StoryEditor

Cyprus má vlastný plán. Eurozóna chce rokovať (video)

21.03.2013, 07:39
Sledujeme online | Krajina sa nepodvolila početným hrozbám a vklady zdaniť odmieta.

 

 

Kľúčové momenty          

 

- ECB pohrozila, že ukončí podporu cyperských bánk už v pondelok

- rozhorel sa spor medzi úniou a Cyprom. Brusel chce, aby ostrov zdanil nepoistené vklady, Nikózia to však odmieta a naďalej pracuje na "pláne B" a rokuje s Ruskom

- "plán B" je na svete. Volá sa "fond solidarity" a politici majú o ňom rozhodnúť už dnes

- situácia sa vyostruje, Euroskupina tajne spomína aj odchod ostrova z eurozóny

 

 

 

 
22:40 Cyperský parlament odložil diskusiu o návrhoch na piatok

Podľa posledných správ sa nočný maratón rokovaní v cyperskom parlamente konať nebude. Poslanci odložili prerokovanie návrhov, ako krajinu zachrániť pred bankrotom, na piatok.

Podľa cyperských médií čaká v najbližších dňoch poslancov celkom päť návrhov zákonov, agentúra AP hovorí dokonca o siedmich.

22:10 Agentúra S&P znížila rating Cypru na stupeň CCC

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor 's dnes znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Cypru o ďalší stupeň na úroveň CCC, ešte hlbšie do špekulatívneho pásma. Cypru hrozí banková krízy a štátny bankrot a snaží sa získať od medzinárodných veriteľov v čele s eurozónou finančnú pomoc.

S&P zrazila rating Cyprus do "céčkovej" kategórie, poslednej pred bankrotovou známkou D, v decembri z doterajšieho stupňa B. Agentúra sa obáva, že krajina bez vonkajšej pomoci nebude schopná splácať dlhy a cyperské banky skrachujú.

21:30 Eurogroup: Budeme s Cyprom rokovať

Ministri financií eurozóny vydali po telekonferencii vyhlásenie. Vyzývajú v ňom Cyprus, aby čo najskôr predložil nový návrh, ako chce splniť podmienky pre poskytnutie pomoci. Ten potom prerokuje Trojka. Eurogroup zopakovala, že poistených vkladov do 100 000 eur by sa žiadna daň týkať nemala.

Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že krajiny eurozóny sú pripravené pomôcť Cypru s reformami a prispieť tak k stabilizácii eurozóny ako takej.

20:52 Hrozí výrazný odpis

Ako píše The Guardian, pri reštrukturalizácii Laiki Bank u nepoistených vkladov hrozí investorom "zostrih" okolo 40 percent. V porovnaní s tým by bola 15,4 percentná daň výhodnejšia, komentuje britský denník. Zástupca vládnej demokratickej strany reportérom povedal, že reštrukturalizácia Laiki Bank zníži príspevok Cypru na vlastnú záchranu o 2,3 miliardy eur. Pomocou fondu solidarity a ďalších zdrojov by tak potreboval ostrov získať "len" 3,5 miliardy eur.

20:25 Cyperská vláda predložila do parlamentu návrh zákona, ktorý dáva ministrovi financií alebo guvernérovi centrálnej banky právo stanoviť kapitálové pravidlá pre banky.

19:35 Fond solidarity je v parlamente

Cyperská štátna televízia oznámila, že právne predpisy na vytvorenie fondu solidarity sú už v parlamente, ako to sľúbil dnes poobede cyperský prezident Nicos Anastasiades.

19:20 Cyperskú banku čaká reštrukturalizácia

Guvernér centrálnej banky Panikos Demetriades v cyperskej televízii oznámil, že v banke Laiki prebehne reštrukturalizácia. Tá podľa neho odvráti bankrot a zachráni úspory do výšky 100 000 eur. O pláne by mal ešte dnes večer hlasovať cyperský parlament, uvádza agentúra Bloomberg.

18:55 Banka Laiki obmedzí výber z bankomatov

Cyperská banka Laiki obmedzila výbery z bankomatov na 260 eur na klienta. Druhý najväčší finančný ústav na ostrove sa tak snaží vyrovnať s výsokým dopytom.

