StoryEditor

Ťažký rok čaká Rusko, Európa bude rásť

12.01.2016, 23:00
Analytici odhadujú vývoj ekonomickej situácie vo svete v roku 2016.

Padajúce ceny ropy, slabnúce meny či spomalený rast významných ekonomík, ale i migračná kríza alebo boj proti Islamskému štátu. To všetko sú faktory, ktoré budú formovať ekonomickú situáciu vo svete aj v tomto roku. HN vám ponúkajú názory analytikov na to, ako bude vyzerať svet v roku 2016 a čo čaká jeho najväčšie ekonomiky.

Ján Jursa,

analytik, Capital Markets

Akým najväčším výzvam v oblasti ekonomiky bude čeliť svet tento rok?

Veľký efekt budú mať americké prezidentské voľby, ktoré sú síce ako zvyčajne až na konci roka, avšak už len definitívne nominácie demokratov a republikánov ovplyvnia trhy a môžu veľa napovedať do budúcnosti. Trhy sa budú musieť vyrovnať aj s otázkami, ktoré sa s nami niesli už v roku 2015. Spomaľujúca sa ekonomika Číny, čo bude s ropou a nakoľko ju ovplyvní konflikt s Islamským štátom, kedy obmedzí Saudská Arábia produkciu ropy a podobne.

Dajú sa očakávať veľké zmeny v postavení významných technologických hráčov?

Ako nám ukázala aj parížska klimatická konferencia, zelené technológie a celkový boj s klimatickými zmenami sa konečne stali podstatnou témou pre krajiny, ktoré sa tejto téme doteraz vyhýbali. Čiastočne ide o USA, najviac však o Čínu, teda štáty, ktoré sa k tomuto boju pridali. Preto budeme vidieť v ďalších rokoch veľký posun vpred v tomto smere.

Ktoré ekonomiky majú tento rok najväčší potenciál rásť? A ktoré sú najviac ohrozené?

V problematickej situácii je Čína. Ďalší rok nám ukáže, čo môžeme od jej ekonomiky čakať v dlhodobom horizonte a s týmto sa budú musieť vyrovnať aj trhy. V kritickej situácii sú tiež juhoamerické krajiny, hlavne Brazília, ktorá zažila strašný rok 2015. Historické minimá jej meny, škandál so spoločnosťou Petrobras a systematicky zlyhávajúca vláda jej zavaria aj v tomto roku. Podobne zle je na tom i Venezuela, ktorá bola asi najviac zasiahnutá nízkymi cenami ropy a je v kritickej sit...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:48