StoryEditor

Igor Rattaj má na dosah ďalší český úlovok, plánuje miliónovú investíciu

07.02.2016, 11:20
Už len malý krok chýba k tomu, aby lyžiarsky areál na Ještědu skončil v slovenských rukách TMR Igora Rattaja.

Liberecký primátor jedná o dlhodobom prenájme už od minulého roka. "Verím, že to dotiahneme do konca a zmluvu uzavrieme do 30. apríla. Zostáva nám len dojednať posledných päť bodov," upozornil primátor Tibor Batthyány.

Firma, ktorá prevádzkuje areály v Špindlerovom Mlyne, Tatranskej Lomnici či Štrbskom Plese si chce Ještědský komplex prenajať na dvadsať až dvadsaťpäť rokov. Ročne zaň síce nebude platiť žiadne veľké sumy, to ale podľa primátora ani nie je hlavný cieľ.

"Myslím, že prvé štyri roky až päť rokov by sme za prenájom mohli chcieť tak najviac 26 tisíc eur ročne. Potom sa bude zrejme suma zvyšovať. Avšak na prenájme mesto zarábať nechce, budeme radi, keď do areálu bude niekto investovať peniaze, ktoré my v rozpočte nemáme a mať nebudeme," vysvetlil primátor.

Slováci investujú 15 miliónov eur

Podľa neho ide o investície v hodnote 11 až 15 miliónov eur. Za takú sumu sa môže konečne vybudovať napríklad aj osvetlená a široká zjazdovka na Skalku, s ktorou sa počíta aj v územnom pláne.

"Firma TMR biznis v tejto oblasti robiť vie a ja by som bol rád, ak by sme mali do niekoľkých málo rokov špičkové lyžiarske stredisko, ktoré do Liberca pritiahne tisíce návštevníkov," dodal Batthyány.

Navyše slovenská spoločnosť Libercu vytrhne takzvane tŕň z päty. Športový areál Ještěd (SAJ) totiž neustále zápasí s nedostatkom peňazí. Z minulosti navyše musí ročne splácať 74 tisíc eur z úveru od Českej sporiteľne, ktorej celková výška dosahuje pätnásť a pol milióna (573 tisíc eur), a tiež dlh, ktorý zostal mestu po Snowhill.

"To je ešte ďalších päť miliónov (185 tisíc eur) ročne. Preto ešte rokujeme aj o tom, či by spoločnosť TMR nemohla tieto záväzky prevziať," vyhlásil primátor.


Pozrite si aj: Šéf Tatier: Do Rakúska chceme nosiť našich klientov


Areál spláca miliónové dlhy

Len za rok 2015 skončil areál trinásť miliónov korún (781 tisíc eur) v mínuse. V minuloročnej sezóne doplatil na biednu zimu a jeho hospodárenie skončilo v červených číslach. A začiatkom tohto roka mu chýbajú aj peniaze na bežnú prevádzku.

"Ide zhruba o milión korún (37 tisíc eur), ktorý si zrejme požičia z ďalšej mestskej spoločnosti LIS, ale zase ich tam vráti," uviedol Batthyány.

Podľa Jána Svatoša, riaditeľa Športového areálu Ještěd ide o rezervu. "Je to pre nás taká istota, aby sme mali dostatok hotovosti," zmienil.

Za chudobnejší rozpočet môžu tiež minuloročné slabé Vianoce bez snehu. Vleky stáli a sezóna sa tak mohla rozbehnúť až v novom roku. Tiež Svatoš preto víta, že o areál majú záujem slovenskí investori.

"Firma TMR je stabilizovaná spoločnosť, ktorá to robí dobre. A plusom bude samozrejme aj to, že bude do areálu investovať. Keď neponúknete turistom nič nové, tak to pre nich stráca na atraktivite," podotkol riaditeľ. Firma má údajne prevziať SAJ so všetkým, teda aj so zamestnancami. A okrem zimnej sezóny sa zameria aj na tú letnú.

Skupina kupuje zjazdovky aj hotely

Skupina Tatry Mountain Resort vznikla v roku 2009 zlúčením a premenovaním niekoľkých tatranských spoločností a za účasti fondov J&T.

Postupne skúpila a investovala do najväčších areálov v Tatrách ako je Jasná, Tatranská Lomnica, Starý Smokovec či Štrbské Pleso.

Postupne pridala hotely, zábavné parky a tiež lyžiarsky areály v Poľsku a Česku, kde prevádzkuje areál vo Špindlerovom Mlyne. Firma TMR je zatiaľ na informácie skúpa. Rokovania s Libercom príliš komentovať nechce. Už skôr sa ale generálny riaditeľ Bohuš Hlavatý zveril s tým, že Ještěd zapadá do stratégie firmy.


Viac si prečítajte tu: Investori z Tatier mieria do Álp: Sme prekvapení, koľko máme ponúk


"Je to mestské stredisko s veľmi dobrou dostupnosťou, má potenciál a je pre nás zaujímavé," vyhlásil pred časom.


 

01 - Modified: 2008-01-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako zdaniť príjem z predaja cenných papierov
01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:22