18:32 Euro kvôli Cypru a štatistike z eurozóny klesá

Európska mena dnes na devízových trhoch oslabuje. Môžu za to ďalšie známky prehlbovania poklesu ekonomiky eurozóny a obavy z kolapsu bánk na Cypre.

O 18:15 SEČ euro voči doláru oslabilo o 0,2 percenta na 1,2905 USD a k jenu o 1,3 percenta na 122,69 JPY.

17:42 Odozva na bankový trh bude väčšia

"Cyperčania sa možno spoliehajú, že Európa, podobne ako v prípade Grécka, Španielska a iných štátov, ustúpi. Ale cyperskí Gréci sú vo veľkej nevýhode, keďže ich štát je príliš malý na to, aby bol zaujímavý pre Európu a navyše pôsobí ako takzvaná off-shorová destinácia, to znamená ako práčka peňazí. Eurozóna nemá rada takéto typy štátov. Preto si nemyslíme, že eurozóna by mala tendenciu ustúpiť.

Čo je však z nášho pohľadu najhoršie, vzniká precedens pre ostatných občanov zadlžených štátov. Krajiny PIGS, ktoré majú problém predovšetkým v bankovom systéme, budú čeliť takzvanému bank run. Ľudia sa budú snažiť vyberať peniaze a posielať ich mimo krajinu. To je veľmi nepríjemné a práve v tejto dobe, keď tieto banky a krajiny potrebujú záchranu, môže byť tento jav veľmi nebezpečný. Z makroekonomického hľadiska je teda Cyprus príliš malý na to, aby jeho problémy mali výraznejší vplyv na eurozónu. No v spektre dopadu na bankový trh bude odozva najväčšia," komentuje riaditeľ Saxo Bank pre strednú a východnú Európu Karol Piovarcsy.

17:37 Príkazy k prevodu

Cyperské banky už dostali od sporiteľov príkazy k finančným prevodom do zahraničia v celkovej sume najmenej sedem miliárd eur. Európska únia sa preto snaží prinútiť cyperskú vládu, aby presun veľkých súm zmrazila aj po otvorení finančných ústavov. V opačnom prípade im hrozí bankrot. "Cyperské úrady majú do utorka na prácu tri veci: predložiť dôveryhodný a životaschopný plán B, ktorý nahradí záchranný plán zamietnutý parlamentom, dlhodobo zablokovať kapitál uložený v bankách, a potom tiež pripraviť fúziu dvoch najväčších bánk, ktoré sú v ťažkostiach," povedal agentúre AFP zdroj z Európskej únie, ktorý si neželal byť menovaný.

17:35 Telekonferencia o siedmej večer

Šéf euroskupiny Jeroen Dijssenbloem oznamuje na siedmu hodinu večernú konferenciu z Bruselu na tému Cyprus.

17:20 Protesty naberajú na intenzite

Inak pokojný ostrov, ktorý na rozdiel od spriateleného Grécka pretesty poriada len výnimočne, je čoraz častejšie sužovaný protestnými pochodmi. Ako ukazujú zábery tamojšej televízie, naberajú na intenzite.

 

17:14 V cyperskom pláne zrejme chýba miliarda


Reštrukturalizácia problémových cyperských bánk, ďalšia pomoc Ruska, zásah do penzijných fondov alebo fond solidarity - to sú niektoré nástroje, ktorými chce Cyprus získať potrebných 5,8 miliardy eur. Stačiť to vraj nebude. Tvrdí to aspoň Hans Michelbach, člen nemeckého vládneho bloku CDU/ CSUAngely Merkelovej a tiež zástupca finančného výboru nemeckého parlamentu. "Nový plán bude musieť byť ešte podrobne preštudovaný, ale informácie, ktoré sú teraz dostupné, vyvolávajú celý rad otázok," uviedol Hans Michelbach v čerstvom vyhlásení pre tlač. "Vlastný príspevok ostrova, zdá sa, zaostáva o miliardu eur za požadovaným objemom," upozornil nemecký zákonodarca.

