StoryEditor

Európsky úrad proti podvodom vyšetruje Babišov Agrofert. Ten to odmieta

05.01.2016, 09:30

Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) začal vyšetrovať podozrenie, že firma Agrofert českého ministra financií a najbohatšieho Slováka Andreja Babiša neoprávnene zmenila pravidlá čerpania dotácií v Česku vo svoj prospech. Ak by sa podozrenie potvrdilo, hrozí Agrofertu postih v podobe vrátenia Európskych dotácií a vyšetrovanie pred súdom.

S informáciou prišiel ako prvý server Neovlivni.cz. OLAF sa mal začať zaoberať prípadom potom, čo údajne dostal veľmi obsiahle oznámenie od anonymného zdroja. To malo byť adresované hneď niekoľkých inštitúciám v Bruseli.

Oznámenie vraj veľmi podrobne opisuje postup, ktorým sa podarilo jednému z manažérov Agrofertu presadiť zmenu v českej štátnej správe, bez toho, aby zafungoval nejaký ochranný mechanizmus. Agrofert si tak mal prísť na viac peňazí z eurofondov.

OLAF odmietol celé vyšetrovanie komentovať s vyhlásením, že by to mohlo ohroziť dôveryhodnosť vyšetrovania a mohlo by to viesť k ohrozeniu potencionálnych právnych úkonov.

Hlavným dôkazom je podľa korešpondencie medzi Európskou komisiou a výborom pre kontrolu rozpočtu Európskeho parlamentu list, ktorý zaslal podpredseda predstavenstva Agrofertu Peter Cinger námestníkovi českého ministerstva priemyslu a obchodu Tomášovi Novotnému. Ten mal byť zodpovedný za čerpanie dotácií v projekte OPPIK v hodnote 120 miliárd českých korún.

Cinger nemal podpísať list ako podpredseda Agrofertu, ale zaštítil sa funkciou prezidenta Zväzu chemického priemyslu. V liste Novotnému potom požadoval zvýšenie hranice čerpania dotácií pre veľké firmy na 40 percent namiesto dvadsiatich, ktoré požaduje Brusel. Toto obmedzenie pre firmy s viac ako 250 zamestnancami zaviedla Európska únia preto, že v týchto prípadoch možno ťažko doložiť, či dotácie prispeli k rozvoju výroby a novým pracovným uplatnením alebo či len vylepšili hospodársky výsledok firmy.

Ak by sa tieto obvinenia ukázali ako pravdivé, mohli by mať pre Agrofert za následok vrátenie vyplatených peňazí z európskych dotácií aj značne negatívny dopad na jeho reputáciu.

Hovorca Agrofertu: Odmietame akúkoľvek spojitosť s našou firmou

Ak by sa tieto obvinenia ukázali ako pravdivé, mohli by mať pre Agrofert za následok vrátenie vyplatených peňazí z európskych dotácií aj značne negatívny dopad na jeho reputáciu.

Hovorca Agrofertu Karel Hanzelka poskytol k celej kauze oficiálne stanovisko, podľa ktorého vraj Cingr konal správne. Zároveň odmietol spojitosť Agrofertu s celým prípadom.

"Petr Cingr zastupoval Zväz chemického priemyslu SR v máji 2015 na hromadnej schôdzke s námestníkom Tomášom Novotným na Ministerstve priemyslu a obchodu, kde bolo prítomných ďalších cca 15 až 20 ľudí. Schôdze sa zúčastnil aj prezident Zväzu chemického priemyslu ČR, ktorý združuje 86 subjektov, prevažne veľkých firiem. Schôdzky sa okrem iného zúčastnili zástupcovia TAČR, SP, ČEZ, MF a ďalší."

"Následne odišiel v mene Zväzu chemického priemyslu ČR, kde Petr Cingr bežne podpisuje oficiálnu korešpondenciu, list s návrhmi na úpravy OP PIK. To je všetko, kde sa Petr Cingr v tejto veci zúčastňoval a kde sa angažoval. Vždy vystupoval a hovoril menom Zväzu chemického priemyslu ČR, nie v mene Agrofertu. Odišiel jeden štandardný a transparentný list, ktorý nežiadal o možnosť získavania väčších dotácií pre kohokoľvek. Nič viac, nič menej. Odmietame akékoľvek spájanie tejto záležitosti s našou firmou. Nie je nám nič známe o tom, že by ktokoľvek v tejto súvislosti preveroval dotácie Agrofertu."

Vydavateľ Hospodárskych novín Mafra Slovakia je súčasťou mediálnej divízie spoločnosti Agrofert.

01 - Modified: 2007-12-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vládna koalícia prežila vlastnú smrť
01 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 02 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 03 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 04 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 05 - Modified: 2024-04-11 11:13:32 - Feat.: - Title: Vietnamská realitná magnátka dostala trest smrti za obrovský bankový podvod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:05