StoryEditor

Agentúra Fitch znížila ratingy Chorvátska a Malty

20.09.2013, 21:47
Autor:
TASRTASR

Ratingová agentúra Fitch zhoršila svoje hodnotenie úverovej dôveryhodnosti Chorvátska a Malty. Rating Chorvátska klesol do špekulatívneho pásma. Informovala o tom agentúra Reuters.

Fitch znížila rating dlhodobých záväzkov Chorvátska v zahraničnej mene na BB+ z BBB-. Rating dlhodobých záväzkov Malty klesol na A z A+. Výhľad ratingov oboch krajín je stabilný.

Hlavným dôvodom zníženia úverových známok je podľa agentúry zhoršenie vyhliadok vývoja verejných financií v oboch krajinách.

Fitch revidovala svoju predpoveď týkajúcu sa schodku chorvátskych verejných financií v tomto roku na 4,7 % hrubého domáceho produktu (HDP) z 3,9 % HDP. Agentúra teraz očakáva, že verejný dlh dosiahne v roku 2016 svoj vrchol 66 % HDP a nie 62 % HDP.

Fiškálne problémy sú rovnako dôvodom zníženia ratingu Malty. Vlaňajší deficit dosiahol 3,3 % HDP namiesto vládou plánovaných 2,2 % HDP. Fitch počíta, že tohtoročný schodok dosiahne 3,6 % HDP a nie vládou plánovaných 2,7 % HDP.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:22