16:55 Komentár Finwebu: Európa prehráva svoj boj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16:44 Banka Laiki sa vraj rozdelí. Cyperská centrálna banka to však vyvracia

Problematická cyperská banka Laiki (známa aj ako Cyprus Popular Bank), pred bankomatmi ktorej sa dnes hromadiili rady pravdepodobne v súčasnej forme končí. Má sa rozdeliť na dve časti - "dobrú" a "zlú". Alebo, ako podotkol analytik Pawel Morski, na "zlú" a "horšiu". Informovala o tom CYBC.

 

 

 

 

Podľa prvých informácií by však mali byť vklady do 100-tisíc garantované.

Cyperská centrálna banka však tieto správy vyvrátila. Už druhý krát, takéto fámy sa totiž šírili už dnes ráno.

16:35 Nové informácie o "fonde solidarity"

Práve ten by mal byť riešením pre kolabujúce cyperské banky a alternatíva k neschválenej dani z bankových vkladov. Komentátori v tejto súvislosti hovoria dokonca o "pláne C". ("Plán A" bola daň z vkladov vo svojich dvoch verziách a "plán B" priamy úver z Ruska).

"Fond solidarity" bude znamenať vytvorenie špeciálneho investičného fondu, ktorý má zozbierať kapitál potrebný pre záchranu cyperských bánk. Bude ponúkať kolaterizované obligácie (ang. collateralized obligations) zo štátnych firiem, najmä z výnosného štátneho plynárskeho podniku, dôchodkových fondov i cirkevných majetkov.

Cyprus tak vychádza z myšlienky, že namiesto toho, aby zdaňoval súčasné bohatstvo (vklady v bankách), "zdaní" možnosť vytvorenia bohatstva v budúcnosti.

Otázne však je, ako sa k tomuto návrhu postaví Euroskupina.

16:17 O jeden daňový raj menej

"Cyprus povedal, že všetky riešenia, o ktorých sa rokuje, zahrňujú zotrvanie Cypru v eurozóne. Dočkáme sa pravdepodobne riešenia, že Cyprus získa za asistencie Ruska prostriedky z vkladov a plynu a do toho príde EÚ a požičia zvyšok. Všetko bude zachránené, avšak dlh Cypru stúpne na úroveň gréckych 120 – 140% HDP. A príde druhá stránka mince, zvyšovanie daní a reformy. A bude o daňový raj menej, Cyprus skončí. A Brusel vyhrá. Daňových poplatníkov to síce bude stáť veľa peňazí, ale nakoniec predsa len budú môcť platiť vyššie dane. Je veľmi pravdepodobné, že vyústenie príde týždeň po začiatku krízy, tento víkend. Do pondelka by malo byť predostreté konečné riešenie. A teda konečná pre nízke dane na Cypre, " komentuje analytik TRIM Broker Tomáš Plavec. Viac tu.

16:08 Financial Times: Cyprus trápi nedostatok drobných

Popi, majiteľka kiosku s novinami a cigaretami na námestí v centre Nikózia, v stredu posielala zákazníkov preč, pretože jej došli drobné. Nie je zďaleka sama, také problémy teraz na Cypre trápi mnoho podnikateľov, napísal denník Financial Times. "Ak máte päťeurovú bankovku, tak je to v poriadku," hovorí Popi. "Vediem si prehľad len pre pár pravidelných zákazníkov. Prichádzam však o množstvo obchodov."

Problémy s nedostatkom mincí doliehajú aj na taxikárov. Tí si za cestu v centre mesta účtujú paušálnu sadzbu päť alebo desať eur, aby sa im vyhli. "Normálne potrebujem okolo 300 eur v drobných za deň," rozpráva taxikár Eugenios. "Ale ďalšie nemôžem dostať, kým sa znovu neotvoria banky, a ja neviem, kedy sa tak stane."

"Je hrozivé, že sa Cyprus za niekoľko dní zmenil na ekonomiku závislú na hotovosti," hovorí Anthimos Eugenidis, študent ekonómie, ktorý sa v lekárni snažil rozmeniť stoeurovú bankovku.

15:50 Fitch pohrozila bankám eurozóny, že im zníži ratingy

Ďalší príklad, že explozívna situácia na ostrove negatívne ovplyvňuje celú eurozónu.

