StoryEditor

Už žiadne nahé celebrity. Apple zvyšuje bezpečnosť

10.09.2014, 19:17
Apple má plné ruky práce s bezpečnosťou svojich produktov. Podobné zlyhanie, aké zažil po úniku fotografií nahých celebrít, si už viac nemôže dovoliť.

Technologický koncern Apple plánuje zaviesť nové bezpečnostné opatrenia, aby predišiel hackerským útokom na účty svojich zákazníkov. Spoločnosť sa tak rozhodla po tom, ako hackeri zverejnili intímne fotografie celebrít na internetovej stránke 4chan. „Súkromie a bezpečnosť našich zákazníkov majú pre nás zásadný význam,“ informoval Apple na svojej internetovej stránke.

Apple celebrity neochránil
Intímne fotografie herečiek Jennifer Lawrence, Kirsten Dunst či iných osobností sa dostali na verejnosť až prekvapivo jednoducho. Hackeri sa celebritám dokázali nabúrať do účtu iCloud, kde mali uložené svoje súkromné fotogalérie. Veľa práce ich to nestálo – stačilo hádať heslo dovtedy, kým ho netrafili. Prípadne odpovedať na jednoduchú bezpečnostnú otázku.
Hackerom sa podarilo nabúrať sa do súkromných účtov známych osobností najmä vďaka doterajším slabým bezpečnostným opatreniam Applu. Jeho iCloud totiž nezablokuje užívateľský účet v prípade, ak niekto zadá viackrát po sebe nesprávne heslo.
Aj pre poškodenú povesť sa koncern rozhodol vrátiť hackerom úder. „Pokračujeme v spolupráci s úradmi vo vyšetrovaní, aby sme pomohli usvedčiť zločincov, ktorí sa na tom podieľali,“ ubezpečuje Apple svojich zákazníkov.

Nové opatrenia
Server Money CNN tak informuje o nových opatreniach, ktoré americká firma plánuje zaviesť na ochranu svojich zákazníkov. Medzi ne patrí najmä upozornenie e-mailom v prípade, keď sa niekto pokúsi zmeniť heslo účtu, obnoviť dáta cloudu na nové zariadenie alebo pripojiť sa na existujúci účet z neznámeho zariadenia.

Apple tiež plánuje vylepšiť svoje dvojfázové overenie. To pozostáva zo zaregistrovania jedného alebo viacerých dôveryhodných zariadení, ktoré užívateľ používa. „Ide o zariadenia, ktoré máte pod kontrolou a ktoré môžu prostredníctvom SMS alebo funkcie ´hľadať iPhone´ prijímať štvorciferné overovacie kódy,“ informuje spoločnosť svojich užívateľov. Tých tiež nabáda k väčšej ostražitosti.
Podobne zareagovala aj server 4chan, na ktorom boli zverejnené fotografie celebrít. Portál aj preto ihneď zaviedol DMCA politiku, ktorá spočíva v chránení práv užívateľa v prípade, že niekto kopíruje alebo zneužíva jeho digitálne súbory. „Ak veríte, že materiál alebo obsah, ktorý sa dá prezrieť na našej internetovej stránke, porušuje vaše autorské práva, kontaktujte nás,“ vysvetľuje server 4chan na svojej internetovej stránke.
V prípade, ak majiteľ digitálneho obsahu dokáže, že je skutočne jeho, administrátori ho urýchlene odstránia zo svojej internetovej stránky.

Dosah na hospodárenie
Apple teraz vkladá veľké nádeje do nového iPhonu 6, ktorý včera predstavil s dvoma veľkosťami displeja. Preto existujú obavy, do akej miery môže práve aféra s uniknutými fotografiami ovplyvniť budúce tržby americkej spoločnosti, a to aj vzhľadom na doterajšie nízke zabezpečenie užívateľských účtov.

Pre firmu by to bolo mimoriadne nepríjemné aj kvôli tomu, že v poslednom období sa jej darilo čoraz lepšie. Spoločnosť zverejnila správu o svojom hospodárení za posledné štyri mesiace. Príjmy firmy za posledný štvrťrok predstavovali 37,4 miliardy dolárov. Jej čistý zisk sa vyšplhal na takmer osem miliárd dolárov. „Tieto výsledky porovnávame s rovnakým kvartálom minulého roka, kedy príjmy dosiahli 35,3 miliardy a čistý zisk 6,9 miliardy dolárov,“ uvádza Apple vo svojej správe.

01 - Modified: 2006-10-12 10:06:00 - Feat.: 0 - Title: DSS by mali na konci roka 2010 spravovať 123 mld. Sk
01 - Modified: 2024-04-08 13:44:39 - Feat.: - Title: Mohla jej to kamoška urobiť? Retro fotky zo žúru herečky Heleny Krajčiovej 02 - Modified: 2023-04-07 08:11:19 - Feat.: - Title: Ako to v skutočnosti vyzerá v Rusku? Tieto unikátne snímky ukazujú jeho najúprimnejšiu aj najdesivejšiu tvár 03 - Modified: 2023-02-08 14:18:52 - Feat.: - Title: Schovávanie sa im pomáha v ich ríši prežiť. Nájdeš na týchto fotkách šikovne zakamuflované zvieratká? 04 - Modified: 2022-06-28 09:00:00 - Feat.: - Title: Ženy predajom nahých fotiek vyzbierali pre Ukrajinu státisíce. Skončíme, keď Putin umrie, odkazujú 05 - Modified: 2022-04-27 04:00:00 - Feat.: - Title: Neuveríte, že toto je živý človek. Plastiková Jessica Alves vyráža dych
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:21