StoryEditor

Kolaps a totálna chudoba. Novinár napísal pravdu o Amerike

09.09.2014, 14:48
Autor:
dujduj
Americký novinár George Packer vo svojej knihe opísal systémovú krízu v USA. Krajina podľa neho upadá a ľudia sú stále chudobnejší.

Amerika sa podobá obchodnému reťazcu Walmart. Všetko je lacné, platy sú nízke. Štátu sa zmocnila finančná elita a predala USA do služieb plutokracie. Takto vidí súčasnú situáciu v Spojených štátoch novinár z týždenníku The New Yorker George Packer (na snímke) a opísal ju vo svojej knihe Likvidácia spoločenských väzieb: Vnútorné dejiny novej Ameriky (The Unwinding: An Inner History of the New America). Jej recenziu priniesol portál Česká pozice.

Výhra a prehra boli vždy súčasťou amerického sna. V čase finančnej krízy však podľa Packera narástli rozdiely medzi víťazmi a porazenými do obrovských rozmerov. Víťazi stúpajú nahor ako obrovské vzducholode a porazení sa naopak stále viac prepadajú, pričom u niektorých sa tento pád možno nikdy nezastaví.

Systémová kríza

Spojené štáty kolabujú. Ľudia sa tam prepadajú do biedy a všetko sa rozkladá. Packer opisuje vnútorný rozklad USA na základe životopisov známych i neznámych Američanov.

Autor vo svojej knihe opisuje hlavné oblasti, v ktorých podľa neho nastali v USA najväčšie zmeny. Od spôsobu vedenia politiky až po systémovú krízu.

Vláda demokratického prezidenta Billa Clintona prinútila banky dávať hypotéky aj klientom, u ktorých bolo jasné, že svoje záväzky nikdy nesplnia. Po prasknutí hypotekárnej bubliny potom vláda zachraňovala banky z peňazí daňových poplatníkov. Podobnú záchranu očakávali hypotekárni dlžníci. Teda, že im štát pomôže nájsť riešenie s bankami - nejaký kompromis -, a neskončia na ulici.

Mafia nemá čo brať

Banky ale na nič také samozrejme nepristúpili, a keby išlo o epidémiu spôsobenú vírusom, hovorilo by sa o biblickej katastrofe. Nikto však nechcel priznať, že nejde o cyklický výkyv, ale o systémovú krízu. Mnoho Američanov dnes potrebuje prácu, aby uživili rodinu, a pretože môžu byť kedykoľvek prepustení a nemajú možnosť voľby, akceptujú často aj stratu vlastnej dôstojnosti, píše sa v recenzii.

Kríza nadobudla takých rozmerov, že niektoré mestské štvrte opustila aj mafia, pretože nebolo čo brať. Takmer 50 percent Američanov je natoľko chudobných, že nemusia platiť daň z príjmu. Z kedysi prosperujúcej strednej triedy sa mnoho jej členov dostalo do situácie, kedy im prepichnutá pneumatika alebo nevyplatená mzda okamžite spôsobí existenčné problémy.

Packerova kniha je síce odborná, ale niektorí ju považujú za prvý veľký americký román o súčasnosti. Predovšetkým však je zatiaľ najlepšou Správou o stave Únie v tomto tisícročí.

 

01 - Modified: 2006-10-11 10:17:42 - Feat.: 0 - Title: Sme krajinou živnostníkov
01 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 02 - Modified: 2024-03-31 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu Terminál. Muž býval mesiace na letisku: Z dôchodku si nedokázal zaplatiť podnájom 03 - Modified: 2024-01-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Rozvojová pomoc viac škodí ako pomáha. Pre miestnych ľudí v Afrike je beloch čosi ako chodiaci bankomat 04 - Modified: 2024-02-06 15:40:45 - Feat.: - Title: Ekvádorské zásahy proti násilnej trestnej činnosti menia krajinu na drogový štát 05 - Modified: 2024-02-06 15:14:52 - Feat.: - Title: Filipíny zaviedli potravinové poukážky na zníženie hladu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:03