15:40 Rady pred bankomatmi sa stále zväčšujú

Opäť čerstvé foto z Nikózie:

Zdroj: Twitter reportéra Channel4 Stuarta Webba

15:32 Gréci sa rozhodli "strčiť hlavy do piesku"

Aspoň takto finweb interpretuje posledný výrok gréckeho ministra financií Stouranasa. Ten povedal, že "Cyprus musí nájsť riešenie čo najskôr". Ako by to riešenie malo vyzerať, však nešpecifikoval.


15:19 Na Cypre sa začína hovoriť o referende

Druhá najsilnešia strana v cyperskom parlamente AKEL zvažuje, že navrhne referendum, v ktorom by občania krajiny rozhodli, či ostrov prijme záchranný balíček a podmienky od Trojky, alebo svoj bankový sektor zachráni "vlastnou cestou". Strana má v 56-člennom parlamente 19 kresiel, vládna strana Anastasiadesa má len o jedno viac.

15:04 Únia opäť hrozí

Reuters priniesla ďalšie vyjadrenia vysokopostaveného úradníka eurozóny. Ak krajina neschváli "konsolidačnú daň" z vkladov v bankách, bude musieť zavrieť najväčšie banky a vymazať v nich vklady. Opäť sa spomína ochod z eurozóny.

14:41 Cyprus hýbe aj Gréckom

Grécka opozičná strana SYRIZA obvinila premiéra krajiny Samarasa a ministra financií Stouranasa z toho, že "Cypru neukazujú solidaritu". Včera organizovala v Aténach za Cyprus aj pochod. Cyperské banky sa pritom do "šlamastiky" dostali najmä v dôsledku haircutu gréckeho dlhu, ekonomiky oboch štátov sú totiž prepojené.

14:28 V Euroskupine vládne nervozita

Agentúra Reuters cituje dobre informovaný zdroj z prostredia Euroskupiny. Ten hovorí, že medzi ministrami financií štátov eurozóny stúpa nervozita. Znepokojujúci je fakt, že na včerajšej telefonickej porade sa cyperský minister nezúčastnil. Svoju účasť totiž odmietol, čím mnohých v Euroskupine nahneval.

"Emócie sú veľmi veľké, čo ešte sťažuje hľadanie racionálneho riešenia," cituje Reuters zdroj.

14:08 Medvedev: daň z vkladov si neprajeme

Do diskusie sa opäť zapojil i ruský premiér Dmitrij Medvedev (na snímke). Podľa neho musí ostrov nájsť také riešenie súčasného patu, ktoré v sebe nebude zahŕňať špeciálnu daň z bankových vkladov. "Dúfame, že riešenie nebude konfiškačné, ale moderné a racionálne," povedal ruskej štátnej agentúre Interfax.

Medvedev plán na zdaňovanie vkladov kritizoval spolu s Putinom už od začiatku, v tejto súvislosti sa vyjadril, že Cyprus sa správa ako "slon v porceláne".

14:03 Ruské banky o cyperské nemajú záujem

Dve najväčšie štátne ruské banky sa vyjadrili, že nemajú záujem vstupovať do cyperského bankového sektora. Na odporedaj predovšetkým problematickej banky Laiki sa pritom spoliehal cyperský minister financií Michalis Sarris, ktorý stále rokuje v Moskve.

O stanovisku banky VTB sme už v prenose informovali, s rovnakým stanoviskom prišiel včera v noci aj šéf banky Sberbank.

13:56 "Kde je tu najbližší bankomat?"

Ďalšie aktuálne foto z Nikózie. "Beh" na bankomaty naberá na obrátkach. Najmä v prípade banky Laiki.

Zdroj: Twitter novinárky Janine Louloudi

13:40 Koľko vkladov je v bankách juhoeurópskych štátov?

Doteraz sa zdalo, že v Európe sú najnegatívnejšie práve čísla o nezamestnanosti mladých. Teraz je však témou dňa dôvera v banky. Nasledujúci graf, ktorý zverejnil portál Zerohedge, ukazuje výšku bankových vkladov v štátoch periférie. Krivka v prípade Cypru pôjde hneď nadol, akonáhle sa otvoria banky. Otázkou podľa portálu teraz je, ktoré ďalšie štáty postihne podobný klesajúci trend.

