StoryEditor

Nemecký návrh na 5-ročný Grexit pobúril mnohých politikov

12.07.2015, 12:08
Autor:
TASRTASR

Alternatívny návrh Nemecka, aby Grécko na päť rokov opustilo eurozónu, pobúril gréckych politikov, najmä Dimitriosa Papadimulisa, viceprezidenta Európskeho parlamentu a člena vládnucej strany Syriza, ktorý nešetril tvrdými slovami. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Papadimulis dnes nové požiadavky voči Grécku výmenou za záchranný balík označil za snahu ponížiť jeho krajinu. "To, o čo tu hráme, nie je nič menšie než snaha ponížiť Grécko a Grékov alebo prevalcovať Tsiprasovu vládu," povedal pre televíznu stanicu Mega TV. V podobnom duchu sa vyjadril aj grécky minister hospodárstva Jorgos Stathakis, ktorý návrh označil za politický manéver zameraný na jediný cieľ - znemožniť dohodu medzi členmi eurozóny.

Hoci Atény sa oficiálne k návrhu nevyjadrili, z gréckej vlády sa začali ozývať hlasy, ktoré obviňujú nemenované členské štáty zo snahy sabotovať rokovania o reformných plánoch. "Je očividné, že istá skupina krajín nechce dohodu," ozvalo sa z tamojších vládnych kruhov. Podľa nich tieto štáty opakovane nastoľovali otázku dôveryhodnosti Grécka bez toho, aby "presne povedali, čo má vlastne Grécko urobiť".

Neochota poskytnúť ďalší záchranný balík sa naplno prejavila v sobotňajšom (11.7.) návrhu nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho, ktorý dáva Grécku na výber z dvoch alternatív: buď prijme tvrdšie reformné opatrenia, alebo bude na päť rokov vylúčené z eurozóny.

Proti tomu sa jednoznačne postavil taliansky premiér Matteo Renzi, ktorý chce na dnešnom stretnutí predsedov vlád 19 členských krajín eurozóny upozorniť Nemecko, že jeho vláda sa má s Aténami uzmieriť, a nie ich ponižovať. "Názory by sa mali zjednotiť a musí sa dosiahnuť dohoda. Taliansko nechce, aby Grécko opustilo euro a Nemecku odkazujem: čo je veľa, to je veľa," citoval Renziho denník Il Messaggero.

Ďalší vývoj situácie je nateraz neistý. Premiéri vlád z eurozóny sa majú dnes popoludní stretnúť v Bruseli, aby rozhodli o osude Grécka. Nepôjde o jednoduché rokovania, keďže medzi krajinami vládnu veľké názorové rozdiely na prijatie či odmietnutie reformných návrhov premiéra Alexisa Tsiprasa.

"Teraz, keď Tsipras predložil návrhy v súlade s požiadavkami Európy, jednoznačne musíme dohodu podpísať. Ponižovanie európskeho partnera po tom, čo Grécko takmer vo všetkom ustúpilo, je skrátka nemysliteľné," povedal Renzi.

Európski politici budú mať dnes nabitý program. Práve v tomto čase sa v Bruseli opäť stretnú ministri financií eurozóny a popoludní o 16.00 h sa má konať zasadnutie predsedov vlád. V rovnakom čase bolo pôvodne naplánované aj stretnutie Európskej rady, ktorá združuje hlavy štátov a premiérov 28 členských krajín EÚ. Prezident rady Donald Tusk však stretnutie odvolal, keďže prioritu majú rokovania o Grécku. "Potrebujeme čo najviac času, aby sme zavŕšili rokovania na úrovni eurozóny," povedal dnes pre DPA.

V jednoduchej situácii nie je ani Tsipras, ktorý musí na domácom fronte obhájiť ústupky voči veriteľom. Po svojom návrate z Bruselu čelí odmietavému postoju k novým úsporným opatreniam vo vlastných radoch. Rebéliu by mohol ukončiť zmenami vo vláde a nie sú vylúčené ani predčasné voľby. "Keďže 17 členov vládnucej koalície nepodporuje Aténami navrhované opatrenia, veritelia majú všetky dôvody pochybovať o ich uplatnení. A k tomu pripočítajte aj výsledok referenda," povedal jeden z politikov.

01 - Modified: 2007-07-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Anna Friel ako Báthoryčka
01 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 02 - Modified: 2022-03-24 08:17:28 - Feat.: - Title: Rozprávkové mesto alebo zelené peklo? Nemecký Tübingen je rajom ekoaktivistov a nočnou morou McDonaldu 03 - Modified: 2022-02-19 16:57:35 - Feat.: - Title: Francúzsko svojich občanov vyzvalo, aby bezodkladne opustili východ Ukrajiny 04 - Modified: 2022-02-17 05:11:05 - Feat.: - Title: Scholz a Biden vyzvali Rusko, aby prijalo "skutočné kroky" k deeskalácii napätia 05 - Modified: 2022-01-09 07:58:56 - Feat.: - Title: Kanibal z Nemecka dostal doživotie. Bývalý učiteľ vraždil, aby realizoval svoje fantázie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 23:26