kreslá

Nezávislí: 1 kreslo

12:45 Schäuble: My za to nemôžeme

Nemecký minister financií odmietol obvinenia, že za kontroverzný návrh špeciálnej dane na vklady v bankách môže tlak Berlína. "Nemecko nebude mať nijaké námietky, ak sa Nikózia rozhodne drobných sporiteľov zdaniť nižšou sadzbou," vyhlásil. Cyperskí politici tak dostali zelenú na to, o čom sa dnes veľmi špekuluje - preniesť bremeno najmä na sporiteľov, ktorých vklady v bankách prevyšujú 100-tisíc eur.

12:36 Cyperčania vyšli do ulíc

A horúco ešte len bude - veľký protest je ohlásený na tretiu hodinu tamojšieho času (druhú hodinu nášho času).

12:28 Pozrite si kalkulačku cyperskej kontroverznej dane

Celá Európa upriera zrak na stredomorský Cyprus a jeho plány uvaliť špeciálnu daň na vklady v tamojších bankách. Táto daň je podmienkou Trojky na schválenie záchranného balíka pre ostrov. Cyprus musí z vkladov v bankách vybrať až 5,8 miliardy eur, Trojka potom prispeje 10-miliardovým úverom.

Kontroverzie vzbudzuje najmä zdanenie drobných sporiteľov, ktorých vklady v bankách neprevyšujú hranicu 100-tisíc eur. Agentúra Reuters sa bližšie pozrela na to, o koľko viac by za zníženie sadzby dane pre túto skupinu zaplatili veľkí sporitelia. Pozrite si kalkulačku cyperskej dane na vklady v bankách.

12:24 Banky na ostrove možno ostanú zavreté dlhšie

Jedná sa zatiaľ o nepotvrdené správy, ale zdá sa, že Cyprus dnes o kontroverznej pomoci nerozhodne. Tamojšie banky môžu podľa špekulácií ostať zatvorené až do momentu, kedy politici nájdu dostatočnú podporu pre tento návrh.

12:04 Hlasovanie sa môže odsunúť

Hlasovanie cyperského parlamentu môže byť odsunuté na zajtra o 16:00, uvádza to bez oznámenia zdroja cyperská televízia CyBC.

12:03 Telekonferencia

Ministri financií eurozóny by ešte dnes mohli usporiadať konferenčný hovor kvôli Cypru.

12:00 Ekonómovia sa boja úniku kapitálu z Európy

"Podmienky záchranného balíka pre Cyprus nesmieme vnímať izolovane. Signály, ktoré tieto podmienky vysielajú smerom k ďalším juhoeurópskym krajinám a klientom bánk sú veľmi znepokojivé," komentoval pre nemecký Handelsblatt súčasné dianie na Cypre profesor ekonómie Simon Evenett.

Odborníci sa obávajú, že horúce cyperské aktuality dajú znova do pohybu kapitál, ktorého únik zo starého kontinentu prerušila politika šéfa ECB Maria Draghiho. Jeho slávny prejav, že "urobí všetko preto, aby euro zachránil" totiž na trhy zaúčinkoval. S tým je však podľa profesora koniec a hrozba, že európski klienti bánk začnú masovo vyberať svoje účty, sa znova vrátila.

11:44 Cyperský plán

Cyperská vláda podľa agentúry Reuters pracuje na pláne, ktorý má zmierniť dopad na menších sporiteľov. Uvažuje sa aj o možnosti, že stanoví limit pre menšie vklady, ktoré sa už nebudú daniť a o výške takého stropu stále rokuje.

11:34 Saxo Bank: Toto je socializmus

"Keď môžete skonfiškovať desať percent peňazí zákazníkov bánk, môžete skonfiškovať i 25, 50 alebo i sto percent. Teraz verím, že keď panika vzrastie a politici sa budú zúfalo snažiť zachovať euro nažive, uvidíme niečo horšie. Vkladatelia musia byť z ďalších prípadných štátnych bailoutov vystrašení.

Obávam sa toho, že to bude viesť k masívnemu odlevu kapitálu zo slabých krajín eurozóny, čo je posledná vec, ktorú teraz potrebujú. Odlevu dokonca z EÚ ako takej. To je hlavná, hlavná zmena pravidiel hry. Verím, že oslabenie už i tak dosť naštrbenej dôvery investorov, môže byť začiatkom konca eurozóny. Myslím si, že euro a pridružené trhy budú po tom, ako investorom dôjdu všetky dôsledky, oslabené rastúcim nedostatkom dôvery. Toto je ozajstný socializmus a stále nemôžem uveriť, že sa to stalo," komentuje spoluzakladateľ Saxo Bank Lars Seier Christensen.