13:33 Napätie vrcholí. Euroskupina sa bude opäť radiť

Ministri financií eurozóny pripravujú ďalšiu videokonferenciu, kde budú podrobnejšie rozoberať ďalšie kroky smerom k Cypru. Tá sa má konať dnes v noci alebo zajtra.

13:27 O "fonde solidarity" bude Cyprus rozhodovať ešte dnes

Na Twitteri to vyhlásil samotný prezident krajiny, Anastasiades. Parlament bude o návrhu rokovať už o šiestej nášho času.

13:20 Rusko požičať nechce, rado by však investovalo

Vyplýva to z vyjadrení  cyperského ministra financií Michalisa Sarrisa, ktorý je už od utorka na rokovaniach v Moskve. Cyprus sa tam snaží predĺžiť splatnosť už existujúcej 2,5-miliardovej pôžičky, o zníženie úrokov, ako aj o vyjednanie nového, 5-miliardového úveru.

Rusko pôžičku však omietlo s ohľadom na neistotu v udelení balíka pomoci, ale zopakovalo záujem investovať na ostrove, najmä do výnosnej oblasti ťažby plynu.

13:17 Väčšina Cyperčanov je za odchod z eurozóny

Prieskum spoločnosti Prime Consulting na Cypre ukázal, že väčšina obyvateľov ostrovného štátu si želá odchod z eurozóny. Uviedol to dnes európsky internetový denník EUobserver.

Podľa výsledkov prieskumu, ktoré spoločnosť Prime Consulting zverejnila v stredu, sa 67,3 % opýtaných Cyperčanov vyslovilo za opustenie európskej menovej únie a budovanie lepších vzťahov s Ruskom.

13:09 Na ostrove začína prepukať panika

Rady pred bankomatmi sa predlžujú, najmä pred Laiki Bank (Cyprus Popular Bank). Podľa zákulisných správ chcú totiž Cyperčania túto banku predať.

Čerstvé foto z Twitteru reportérky CNBC:

12:07 Spor vrcholí. Hovorí sa o odchode z eurozóny

Únia sa hnevá na Cyprus a Cyprus sa hnevá na úniu. Takto v skratke vyzerá najhorúcejšia aktualita na kontinente. Cyprus napriek viacerým varovaniam odmieta pristúpiť na podmienky Trojky a zdaniť nepoistené vklady v bankách. Radšej rokuje s Ruskom a pripravuje dohodu o bližšie nešpecifikovanom "solidárnom fonde", ktorý by kombinoval znárodnenie dôchodkových fondov a ruské miliardy.

Podľa spravodajcu Reuters sa v najvyšších kruhoch eurozóny začína hovoriť o reálnej hrozbe odchodu ostrova z eurozóny.

12:01 Rusko stále v hre

Editor The Financial Times informuje, že cyperská delegácia v Moske stále rokuje o 5-miliardovej pôžičke. Ponúkať má podiely v štátnej plynárskej spoločnosti, ako aj v iných štátnych podnikoch. Rokovania sa začali už včera, dohoda však zatiaľ nepadla.

11:58 Guvernér cyperskej centrálnej banky je pokojný

Ostrov dohodu dosiahne do pondelka. Povedal to portálu Kathimerini. Vyjarenie je to minimálne "zvláštne", keďže ECB hrozí odpojením cyperských bánk od likvidity práve v tento deň.

11:53 Čo sa asi skrýva za tajomným "solidárnym fondom"?

Komentárori i spravodajcovia špekulujú, čo sa skrýva za zatiaľ nešpecifikovanom "solidárnym fondom", na ktorom sa dnes jednohlasne dohodli lídri všetkých parlamentných strán na ostrove.

Vačšina správ hovorí, že tento fond by mal kombinovať všetky možné alternatívy "plánu B", o ktorom sa diskutuje už od včera, teda znárodnenie dôchodkových fondov, predaj štátneho majetku, ako aj príspevok od tamojšej ortodoxnej cirkvi. Tá sa na participácií včera ústami jej lídra dokonca sama ponúkla.

11:48 Ruská banka hrozí odchodom

Šéf ruskej Banky VTB pohrozil, že ak ostrov schváli kontroverznú "stabilizačnú daň" z vkladov, odíde z neho.

