StoryEditor

Davos: Ak sa cena ropy dostane pod 60 dolárov, Putinova vláda skončila

22.01.2014, 09:58
Autor:
dujduj
Sledujte s nami aktuálne udalosti z najväčšieho ekonomického fóra na svete v Davose.

17:30:00

Ak sa cena ropy dostane pod 60 dolárov, Putinova vláda skončila

Ak ceny ropy klesne pod 60 dolárov za barel, vláda Vladimira Putina do roka skončí. Myslí si to bývalý riaditeľ hedgeových fondov Bill Browder. Súčasná cena ropy je asi 117 dolárov za barel. Bill Browder však ruského prezidenta ouznačil za svojho nepriateľa číslo jeden. Miliardár totiž viní Kremeľ za smrť svojho právnika Sergeja Magnitského. „Ruská ekonomika je na rope závislá. Ak by jej cena klesla pod 60 dolárov, Putin je do roka preč. Neverili by ste, aký je tento systém krehký,“ povedal bývalý lev z Wall Street.

 

15:00:00

Rekordná nezamestnanosť nahráva extrémistickým stranám v europarlamente

Európa sa ešte ani zďaleka nedostala von z krízy. To bolo hlavnou témou poobedňajšej prednášky vo švajčiarskom Davose. „Sme veľmi znepokojení z blížiacich sa volieb do Európskeho parlamentu. Extrémistické strany získavajú na sile najmä kvôli rekordnej nezamestnanosti,“ povedal na Svetovom ekonomickom fóre riaditeľ spoločnosti Accenture vo Francúzsku Pierre Manterme. Zároveň sa pustil do kritiky európskych lídrov, že dovolili politickým stranám s extrémistickým programom dostať sa do národných a regionálnych zastupiteľských orgánov. Zdôraznil, že lídri nedostatočne ubezpečovali svojich voličov, že sa nemusia báť tém, ako nezamestnanosť a nerovnosť. „Ľudia chcú prácu. Ale stále treba zdôrazňovať spoluprácu a diverzitu v Európe,“ dodal Nanterme s tým, že tieto témy v politickom dialógu úplne absentujú.

12:30:00

Tento rok sa konečne vyjasní, čo sa bude sledovať a čo nie, hovorí Marissa Mayerová, riaditeľka Yahoo!.

Najdrsnejšia šéfka na svete, ako ju zvyknú svetové médiá prezývať, sa v Davose zúčastnila panelovej diskusie o bezpečnosti dát, ktoré uchovávajú veľké IT spoločnosti, ako napríklad Yahoo!. Pohľad na bezpečnosť používateľských dát zmenila minuloročná kauza s odpočúvaním a sledovaním ľudí agentúrou NSA, na ktorú upozornil Edward Snowden.

Mayerová si myslí, že každý z riaditeľov spoločností, ktoré uchovávajú dáta, musí mať jasno v tom, aké dáta sa budú dať skontrolovať vládou, a ktoré nie. „Čo je ale zvláštne, ľudia nepotrebujú nevyhnutie vedieť, aké dáta sa o nich zhromažďujú a akým spôsobom sa používajú,“ povedala šéfka Yahoo!. Pritomm dodala, že rok 2014 bud z tohto pohľadu „zlomový bod. Zmení to každodennú rutinu každého človeka od základu,“ povedala. Prisvedčil jej aj jej kolegy John Chambers, riaditeľ spoločnosti Cisco. „Potrebujeme jasné hranice, v ktorých sa budeme pohybovať, inak to nemá zmysel riešiť. Krajiny a firmy musia byť v tejto otázke zajedno,“ povedal Chambers.

 

12:00:00

Na čo sa tešiť v Davose

Streda 22. januára

Nový digitálny kontext
Hlavnou témou tohtoročného Davose sú v širšom slova zmysle reakcie na meniaci sa svet. Jednou z jeho výziev je okrem reálneho aj ten digitálny so všetkými svojimi výzvami a problémami. O tom, ako spoločenské, ekonomické a technologické sily menia našu digitálnu krajinu bude dnes hovoriť hviezdna zostava. Mediálne najvďačnejším rečníkom je asi jedna z prvých dám svetového technologického biznisu a šéfka Yahoo Marissa Mayerová.
Ani zvyšok rečníkov nie sú žiadne béčka. Mikrofón si vezme riaditeľ telekomunikačného gigantu AT & T Randall Stephenson alebo šéf IT impéria Cisco John Chambers.