11:16 Financial Times: Európa zbabrala ďalšiu záchranu

Dohoda eurozóny, ktorá poskytne pomoc Cypru sa stretla s negatívnymi ohlasmi. Denník Financial Times napísal, že Európa zbabrala ďalší záchranný plán, zatiaľ čo portál Eurointelligence tvrdí, že rozhodnutie vrátilo do Európskej únie neistotu.

Sotva eurozóna začala smerovať správnym smerom vo svojom boji so stále sa meniacou dlhovou krízou, vrátila sa k svojej starej neresti. "Keď sa jej člen začal topiť, nehodila mu záchranný pás, ale dala mu na krk mlynský kameň," napísali FT v redakčnom komentári.

"Čo sa úplne nepodarilo (talianskemu politikovi) Beppe Grillovi, zvládli ministri financií eurozóny jediným rozhodnutím v sobotu skoro ráno. Tým, že zdanili aj tie najmenšie vklady, priniesli opäť neistotu," napísal Eurointelligence.

11:13 Nebezpečný precedens

Bývalý český minister priemyslu a obchodu Vladimír Dlouhý, ktorý teraz pôsobí ako poradca spoločnosti Goldman Sachs, označil podľa portálu Patria Online jednorazové zdanenie vkladov za nebezpečný precedens. Dodal však, že chápe, že európski politici po Cypre požadujú určité obete.  

"Pretože tento postup nebol ministrami financií eurozóny iba schválený, ale tiež navrhnutý, predstavuje znepokojujúcu správu pre každého, kto má bankové vklady v eurozóne," uviedol ekonomický redaktor spoločnosti Sky News Ed Conway.

11:10 Putin: Zdanenie vkladov je neprofesionálne

Ruský prezident Vladimir Putin označil podľa Reuters plánované jednorazové zdanenie bankových vkladov v rámci pomoci eurozóny Cypre za "nespravodlivé, neprofesionálne a nebezpečné". Ruské ministerstvo financií naopak označilo zdanenie bankových vkladov za potrebný krok.

11:08 Cyprus chce chrániť nízke vklady

Cyperská vláda sa snaží zmeniť výšku odvodu na bankové vklady, aby ochránila drobných sporiteľov, informoval Wall Street Journal (WSJ).     

Podľa informovaných zdrojov chce vláda predložiť Euroskupine návrh na zmenu výšky odvodu, ktorým sa majú sporitelia podieľať na záchrane cyperských bánk. Drobní sporitelia by mali dať zo svojich úspor menší podiel, než sa plánovalo.     

Nový návrh počíta s tým, že odvod z vkladov do výšky 100.000 eur by predstavoval 3 %, z vkladov od 100.000 eur do 500.000 eur 10 % a z vkladov nad 500.000 eur by bol 15 %. Minulý týždeň schválený návrh záchranného balíka pre Cyprus predpokladá odvod vo výške 6,75 % na vklady do 100.000 eur a na vklady nad 100.000 eur odvod vo výške 9,9 %. Aj podľa nového návrhu by odvod z bankových vkladov mal na záchranu bánk prispieť celkovou sumou 5,8 miliardy eur.

10:20 Moody´s varuje pred rozsiahlymi dôsledkami

Odvod z bankových vkladov bude mať podľa ratingovej agentúry Moody's rozsiahle dôsledky. Agentúra tvrdí, že bude mať negatívne implikácie aj pre veriteľov bánk iných európskych krajín. Podľa dnešnej správy Moody's rozhodnutie krajín eurozóny zvýši riziko odlevu kapitálu aj z ďalších krajín eurozóny zasiahnutých dlhovou krízou, informovala agentúra DPA.

Naopak riziko nákazy prostredníctvom dlhopisových trhov považuje Moody's za nízke. Nebezpečenstvo odpisu časti hodnoty dlhu krajiny, ako to museli urobiť súkromní veritelia v prípade Grécka, je zatiaľ zažehnané. Agentúra však upozornila, že rozhodnutie jednorazovo zdaniť bankové vklady sa výrazne odlišuje od predchádzajúcich záchranných akcií. Moody's ako príklady spomenula podporu španielskeho bankového sektora alebo záchranu holandského finančného inštitútu SNS Reaal. V týchto prípadoch sa klienti bánk nemuseli podieľať na ich záchrane. Bezprostredné dôsledky núteného odvodu z vkladov budú len obmedzené, odhaduje Moody's.