11:44 Momentka zo stránky cyperskej centrálnej banky

Banky majú prázdniny

11:40 Cyprus sa hnevá na Brusel i Frankfurt

Postoje Európy sú podľa hovorcu cyperského parlamentu "neakceptovateľné". Reagoval tak na hrozby ECB o ukončení programu ELA, ktorý pomáha kolabujúcim cyperským bankám, ako aj prejav šéfa Euroskupiny, ktorý okrem dohody s Trojkou a vytvorení dane na nepoistené vklady "nevidí veľa alternatív".

11:34 Prelom: "Plán B" sa volá "solidárny fond"

Zdá sa, že na ostrove nastal prelom. Všetky parlamentné strany sa dohodli na na podpore "plánu B", ktorým má byť zatiaľ bližšie nešpecifikovaný "solidárny fond". Komentátori zatiaľ nejasný nástroj prirovnávajú k riešeniu, aké si vybral Island.

11:31 Cyprus je bližšie k "plánu B"

Množia sa správy o vytvorení špeciálneho "fondu solidarity", ktorý by mal patovú situáciu na ostrove vyriešiť. Parlament by o fonde mohol hlasovať už dnes večer.

Hovorca parlamentu medzitým vyhlásil, že poslanci sa daňou na vklady v bankách už vôbec nezaoberajú.

11:20 Európska ekonomika medzitým opäť zoslabla. Viac, ako sa predpokladalo

Vyplýva to z najčerstvejšieho reportu rešpektovanej londýnskej spoločnosti Markit Economics. Ukazovateľ "flash composite PMI", ktorý sleduje služby a výrobu v eurozóne padol na 46,5 boda, čo je menej, ako predpokladali analytici. Ukazovateľ pod 50 pritom znamená, že sektor sa scvrkol.

Spomalilo i Nemecko - composite PMI je 51,0. Recesia v eurozóne sa teda prehĺbila.

11:11 Z cyperskej krízy ťaží dolár i zlato

Je možné, že veľa sporiteľov krajinách ako Španielsko a Taliansko si situáciu na Cypre vyloží tak, že bankám netreba veriť vôbec a nie len bankám, ale i európskym predstaviteľom, ktorí budú schopní urobiť čokoľvek pre udržanie akéhosi systému. Peniaze si tak môžu začať vyberať a ukladať do iných finančných centier.

Ťaží z toho aktuálne dolár, aj keď nie veľmi razantne, ale o niečo viac z toho ťaží zlato, ktoré oproti doláru v poslednej dobe posilňuje, no ešte viac posilňuje oproti euru. Ďalší vývoj bude závisieť na tom, ako do doby otvorenia cyperských bánk zareagujú sporitelia na Cypre.

komentuje analytik Saxo Bank Radim Dohnal

10:57 Fitch: Cyprus obnažuje neschopnosť únie

Jedna z trojice najvplyvnejších svetových ratingoviek opäť kritizuje lídrov eurozóny z neschopnosti riešiť krízu na kontinente. Európski politici sa podľa agentúry "plahočia" cez eurokrízu, pričom nevedia, ako ju efektívne riešiť. Kritizuje najmä i po rokoch chýbajúce pravidlá a inštitucionálne rámce pomoci, podmienky záchrany sa tak menia od krajiny ku krajine, čo stabilite na trhoch vôbec nepridáva.

Celé stanovisko agentúry nájdete TU.

10:42 Európa stráca trpezlivosť

Takto býva interpretovaná najnovšia tlačová správa z Európskej centrálnej banky. Európski lídri totiž neradi vidia, ako Cyprus koketuje s Rusmi a snaží sa potrebných 5,8 miliardy získať od nich bez toho, aby musel zdaňovať vklady v tamojších bankách.

Finweb o hrozbe z ECB informoval už včera, pre bulharskú tlačovú agentúru túto možnosť naznačila rakúska ministerka financií.

V Európskom parlamente to dnes naznačíl i šéf Euroskupiny Dijsselbloem, keď povedal, že okrem plánovanej "stabilizačnej dane" nevidí pre ostrov "veľa alternatív"

Reakcie z Twitteru:

Editor The Guardian: "Euroskupina hovorí, že sme to zle pochopili. ECB hrozí, že položí bankový systém na Cypre. Kremeľ hrá na tvrdo"

Ekonóm ING: "Môže byť dvojvetové vyjadrenie ECB efektívnejšie ako nekonečné zasadania Euroskupiny?"

