StoryEditor

Eufória môže skončiť. Fed obmedzí stimuly

20.09.2013, 19:13
Autor:
TASRTASR
Šéf Fedu Ben Bernanke (na snímke) môže obmedziť podporu ekonomiky už v októbri.

Americká centrálna banka (Fed) môže podľa jej predstaviteľa Jamesa Bullarda schváliť začiatok obmedzovania monetárnych stimulov už v októbri. Informovala o tom agentúra DPA.

Prezident regionálneho Fedu v St. Louis v rozhovore pre televíziu Bloomberg uviedol, že menová rada banky, takzvaný Federálny výbor pre operácie na voľnom trhu (FOMC), môže v októbri rozhodnúť o malej redukcii programu výkupu dlhopisov. Fed aktuálne mesačne nakupuje dlhopisy za 85 miliárd USD (62,75 miliardy eur), aby udržal dlhodobé úrokové sadzby na nízkej úrovni, a týmto spôsobom podporil ekonomiku a tvorbu pracovných miest. Najbližšie rokovanie FOMC sa bude konať 29. a 30. októbra.

Experti doteraz nepokladali za pravdepodobné, že Fed rozhodne o zmene menovej politiky v októbri. FOMC v stredu (18. 9.) rozhodol o pokračovaní monetárnych stimulov v nezmenšenom objeme, čo vzbudilo eufóriu na trhoch. Bullard však upozornil, že stredajšie rozhodnutie bolo len tesné. Predstavitelia FOMC sa nakoniec rozhodli počkať so začiatkom obmedzovanie stimulov, pretože posledné údaje z ekonomiky boli slabšie, než sa očakávalo.

(1 EUR = 1,3545 USD)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:37