10:17 Grécke a španielske banky môžu mať problémy

Väzby oboch krajín s Cyprom sú veľmi silné. Nasledujúca tabuľka ukazuje, koľko by mohli jednotlivé periférne krajiny získať zavedením dane na vkladoch.

10:14 Rozhodne sa o tretej

Ak parlament záchranný balík neschváli, krajine hrozí neriadený bankrot, varoval prezident Nikos Anastasiades. Prezident bude napoludnie informovať parlament o vážnosti situácie.  Celú noc nadnes prebiehali rokovania medzi parlamentnými stranami a poslancami. Zatiaľ nie je jasné, aký bol výsledok rokovaní a či sa podarilo získať dostatočnú podporu pre záchranný balík. V parlamente hrozí pat, keďže stredo-pravé strany DISY a DIKO, ktoré balík podporujú, majú len 28 z 56 kresiel. Rozhodujúce zasadnutie parlamentu je stanovené na 15.00 h SEČ.

10:10 SNS je proti pomoci pre Cyprus

Slovenská národná strana vyzýva premiéra Roberta Fica, aby dodržal svoje verejné vyhlásenie z júna 2012 a okamžite požiadal o zoznam všetkých slovenských podnikateľov, ktorí vlastnia schránkové spoločnosti na Cypre. Uviedol to predseda SNS Andrej Danko.

"SNS dôrazne protestuje proti finančnej pomoci Cypru," reagoval na toto rozhodnutie Danko. Dodal, že Cyprus je dlhodobo daňovým rajom, v ktorom si podnikatelia skresľujú svoje hospodárske výsledky. "Sám premiér Robert Fico sa vyjadril, že na Slovensku pôsobí takmer 2000 vlastníkov cyperských spoločností. Podľa SNS je Cyprus krajina, ktorá si nezaslúži pomoc Európskej únie, krajina, ktorá je typickým príkladom zachraňovania peňazí špekulatívnych podnikateľov, neochotných platiť dane, a dokonca aj niektorých politikov," zdôraznil predseda SNS.

10:05 Goldman Sachs: Ďalšie kolo krízy nehrozí

Analytici Goldman Sachs si myslia, že situácia okolo Cypru nevyvolá nové kolo krízy. Argumentujú troma dôvodmi:

1. Zahrnutie aj zahraničných vkladateľov bolo očakávané.
2. Daň sa týka naakumulovaného bohatstva, kým generácia kapitálu bude pokračovať cez nízke úrokové sadzby.
3. Banky v eurozóne sú likvidné vďaka ECB.


10:03 Komunisti zvažujú odchod z eurozóny

Cyperská komunistická strana AKEL pred dnešným hlasovaním o kontroverznom zdanení bankových vkladov uviedla, že zvažuje návrh na odchod Cypru z eurozóny.

10:00 Penta: Zdanenie vkladov nás nezasiahnu

Spoločnosť Penta Investments uviedla, že plánované zdanenie bankových vkladoch a zvýšenie firemnej dane na Cypre skupinu zásadne nezasiahne a nezmení nič na štruktúre holdingu.

09:59 Miliardy dolárov Rusov

Ruské firmy a občania majú podľa agentúry AFP na Cypre uložených okolo 20 miliárd dolárov.

09:30 Burzy po celom svete padajú

Japonská burza dnes prudko oslabila. Termínované kontrakty na akcie signalizujú aj pád európskych akciových trhov po otvorení. Dôvodom sú obavy vyvolané záchranným balíkom pre Cyprus.

K poklesu japonskej burzy prispelo aj posilnenie jenu. Kľúčový tokijský index Nikkei 225 sa dnes znížil o 340,32 bodu alebo 2,71 % a uzavrel na 12.220,63 bodu. Širší index Topix stratil 23,31 bodu alebo 2,22 % a uzavrel na 1028,34 bodu.

Vývoj indexu Nikkei

 

 

 

 

 

Tesne po ôsmej hodine stredoeurópskeho času boli kontrakty na hlavné európske indexy Euro STOXX 50, DAX a CAC v mínuse od 1,9 % po 3 %.

09:23 Ropa zlacnela 

Ceny ropy dnes klesli. Investori sa totiž obávajú dôsledkov zdanenia bankových vkladov. Barel americkej ropy WTI s aprílovým kontraktom sa dnes ráno o 8,14 SEČ predával po 92,34 USD (70,56 eura). To je o 1,11 USD menej ako v piatok (15. 3.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas piatka posilnil o 42 centov a uzavrel na 93,45 USD za barel. Májový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 1,40 USD na 108,50 USD/barel.