Hedžový manažér: "Ak ste čakali viac ako dvojdňové predĺženie programu ELA, nedávali ste pozor."

Konzultantská spoločnosť: "Vyjadrenie ECB hovorí jasne - Cyprus sa musí dohodnúť s Trojkou. Ruské peniaze tak môžu zapríčiniť, že ECB z ostrova stiahne likviditu".

 

10:26 Najkonkrétnejšie vyjadrenie ECB k Cypru

Prinášame vám vyjadrenie ECB k situácii na Cypre v plnom znení:

"Výkonná rada ECB sa rozhodla, že v súvislosti s Cyprom udrží súčasnú úroveň programu ELA (Emergency Liquidity Assisatance) do pondelka, 25. marca 2013.

Po tomto dátume ostane program ELA funkčný len v tom prípade, že bude sprevádzaný nejakým programom pomoci od EÚ/MMF pre tamojšie banky"

10:23 Zopár názorov na prejav Dijsselbloema v Európskom parlamente

Editor The Financial Times: "Grécko bolo unikátne, Cyprus bol špeciálny a Cyprus je nakoniec veľmi veľmi špecifický. Može byť Európa ušetrená od klišé?" 

Finančný blogger: "Vyzerá to tak, že politici sa ohľadom Cypru snažia uplatniť politiku odsúhlas-alebo-odíď-z-eurozóny. Nie som si istý, čo to bude fungovať ako v prípade Grécka."

Editor The Guardian: "Na Cypre to vyzerá tak, že to buď zvládne, alebo odíde (z eurozóny)" a "Konečne niekto zobral na zodpovednosť návrh zdaniť vklady pod 100-tisíc"

09:57 Barroso: Cyprom som veľmi znepokojený

Prezident Európskej komisie Jose Manuel Barroso práve diskutuje v Moskve o budúcnosti Európskej únie a o jej vzťahoch s Ruskom. Dotkol sa však aj horúcej situácie na ostrove. Snažil sa znieť pozitívne.

"V minulosti sme prekonali už väčšie problémy. Dúfam a verím, že riešenie nájdeme aj teraz."

09:55 Barroso diskutuje v Moskve

Live prenos už skončil, video bolo odstránené.

09:51 ECB varuje. Cyperským bankám prestane pomáhať už budúci pondelok

Včera to povedala rakúska ministerka financií, dnes už oficiálne aj samotná ECB. Cyprus sa musí so svojím plánom B na riešenie domácej finančnej krízy poponáhľať. Európska centrálna banka (ECB) totiž varuje, že zastaví núdzovú pomoc pre cyperské banky na budúci pondelok (25. 3.), informovala agentúra DPA.

Cyprus aktuálne hľadá, kde by získal 5,8 miliardy eur, ktoré mali ísť pôvodne z odvodu z bankových vkladov. Parlament však v utorok (19. 3.) návrh zákona o odvode odmietol. Uvedených 5,8 miliardy eur má byť príspevkom krajiny k záchrannému balíku a podmienkou pre získanie finančnej pomoci vo výške 10 miliárd eur od krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF).

ECB dnes uviedla, že garantuje núdzovú pomoc pre cyperské banky len do budúceho pondelka. Podmienkou pokračovania pomoci po pondelku je dohoda o záchrannom balíku s Európskou úniou (EÚ) a MMF, ktorá zaistí solventnosť cyperských bánk.

09:44 Dijsselbloem: Cyprus je systémové riziko

"Cyprus je určite systémovým rizikom a nepokoj, ktorého sme boli v poslednách dňoch svedkami, to bohužiaľ dokázal," vyhlásil šéf Euroskupiny na práve prebiehajúcej konferencii v Európskom parlamente.

Zároveň vyhlásil, že "Euroskupina cítila, že 5,8-miliardový príspevok, ktorým musí ostrov do schváleného záchranného balíka prispieť, by mal pochádzať od sporiteľov v bankách." Dodal však, že ministri si však predstavovali, že najviac zdanení budú najmä nerezidenti EÚ s veľkými vkladmi. "Ak si myslíte, že sme s týmto návrhom spravili chybu, tak ju vezmem na seba. Ale nemyslím si to," dodal na margo neschválenia kontroverznej dane.