Začiatok: 9.00
Ďalší rečníci:
Gavin Patterson (CEO britskej BT Group)
Marc Benioff (CEO Salesforce.com)
Moderátor: George Colony (Forrester Research)

Štvrtok 23. januára
Čína, Európa, USA: Konkurenčná výzva

Kým Európa mala v uplynulom roku ešte stále skôr dosť problémov sama so sebou, stránky svetových médií plnili rôzne makroekonomické súboje USA a Číny. Čína sa tak napríklad (v absolútnych číslach) stala najväčším obchodníkom a v niekoľkých málo rokoch sa očakáva, že bude opäť po pár storočiach aj najväčšou ekonomikou.
O tom, ako bude súčasný svet meniť súťaž a zároveň spolupráca medzi Čínou, Európou a Amerikou bude debatovať napríklad britský vicepremiér Nick Clegg, harvardský ekonóm a politológ Joseph Nye alebo šéf investičnej banky Goldman Sachs Lloyd Blankfein.

Začiatok: 16.30
Ďalší rečníci:
Wang Ťien-lin (Dalian Wanda Group)
Angel Gurria (generálny sekretár OECD)
Moderátor: Rui Čcheng-kang (CCT)

Piatok 24. januára
Zmena klímy pre rast a rozvoj

Kdeže, téma klimatických zmien ešte dávno nie je mŕtva. A vo forme zamyslenia sa nad svetovou chudobou je v tejto diskusii prítomný aj leitmotív tohtoročného Davosu - nespravodlivá distribúcia bohatstva. Vo svojej anotácii sa diskusia odkazuje na septembrové zhromaždenia OSN, ktorého jednou z tém bola práve koordinácia boja proti chudobe i zmenám klímy.
O tom, ako sa na riešenie problému môžu dohromady podieľať politici a podnikatelia bude debatovať generálny sekretár OSN Pan Ki-mun, zakladateľ Microsoftu, tu reprezentujúci skôr svoju rodinnú nadáciu, Bill Gates alebo nigérijská ekonómka a ministerka financií Ngozi Okonjo-Iwealová. A čo by to bolo za diskusiu o klíme, keby na nej chýbal Al Gore.

Začiatok: 11.00
Ďalší rečníci:
Jim Yong Kim (prezident Svetovej banky)
Paul Polman (CEO Unilever)
Erna Solbergová (premiérka Nórska)
Moderátorka: Mischal Husseinova (BBC)

Sobota 25. januára
Znovuvybudovanie bankovníctva v Európe

Vznikajúca Európska banková únia bola v uplynulom roku veľkou témou. O tom, ako po nedávnej finančnej kríze zmeniť pravidlá pre bankový sektor v Európe budú v alpskom stredisku na záver diskutovať špičky medzi bankármi aj ministrami financií. Regulátorsky činnú Európsku komisiu bude zastupovať jej viceprezident pre ekonomické a menové záležitosti Olli Rehn.
Jednotlivé európske ministerstva financií bude zastupovať nemecký minister Wolfgang Schäuble a jeho holandský náprotivok Jeroen Dijsselbloem. Zo samotného bankového sektora sa diskusie zúčastní šéf talianskej nadnárodnej UniCredit Bank Federico Ghizzoni alebo člen najužšieho vedenia Deutsche bank Anschu Jain.

Začiatok: 12.30
Ďalší rečník:
Lord J. Adair Turner (INET)
Moderátor: Markus Karlsson (France 24)

 


Davos dnes privítal na najväčšom ekonomickom fóre viac ako dva a pol tisíc VIP delegátov. Stretnutie elitného spolku, základné vstupné na akciu je približne 55 tisíc eur, sa bude tento rok niesť v príjemnejšej atmosfére ako tomu bolo po roky minulé. Dlhová kríza ustupuje a tak sú účastníci plní optimizmu.

Podľa prieskumu agentúry Bloomberg, ktorý urobila predvečer Davosu, panuje medzi investormi najväčší optimizmus za posledných päť rokov. Takmer 59 percent investorov si myslí, že ekonomický výhľad sa zlepšuje. Minulý rok si to pritom myslelo iba 33 percent opýtaných. Investori vidia dôvody svojho optimizmu v lepšej situácii najbohatších ekonomík a v upokojení situácie v eurozóne. Optimizmom srší aj najväčší pesimista na finančnej scéne. Nouriel Robuini alias "Doktor Skaza" pred Davosom uviedol, že nálada je lepšia a pozitívnejšia a odráža väčšiu silu globálnej ekonomiky a finančných trhov. Práve Roubini pritom v posledných rokoch na Davose vždy strašil.