 

08:40 Euro výrazne oslabilo

Kurz spoločnej meny ráno klesol pod úroveň 1,29 USD/EUR až na 1,2881 USD/EUR. To bol najnižší kurz eura od 10. decembra 2012. Obchodníci na devízovom trhu sa obávajú zdanenia bankových vkladov, čo je súčasťou záchranného balíka pre Cyprus. Boja sa totiž, že to vytvorí precedens a súkromný sektor sa bude v budúcnosti musieť viac podieľať na budúcich záchranných balíkoch v eurozóne.

Vývoj kurzu eura za tri dni

00:10 Likvidácia dlhu neznamená dobu kamennú

"Banky sú aj naďalej ultra-chráneným artiklom. Ukazuje to aj posledný návrh riešenia situácie na Cypre, kde je eurozóna ochotná radšej siahnuť na peniaze klientov (aj tých najmenších, ktorí s pochybnými peniazmi nemajú nič spoločné), ako by mali príjmať straty priamo banky či držitelia bankových dlhopisov," tvrdí v komentári dňa pre Finweb analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.

__________________________________________________________________________________________

00:00 Cyprus otočil. A eurozóna zneistela

Neistota v Európe sa po víkende stupňuje. Zahasiť dlhovú krízu na Cypre sa nepodarilo. Aj napriek tomu, že ministri financií eurozóny v sobotu odklepli krajine pomoc z eurovalu, všetko môže zmariť odpor politikov v Nikózii.

„Zvyšných približne šesť miliárd eur, ktoré krajina potrebuje na záchranu, musí získať sama zdanením vkladov,“ povedal štátny tajomník nášho ministerstva financií Vazil Hudák. A hoci tento záväzok prezident krajiny Nicos Anastasiades eurozóne sľúbil, domáci politici sú proti.

 

 

 

 

Rozhodnutie padne dnes
Pravicový prezident sa z Bruselu vrátil s plánom, podľa ktorého si štát privlastní desatinu z vkladov, ktoré majú bežní ľudia a firmy v cyperských bankách.

 

 

 

 

To už cez víkend vyvolalo paniku bežných Cyperčanov, ktorí sa v strachu o úspory snažili vyberať peniaze. K chaosu prispeli aj banky, ktoré preventívne zablokovali všetky účty. Nepopulárny krok však odmietajú aj všetky tri ľavicové strany v parlamente a neistá je aj kľúčová podpora pravicovej Demokratickej strany. Spomínané strany majú 34 z 56 kresiel v parlamente a práve parlament musí krok prezidenta odobriť, aby krajina pomoc získala.

Aj preto Anastasiades včera odložil hlasovanie o kontroverznom zákone na dnes. „Buď si zvolíme katastrofický scenár nekontrolovaného bankrotu, alebo cestu kontrolovaného, aj keď veľmi bolestivého, riešenia krízy a naštartovania ekonomiky,“ varoval prezident.

Slovensko odmietlo odpustenie dlhu
„Pre Európu je táto neistota zlá. Ešte horší je však precedens, podľa ktorého by peniaze v bankách už nemuseli byť v bezpečí,“ upozorňuje riaditeľka Next Finance Markéta Šichtářová. Cyprus je špeciálna výnimka, ktorá by sa už nemala opakovať, kontruje Hudák. Druhou alternatívou bolo podľa neho odpustenie dlhu Cypru (20 miliárd eur – pozn. red), tak ako v prípade Grécka. Pre Slovensko, ale aj Nemecko, Holandsko či Fínsko to však bolo neprijateľné.

Spolu s Nemeckom sme presadzovali, aby sa do záchrany zapojili aj cyperské banky. Práve tie potrebujú na záchranu najviac. Potopilo ich hlavne vlaňajšie odpúšťanie dlhu Grécku. Keďže ostrovné banky držali veľkú časť dlhopisov Grécka, utŕžili pomerne veľké straty. Ďalším problémom je, že hlavne občania Ruska nafukovali bankový sektor v krajine, keď sa prelievaním peňazí za hranice snažili zakrývať nekalé činnosti či obchádzať dane. Až 40 percent z približne 54 miliárd eur na vkladoch v bankách patrí Rusom.

01 - Modified: 2005-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Holandsko bude možno referendum ignorovať 02 - Modified: 2005-05-23 13:39:51 - Feat.: 0 - Title: Luxemburský minister varuje pred krízou EÚ, ak Francúzi odmietnu ústavu 03 - Modified: 2005-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ministri sa nedohodli na riešení zásob
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:02