StoryEditor

Stačí šetriť energiou. A svetová ekonomika získa miliardy dolárov

14.09.2014, 00:00
Ak zmeníme svoj prístup k energetike, globálna ekonomika by do roku 2035 získala až osemnásť miliárd dolárov.

Ak svet začne šetriť energiou a zameria sa na dosiaľ nevyužité energetické zdroje, môžeme na tom všetci zarobiť. Medzinárodná energetická agentúra informovala v najnovšej analýze o tom, že ak budeme pokračovať v nastolenom trende, až dve tretiny energetického potenciálu sveta ostanú nevyužité. Ak naopak zmeníme svoj prístup, globálna ekonomika by do roku 2035 získala až 18 miliárd dolárov.

Medzinárodná energetická agentúra je medzivládnou organizáciou so sídlom v Paríži, ktorá vznikla v roku 1973 v súvislosti s ropnou krízou. Dnes pravidelne sleduje celosvetové toky energie a zverejňuje postupy na efektívnejšie využívanie zdrojov. Vo svojej najnovšej správe hovorí o doteraz nevyužitých zdrojoch energie. „Investície do energie by nám umožnili zvýšiť ekonomický výkon sveta do roku 2035 na 18 biliónov dolárov – čo je viac, ako súčasná produkcia ekonomiky Spojených štátov, Kanady a Mexika dokopy,“ informuje agentúra.

Tá vyčlenila päť oblastí, ktorým by lepšie využívanie energetických zdrojov značne pomohlo.

Ekonomika

Dopad politiky využívania energetických zdrojov na svetovú ekonomiku svet stále dostatočne nechápe a nemonitoruje. „Zo zlepšenia tejto oblasti plynie mnoho úžitkov. Okrem iného pozitívny dopad na ekonomickú aktivitu, zamestnanosť, obchodnú bilanciu a ceny energií,“ tvrdí medzinárodná agentúra.

Takýmito energetickými zlepšeniami sa môže tempo rastu svetovej ekonomiky zvýšiť z 0,25 percent až na 1,1 percenta každoročne. Ak sa do efektívneho využívania zdrojov energie investuje jeden milión eur za rok, vytvorí to aj nové pracovné miesta a zníži nezamestnanosť.

Verejné hospodárenie

Zlepšenie vo využívaní energie by malo dôležité dopady či už na zníženie výdajov vlád na energiu alebo na zvýšenie príjmov z daní vzhľadom na zvýšenú ekonomickú aktivitu. „Jeden z najväčších dopadov na verejné hospodárenie je zníženie výdavkov na kúrenie a svietenie,“ znie jeden z kľúčových argumentov agentúry. Vlády jednotlivých štátov by znížili výdaje na energiu, mohli by znížiť dane a tým naštartovať ekonomickú aktivitu.

Zdravie

Je alarmujúce, že nevyužívame až štyri pätiny potenciálu energetického výkonu stavieb. Lepšie využitie energie v tomto odvetví by mohlo viesť k menšiemu úniku tepla a zdravšiemu prostrediu. „Energetické možnosti budov, ako napríklad zlepšenie izolácie a rozvoja projektov na ochranu obydlí voči počasiu, môžu veľmi pomôcť deťom, starším ľuďom a chorým. Znížili by sa dýchacie a srdcové problémy, reumatizmus, alergie a podobne,“ vysvetľuje agentúra.

Mnohé štúdie poukazujú na dôležitosť zdravotného stavu populácie. Pomer výnosov a nákladov sa zvýši na štyri ku jednej v prípade, ak do zreteľa zahrnieme dobrý zdravotný stav populácie. Efektívnym využívaním energetických zdrojov môžeme znížiť výskyt psychických ochorení, stresu a depresie. Ak by ľudia tým pádom boli zdravší, ekonomike Európskej únie by sa znížili náklady na zdravotnú starostlivosť zo súčasných 259 miliárd dolárov ročne na 190 miliárd.

Priemyselná produkcia

Problém je ten, že ak firmy na energiách ušetria, považujú to za krátkodobú výhodu. Neinvestujú do projektov na cielené šetrenie energií, pretože by to bol beh na dlhé trate. Spoločnosti by však mohli veľa získať. Napríklad by sa zvýšila konkurencieschopnosť , ziskovosť, výrobná produkcia, kvalita a príjemnejšie pracovné prostredie pre zamestnancov. Návratnosť investícií by sa zvýšila zo štyroch na jeden rok.

Doprava energie

V tejto oblasti sa agentúre nepodarilo zmerať, koľko peňazí by mohol svet ušetriť, no poukazuje na veľké možnosti šetrenia na distribúcií energie. „Poskytovatelia energií by mohli využiť aj nepriame výhody, ktoré plynú pre zákazníkov z lepšej dostupnosti energetických služieb, čo by mohlo znížiť nedoplatky a súvisiace administratívne náklady na služby,“ predpovedá agentúra, čo by dialo, ak investujeme do projektov na efektívne využívanie energie.

 

01 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 02 - Modified: 2024-04-08 13:56:56 - Feat.: - Title: Šarlatán, či génius? Vedec sa pred 100 rokmi chválil vynálezom lúča smrti 03 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 04 - Modified: 2024-03-25 14:22:33 - Feat.: - Title: Ideológia nemá nič spoločné s dodávkami energií, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v Rusku 05 - Modified: 2024-03-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Je biely vodík palivom budúcnosti? Svätý grál klímy nás môže zbaviť energetických problémov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:25