StoryEditor

My bankári nie sme pánmi tvorstva, hovorí podnikateľ roka

08.06.2014, 08:51
Cenu za EY Podnikateľa roka si prebral bankár Uday Kotak z Indie.

Indický biznismen Uday Kotak sa stal v noci nadnes Svetovým podnikateľom roka 2014. Prestížne ocenenie,ktktoré každoročne udeľuje agentúra EY, získal v Monaku v konkurencii šiestich desiatok podnikateľov z celého sveta. Kotak založil v polovici 80. rokov súkromnú banku Kotak Mahindra, ktorá začala poskytovať pôžičky jednoduchým ľuďom. Dnes banka podporuje vzdelávanie mladých ľudí aj zamestnanosť žien. Slovensko na súťaži reprezentoval víťaz regionálneho kola podnikateľ roka 2013 Vladimír Šrámek, šéf topoľčianskeho producenta nábytku Decodom.

Bankári majú byť pokorní

V Indii vyštudovaný ekonóm si všimol, ako draho tamojšie banky požičiavajú, a ako biedne oceňujú peniaze na účte. "Finančnému sektoru v polovici 80. rokov dominoval štát. Vládne banky požičiavali za 16 percent, ale úspory úročili len šiestimi percentami. To bolo možné zlepšiť, nie? Našiel som v tom príležitosť a začal som aj s kolegami zo školy robiť sprostredkovateľa za lepšie úroky. Dlho sme boli len my traja, takže si nás nikto nevšímal," opísal začiatky svojho podnikania. 

Podnikať začal s 250 tisíckami dolárov ako nefinančná inštitúcia. V roku 2003 sa im podarilo ako prvým v histórii Indie získať súkromnú bankovú licenciu. Dnes banka vynáša ročne 2,8 miliardy dolárov, spravuje a zamestnáva 125 tisíc ľudí. Ročne vytvorí tritisíc pracovných miest. Za posledných desať rokov zdvihol objem aktív spoločnosti 25-krát a zisk 30-krát. Je aktívny aj v USA, Británii, Spojených arabských emirátoch alebo v Singapure.

V krajine s 1,2 miliardami obyvateľov má účet len 400 miliónov ľudí, teda tretina. Má teda veľkú budúcnosť, ale porota o cene rozhodovala aj s ohľadom na to, aký vplyv v krajine má.

Porotcovia ocenili dobrý projekt aj filantropiu

"Rozhodovalo to, ako udržateľné podnikanie daného človeka je, aby začal z ničoho, aj to, aké ťažké je v Indii založiť banku. A samozrejme sú dôležité i čísla. K tomu všetkému je pán Kotak veľmi skromný. Venoval už sto miliónov dolárov na program na vzdelávanie mladých žien, ale pomáha aj chudobným dedinčanom a vďaka jeho dostupným financiám môžu vzniknúť noví podnikatelia. Uvítame najmä ženy, ktorých je tu poskromne," uviedla predsedníčka poroty Rebecca MacDonald z Kanady. 

V tohtoročnom zápolení o titul sa totiž medzi 60 podnikateľmi objavili len dve ženy, z Kene a Číny (Macaa).
Indický bankár opísal, ako to na indickej dedine funguje. Vlastne to v mnohom zodpovedá podmienkam chudobných aj v Európe. "Sú závislí na pôžičkách a často za veľmi vysoký úrok. Ja im požičiavam lacnejšie výmenou za technológie alebo zariadenia, ktoré im zlepšia život, ako je napríklad traktor. A ten je potom zárukou pôžičky, ktorá je pre nás navyše stále zisková," povedal. 

Ľudomilstvu sa vraj naučil doma. Býval v dome s 60 rodinnými príslušníkmi, rodinu živilo poľnohospodárstvo. "Vonku, v práci, panoval kapitalizmus, doma socializmus," žartoval. Zažil tiež tri finančné krízy a preto hovorí, že banka má ctiť zásady ako človek, ktorého si chcete vážiť." Mať zásady opatrnosti, jednoduchosti a pokory. Nie sme páni tvorstva," podotkol. 

Tohtoročnej súťaže sa zúčastnilo 60 podnikateľov z 51 krajín s celkovým obratom približne 32 miliárd dolárov, zamestnávajú viac ako 145 tisíc ľudí a vlani rástli v priemere o 16 percent.

01 - Modified: 2006-06-18 16:05:00 - Feat.: 0 - Title: Teherán odmieta prijatie akýchkoľvek podmienok
01 - Modified: 2023-04-03 12:23:18 - Feat.: - Title: APAS udelil za Wirecard pokutu nielen firne EY, ale aj jej audítorom 02 - Modified: 2023-04-03 09:58:43 - Feat.: - Title: Nemecký regulátor zakázal EY na dva roky vykonávať audit pre škandál Wirecard 03 - Modified: 2022-10-10 06:47:07 - Feat.: - Title: EY: Prečo je dôležité hovoriť o kybernetickej bezpečnosti? 04 - Modified: 2022-10-06 10:34:39 - Feat.: - Title: Spoločnosť EY vyhlasuje na Slovensku už sedemnásty ročník medzinárodnej súťaže EY Podnikateľ roka 05 - Modified: 2022-01-20 11:23:08 - Feat.: - Title: Ochranca „nedotknuteľných“ v Indii získa humanitárnu cenu Rady Európy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 20:45