StoryEditor

Nemecko rieši vážny problém. Chystá bič na prisťahovalcov

30.08.2014, 00:00

Nemecká vláda oznámila, že zmení podmienky pre prisťahovalcov z Európskej únie. Dôvodom je zneužívanie tamojšieho sociálneho systému. „Na jednej strane je to dobrý krok, lebo to očistí mienku o poctivo pracujúcich imigrantoch,“ povedal pre HN Roman Andraško, ktorý žije a pracuje v Nemecku. V minulom roku bolo v Nemecku celkovo 1,2 milióna prisťahovalcov.

Boj sa začal

Nemecku sa nepáči, že jeho sociálny systém zneužívajú prisťahovalci z EÚ. O najnovších zmenách z dielne nemeckej vlády informoval spravodajský server BBC News. Jednou z týchto zmien bude zrušenie sociálnych dávok po odpracovaní pol roka v Nemecku. Tým, ktorí budú porušovať zákon a zneužívať sociálnu pomoc, bude po novom hroziť deportácia alebo väzenie.

Podľa Andraška sú v Nemecku dve vrstvy pracujúcich imigrantov. „Sú tu tí menej zárobkoví špekulanti, ktorí chcú zneužiť systém, a takí, čo poctivo pracujú v náročnejších zamestnaniach,“ vysvetlil situáciu v Nemecku. Sám pracuje v jednej z najväčších reklamných agentúr, Serviceplan Gruppe.

Podľa Andraška sa zmena zákona dotkne najmä tých, ktorí chcú využívať systém, a nie tých poctivo pracujúcich. „Na jednej strane to poškodí, no na druhej strane ošetrí,“ vysvetlil svoj názor na politiku Nemecka voči imigrantom.

Nemecko je príťažlivou destináciou

Nemecká vláda sa pravdepodobne rozhodla zakročiť proti prisťahovalcom nielen kvôli ich počtu, ale hlavne kvôli zneužívaniu tamojšieho sociálneho systému. Nemecká spolková republika bola obľúbenou destináciou nielen od pádu železnej opony, ale aj útočiskom politických väzňov už oveľa skôr.

Pre vládu bolo veľmi ťažké deportovať cudzinca, ktorý požiadal o azyl. Preto mala o život v Nemecku záujem viac ako polovica všetkých žiadateľov o azyl, ktorí prišli do európskych krajín na konci 70. rokov 20. storočia,“ píše Roger Karapin vo svojej komparatívnej štúdií o politike migrácie v Británií a Nemecku.

Za účelom zistiť, koľko imigrantov v Nemecku reálne žije, zverejňuje Spolkový úrad pre migráciu a utečencov pravidelne štatistiky. V porovnaní rokov 2012 a 2011 sa počet imigrantov zvýšil o 13 percent, emigrantov o sedem percent. „Krajina pôvodu väčšiny prisťahovalcov je Poľsko, podobne, ako v predošlých rokoch,“ hovorí správa nemeckého úradu.

Taktiež je viac aj prisťahovalcov z iných krajín. „Počet imigrantov z Rumunska a Bulharska sa od roku 2007, kedy vstúpili do EÚ, každoročne zvyšuje,“ informuje nemecký úrad. Naopak, Španielov, Talianov a Grékov, ktorí sa sťahujú do Nemecka, ubúda.

V okolí Slováka Andraška sú väčšinou prisťahovalci. „Nemám však pocit, že by systém zneužívali. Pracujú rovnako tvrdo, ak nie viac, ako sami Nemci a využívajú len to, čo odpracujú,“ povedal. Imigranti v jeho okolí teda sociálny systém využívajú iba do tej miery, do akej si zaslúžia.

Tým, že tu nemajú také silné zázemie ako Nemec, sú do istej miery odkázaní na sociálny systém. Ale na to ten systém predsa je,“ skonštatoval Andraško. Slováka sa zmena zákona nedotkne, no mnohých iných áno. „Ako sa zvyšuje životná úroveň, zvyšuje sa aj atraktivita Nemecka pre ľudí, ktorí chcú žiť v lepších podmienkach nielen pre seba, ale aj svoje rodiny,“ povedal ohľadne zvyšujúceho sa počtu imigrantov.

01 - Modified: 2006-10-02 10:30:00 - Feat.: 0 - Title: O Mečiarovu priazeň by sa neuchádzal ani v krajnej núdzi
01 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 02 - Modified: 2022-03-24 08:17:28 - Feat.: - Title: Rozprávkové mesto alebo zelené peklo? Nemecký Tübingen je rajom ekoaktivistov a nočnou morou McDonaldu 03 - Modified: 2022-02-19 16:57:35 - Feat.: - Title: Francúzsko svojich občanov vyzvalo, aby bezodkladne opustili východ Ukrajiny 04 - Modified: 2022-02-17 05:11:05 - Feat.: - Title: Scholz a Biden vyzvali Rusko, aby prijalo "skutočné kroky" k deeskalácii napätia 05 - Modified: 2022-01-09 07:58:56 - Feat.: - Title: Kanibal z Nemecka dostal doživotie. Bývalý učiteľ vraždil, aby realizoval svoje fantázie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:27