09:37 Šéf Euroskupiny: "Plán B" musí byť viac fér

Holandský minister financií a predseda neformálneho združenia šéfov financií eurozóny Jeroen Dijsselbloem (na snímke) práve hovorí o Cypre v Európskom parlamente.

Live prenos už skončil, video bolo odstránené.

09:10 Bernanke sa neobáva dopadov Cypru

Šéf Fedu Bernanke neočakáva žiadne "enormné dôsledky" súčasných problémov Cypru na americké finančné trhy ani v globálnom meradle. "V tejto chvíli nevidíme významné riziko pre americký finančný systém, dianie však pozorne sledujeme," uviedol Bernanke však s tým, že cyperská ekonomika je "nepatrná" a problémy by mohla vyvolať až širšia strata dôvery trhov v riešení jeho problémov, rozšírená na viacero krajín .

09:03 Medvedev kritizuje úniu

Ruský premiér Dmitrij Medvedev uviedol, že snahu o vyriešenie cyperskej finančnej krízy sprevádzali "všetky možné chyby". Podľa neho je potrebné k otázke pristupovať "premyslene" a dbať na to, aby nepoškodila vzťahy medzi Ruskom a Európskou úniou. Vytkol EÚ, že neprizvali Rusko na rokovania s Cyprom o záchrane ostrova pred bankrotom.

09:02 Minister financií stále rokuje v Moskve

Cyperský minister financií Michalis Sarris momentálne rokuje v Moskve so svojím ruským kolegom Antonom Siluanovom. Zatiaľ žiadnu dohodu nedosiahol, ale nemieni sa vzdať. Podľa agentúry Prime by mali rozhovory dnes pokračovať.

08:56 Burza zostáva zavretá

Cyperská akciová burza zostane do konca týždňa uzavretá z dôvodu rozhodnutia úradov odložiť otvorenie bánk až na budúci týždeň.

08:54 Zatvorenie bánk euru pomohlo

"Euru pomohlo aj predĺženie bankových prázdnin na Cypre až do nasledujúceho týždňa, čím predstavitelia EÚ, ECB a Cypru získali ďalších 5 dní na prerokovanie záchranného plánu pre daňový raj, keďže v pondelok je na Cypre sviatok," komentuje analytik forexpro Ivor Lehoťan. Viac tu.

Vývoj kurzu eura voči doláru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


08:52 Ropa mierne zlacnela

Ceny ropy dnes mierne klesli. Podľa obchodníkov hlavnou príčinou je zrejme protipohyb po stredajšom miernom oživení. Fundamentálne impulzy prakticky chýbajú. Trhy s napätím očakávajú, či sa Cypru podarí nájsť riešenie jeho finančnej krízy.

Barel americkej ropy WTI s májovým kontraktom sa ráno predával po 93,08 USD (71,90 eura). To je o 42 centov menej ako v stredu na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Májový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 22 centov na 108,50 USD/barel.

Vývoj ceny ropy Brent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

08:39 Cyprus má plán, ako odvrátiť bankrot

Cyprus podľa informácií agentúry AP pripravil alternatívny plán na záchranu krajiny pred bankrotom. Pre agentúru to povedal nemenovaný predstaviteľ cyperskej vlády.

Podľa portálu BBC počíta nový plán s účasťou Ruska, ktorých občania a firmy majú v cyperských bankách uložených alebo investovaných zhruba 30 miliárd dolárov.

Plán by mal zaistiť splnenie podmienok pre získanie pomoci od eurozóny. Trojka medzinárodných veriteľov v stredu už zamietla možnosť znárodnenia penzijných fondov. Z ich prostriedkov chcel Cyprus nakupovať svoje štátne dlhopisy.

Plán má byť dnes predložený predstaviteľom politických strán a bude o ňom hlasovať parlament.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dianie na Cypre sme včera sledovali online.

 

01 - Modified: 2005-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Proti Castrovi, ale nejednotne 02 - Modified: 2005-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bush bude vetovať klonovanie 03 - Modified: 2005-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Miernejší verdikt pre ukrajinského expremiéra
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:33