StoryEditor

EÚ a USA kreslia zónu voľného obchodu

18.06.2013, 00:00
Najväčší projekt svojho druhu, ktorým by si únia ročne prilepšila, môže odštartovať už o rok.

Každý Európan si môže v budúcnosti prilepšiť až o 545 eur ročne. Vďačiť za to bude zóne voľného obchodu medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi, ktorú začali včera dohadovať politickí lídri osmičky najsilnejších krajín sveta G8 v Severnom Írsku. „Sú to dôležité a dobré správy. Definitívna dohoda by mohla padnúť v priebehu 12 až 18 mesiacov,“ odkázal tlačový úrad premiéra Veľkej Británie Davida Camerona.

Koniec clám
Kľúčovou výhodou bude podľa Európskej komisie odstránenie rôznych ciel a administratívnych poplatkov.

Náklady na vybavovanie zbytočných formalít totiž podľa Bruselu predražujú služby a tovary spoza Atlantiku často aj o pätinu. Priemerná výška cla je pritom pomerne nízka – približne štyri percentá.

Nie je to prvá iniciatíva na vytvorenie najväčšej zóny voľného obchodu na svete s viac ako 800 miliónmi obyvateľov. V minulosti však takéto iniciatívy stroskotali na snahe krajín chrániť svoj vnútorný trh pred konkurenciou. „V tomto prípade bude dôležité, do akej miery sa bude snažiť Veľká Británia napĺňať svoje politické predstavy a či s tým bude napríklad súhlasiť Francúzsko,“ upozornila dekanka Fakulty ekonómie a podnikania na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave Kajetana Hontyová. Paríž opakovane varoval, že bude robiť všetko pre to, aby uchránil svojich poľnohospodárov a umelcov. Eurokomisár pre obchod Karel de Gucht už pred časom vyhlásil, že z dohody nebudú vylúčené žiadne sektory. Európska únia však má časom predložiť zoznam odvetví, ktoré považuje za „citlivé“.

Pomoc automobilkám
Americká obchodná komora na Slovensku poukazuje na viacero výhod, ktoré môže projekt priniesť či už v raste investícií alebo pracovných príležitostí. „Na Slovensku bude mať určite veľký pozitívny dosah na automobilový priemysel,“ odkázala nám Anna Michalková, zástupkyňa obchodnej komory. Šéf Európskej komisie José Manuel Barroso vidí v zjednodušení obchodu medzi vyspelými blokmi príležitosť na prekonanie ekonomickej stagnácie a naštartovanie inovácií. Hrubý domáci produkt Európskej únie by sa vďaka zóne voľného obchodu mohol vyšvihnúť ročne až o pol percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:53