StoryEditor

Štáty v Amerike sa tešia na "marihuanové miliardy"

24.06.2013, 17:00
Autor:
zajzaj
Washington a Colorado odhadujú, že legalizácia marihuany im prinesie miliardy.

Legalizácia marihuany nám prinesie miliardy, hlásia americké štáty Washington a Colorado, ktorých občania ešte v novembri minulého roka ako prví z celej federácie hlasovali za legalizáciu tejto mäkkej drogy pre dospelých užívateľov. Oba štáty teraz predpokladajú, že tento krok im na daniach len v nasledujúcich päť rokov prinesie až 2,1 miliardy dolárov (asi 1,6 miliardy eur). Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Vítané príjmy

Pre oba štáty pomaly sa vynárajúce z recesie to bude viac ako vítaný zdroj príjmov. Štát Washington totiž v rokoch 2013 až 2015 očakáva 900-miliónový rozpočtový deficit, Colorado takýto problém síce nemá (tento rok očakáva dokonca 1,1-miliardový prebytok), no i tak očakáva, že z marihuny ročne "vyryžuje" na daniach až 23 miliónov dolárov (asi 17,5 milióna eur).

Oba štáty už podnikajú kroky smerujúce k vytvoreniu rámcov na regulácie v oblasti pestovania a predaja marihuany, mnohí ale varujú, že tamojšie úrady sa na milióny môžu tešiť zbytočne. Tie sa totiž môžu vypariť ako marihuanový dym, keď sa do celej veci zainteresujú centrálne federálne orgány.

Nič ešte nie je isté

USA totiž stále považujú marihuanu za nelegálnu drogu a ak sa vo svojich dvoch spomenutých štátoch rozhodnú zakročiť, výsledky hlasovania môžu prestať platiť. "Projekcie o potenciálnych daňových príjmoch sú naozaj ešte predčasné, keďže nevieme, čo podnikne federálna vláda," potvrdzuje obavy mnohých pre Bloomberg profesor ekonómie na Harvardovej univerzite Jeffrey Miron.

Kým oba štáty sa pripravujú na vznik legálneho marihuanového trhu, federálny generálny prokurátor Eric Holder už v marci avizoval, že zvažuje kroky, ktoré by "odpovedali na legalizáciu tejto drogy v týchto štátoch." Jeho úrad napríklad v minulom roku bežne trestne stíhal pestovateľov marihuany v Kalifornii aj napriek tomu, že v tomto štáte je povolená jej konzumácia na lekárske účely.

Aj to však štáty od svojich plánov neodrádza - Washington plánuje produkciu i predaj marihuany zdaniť až 25-percentnou daňou, Colorado počíta s 15-percentnou sadzbou pre veľkoobchody a 10-percentou pre maloobchodné predaje. Think-tank American Civil Liberties Union však aj tak predpokladá, že cena marihuany bude nakoniec nižšia ako v súčasnosti na čiernom trhu.

V súčasnosti v USA zlegalizovalo merihuanu na medicínske účely až 18 štátov, v jedenástich sú legálne aj súkromné špecializované výdajne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:59