StoryEditor

Európa chystá "myšlienkovú políciu"

22.05.2013, 10:24
Autor:
zajzaj
Kontroverzný návrh Európskej komisie podľa kritikov otvára brány politickej cenzúre.

Politické strany zastúpené v Europarlamente budú možno v budúcnosti čeliť hrozbám pokút. Európska komisia totiž prišla s návrhom hovoriacim o tom, že voči stranám, ktoré nebudú rešpektovať "základné práva definované EÚ" bude môcť byť začaté konanie, ktoré môže v najvážnejšom prípade skončiť aj finančnou sankciou. Kontroverzný návrh tak otvára brány možného tlaku na politické presvedčenie. Informoval o tom portál DeutscheWirtschaftsNachrichten.

S návrhom pôvodne prišla platforma Európskych socialistov, ktorých členom je aj slovenský SMER-SD. Socialisti argumentovali, že kontroverzné opatrenie má za cieľ zabrániť tomu, aby v Europarlamente sedeli "pravicoví radikáli a strany vystupujúce proti mieru".


V Europarlamente je v súčasnosti zastúpených 13 strán, ktoré majú nárok na 31 miliónov eur z rozpočtu parlamentu. Návrh predpokladá, že strany, ktoré sa vyjadrujú "proti princípom EÚ", budú môcť o tieto financie prísť. A hoci socialisti návrh vítajú, zďaleka nie všetci sú ním nadšení.

Opatrne sa k celej veci stavia napríklad hovorkyňa dánskych liberálov Lykke Friisová, podľa ktorej je potrebné pravidlá nastaviť tak, aby sa "nestali prostriedkom politickej vendetty proti stranám, ktoré majú iné presvedčenie". Znepokojenie nad možnou cenzúrou politického presvedčenia vyjadrili i nemeckí zelení.

Socialisti sa však bránia a upozorňujú na fakt, že navrhovanému pravidlu nebudú podliehať strany v národných parlamentoch a celkovo sa hovorí len o "základných hodnotách ako demokracia, právny štát a rešpekt k menšinám".

Odporcovia však návrh považujú za zvlášť nebezpečný, najmä v súčasných napätých časoch a upozorňujú na fakt, že základnou hodnotou demokracie je právo slobodne vyjadriť svoj názor.

Europarlament však už právomocou pokutovať svojich poslancov disponuje - známy britský euroskeptik Nigel Farage sa o tom presvedčil na vlastnej koži, keď musel pred časom zaplatiť pokutu 3-tisíc eur za to, že o prezidentovi Európskej rady, Hermanovi Van Rompuyovi vyhlásil, že má "šarm vlhkej handry".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:13