Top 10 otázok, ktoré sa budú tento rok riešiť vo Švajčiarsku

Hlavnou otázkou je návrat svetovej ekonomiky k prirodzenému rastu.

Akciové trhy stúpajú rýchlo, no rast reálnej ekonomiky ostáva pomalý. Lídri sa chcú tentoraz pozrieť aj na politické a ekonomické vplyvy na finančné trhy.

Na konferencii sa zúčastní aj iránsky prezident Hasan Rúhání, ktorý bude mať možnosť pokračovať vo vyjednávaní o jadrovom programe.

Svetoví lídri budú rozoberať možnosti, ako ukončiť masívne stimuly centrálnych bánk.

Témou je aj vplyv nedávnych štrukturálnych reforiem v Číne na budúcnosť tejto krajiny.

Európa, Spojené štáty, ako aj Čína sú ekonomicky prepojené ako nikdy predtým. Odborníci sa pozrú na to, ako ich vzájomná spolupráca a súperenie ovplyvňujú svet.

Japonsko sa vďaka ekonomickej politike premiéra Šinza Abeho opäť stavia na nohy, čo bude mať dôsledky nielen pre tamojší región, ale pre celý svet.

Spojené štáty by mohli opäť získať konkurencieschopnosť najmä vďaka udržateľnému riešeniu fiškálnej situácie a regionálnym obchodným dohodám.

Majetková a príjmová nerovnosť vo svete rastie. Odborníci z celého sveta sa pokúsia nájsť riešenie tejto situácie.

Eurozóna sa musí vyrovnať s vysokou nezamestnanosťou mladých a vysokým zadlžením.

Čínska hrozba

Diskusie v Davose sa však nebudú niesť iba v pozitívnom duchu. Neistotu môže do globálnej ekonomiky priniesť vývoj v Číne. Tá môže doplatiť na rýchle uťahovanie menových kohútikov zo strany centrálnych bánk. Lacné peniaze od centrálnych bánk totiž smerovali aj do investícii v tejto krajine. Nervozite nahrali aj včerajšie kroky čínskej centrálnej banky, ktorá musela do domácich bánk kvôli nedostatku hotovosti naliať 42 miliárd dolárov. O čínskej hrozbe bude v Davose diskutovať miliardár a investor George Soros.

Do Davosu však nemieria len optimisti. Napríklad šéfka MMF Christine Lagardeová súdi, že oživenie je chabé a rast globálnej ekonomiky stále zostáva pod dlhodobou kapacitou, čo sú štyri percentá. Lídri podľa nej budú musieť tiež zvládnuť najväčšieho strašiaka - defláciu.

Svetové ekonomické fórum (WEF) aj tento rok vydalo správu o globálnych ekonomických rizikách. Najväčšími zostávajú globálne príjmové a majetkové rozdiely spolu s vysokým zadĺžením vlád. Ďalšou významnou hrozbou je tiež extrémne počasie.

Ekonomické fórum zarába

Fórum v Davose ja naozaj len pre elitu. WEF tento rok vyzbieralo od sponzorov ako sú Google alebo Citigroup takmer dvesto miliónov dolárov. Spoločnosti, ktoré sa chcú stať partnermi fóra, musia zaplatiť príspevok pol milióna švajčiarskych frankov (400-tisích eur). Zakladateľ a predseda WEF Klaus Schwab aj napriek tomu tvrdí, že neustále proti komercializácii elitného stretnutia bojuje. "Fórum je hlavne veľkou príležitosťou, ako povedať biznisu, že musí pracovať v globálnom verejnom záujme."

01 - Modified: 2005-12-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Povinnosti zamestnávateľa alebo správcu konkurznej podstaty
01 - Modified: 2024-01-31 14:40:31 - Feat.: - Title: Javier Milei obhajuje kapitalizmus a tvrdia o ňom, že je exot. A to je vlastne desivé 02 - Modified: 2024-01-24 12:45:27 - Feat.: - Title: Fico síce hovorí o štvordňovom pracovnom týždni, avšak vláda Slovákom pracovný deň pridala 03 - Modified: 2024-01-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Palec hore pre prezidenta Argentíny 04 - Modified: 2024-01-19 11:14:03 - Feat.: - Title: Centrálne banky klimatickú zmenu neovplyvnia 05 - Modified: 2024-01-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Západné sankcie áno, konfiškácia bohatstva oligarchov však nie. Švajčiari ďalej bránia ruský majetok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:49