StoryEditor

Porazení v ropnej cenovej vojne

24.01.2016, 23:00
Prepad cien geopoliticky najvýznamnejšej suroviny hýbe celým svetom. Niekomu pomáha, druhým ubližuje.

Padajúce ceny ropy predstavujú pre energetické mocnosti ako Rusko alebo Saudská Arábia hrozbu zrútenia verejných financií. Cena 30 dolárov za barel je, na druhej strane, pre krajiny Európskej únie alebo ázijské štáty príležitosť na rýchlejší rast.

Cena ropy WTI sa prepadla pod magickú hranicu 30 dolárov za barel a prechodne sa tak obchodovala najnižšie od decembra 2003.

Čínska ekonomika, ktorá je po Spojených štátoch druhým najväčším spotrebiteľom ropy na svete, rovnako ako miestne finančné trhy od nového roka, vykazujú podobne zlé výsledky ako v druhej polovici minulého roka. Tamojšie akciové indexy iba za dva týždne od začiatku roka zmazali už 20 percent svojej hodnoty. Burza v Šanghaji vo vykázala väčší pád než vlani v auguste, keď letná víchrica z čínskych kapitálových trhov zmietla hodnotu akcií v objeme päť biliónov dolárov. Napĺňajú sa obavy z toho, že vnútorný dopyt najľudnatejšej krajiny sveta bude naďalej klesať a ešte viac tak stiahne ceny komodít smerom nadol. Vlažná zima v Európe a Severnej Amerike navyše znížila sezónny dopyt po zemnom plyne a vykurovacej nafte.

Nemysliteľná hranica

Prepadu cien ropy nahráva aj situácia na strane ponuky. Iránska ropa sa po skončení sankcií po tridsiatich rokoch tento rok vráti na globálne trhy a krajiny kartelu OPEC už vlani oznámili, že vysokú produkciu ropy budú udržiavať aj za cenu ďalšieho prepadu komodity na burze. Spojené štáty, najväčší producent ropy na svete, pokračujú napriek nepriaznivej situácii na trhoch v pumpovaní čierneho zlata do globálnej ekonomiky.

Všetko naznačuje tomu, že cena geopoliticky najdôležitejšej suroviny sa bude v najbližších mesiacoch pohybovať v rozpätí medzi 20 a 30 dolármi za barel, teda hranicou, ktorá sa ešte vla...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 16:27