StoryEditor

Dánsko dopláca na dlhovú krízu. Ekonomika klesla

28.02.2013, 15:13
Autor:
TASRTASR

Dánska ekonomika klesla v poslednom štvrťroku minulého roka viac, než sa pôvodne očakávalo, čo zvýšilo obavy, či sa vládne prognózy o tohtoročnom hospodárskom raste naplnia. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dánsko síce nie je členom eurozóny, ktorá stále dopláca na dôsledky dlhovej krízy, no aj jeho ekonomika sa dostala do ťažkostí po tom, ako spľasnutie realitnej bubliny znížilo domácu spotrebu a bankový sektor dostalo pod tlak. Ďalšie problémy ekonomike spôsobilo oslabenie exportu, ktorý je tradične ťahúňom dánskeho hospodárstva. Dánsko je totiž vo veľkej miere orientované na krajiny eurozóny a dopyt na tomto trhu zostáva aj naďalej veľmi slabý.

Hrubý domáci produkt (HDP) Dánska klesol vo 4. kvartáli minulého roka medzištvrťročne o 0,9 %, zatiaľ čo pôvodne sa počítalo s tým, že pokles bude len 0,3-%. Oznámil to dnes dánsky štatistický úrad, ktorý zároveň dodal, že v medziročnom porovnaní klesla ekonomika Dánska v poslednom kvartáli o 1 %. Za celý rok zaznamenala dánska ekonomika pokles o 0,6 %. Ekonómovia však očakávajú, že v 1. kvartáli by sa situácia mohla zlepšiť a Dánsko sa vyhne ďalšej recesii, ktorá je definovaná ako pokles ekonomiky dva štvrťroky po sebe.

Dánska vláda tento týždeň oznámila balík opatrení na podporu hospodárstva vrátane zníženia firemnej dane z 25 % na 22 %, napriek tomu sa však mnohí ekonómovia domnievajú, že vládna prognóza tohtoročného rastu je príliš optimistická. Dánska vláda očakáva, že tento rok by ekonomika mohla vzrásť o 1,2 %. "Nový balík (na podporu rastu) pravdepodobne príliš veľkú zmenu neprinesie," povedal hlavný ekonóm Sydbank Jacob Graven s tým, že vzhľadom na najnovšie údaje štatistického úradu je odhad rastu na úrovni 1,2 % prehnane optimistický. Ako Graven dodal, on predpokladá, že ekonomika v roku 2013 vzrastie maximálne o 0,5 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:57