StoryEditor

Grécky minister klamal. Čína pre nich žiadnu pomoc nechystá

11.02.2015, 14:15
Autor:
TASRTASR

Čínske ministerstvo zahraničných vecí nemá žiadne vedomosti o akejkoľvek ponuke hospodárskej pomoci Grécku. Uviedla to hovorkyňa ministerstva v Pekingu v reakcii na správy z Grécka o údajnej čínskej ponuke. Informovala o tom agentúra Reuters.

Štátny tajomník gréckeho ministerstva zahraničných vecí pre európske záležitosti Nikos Chountis totiž v utorok (10.2.) pre grécky rozhlas povedal, že Rusko a Čína ponúkli Aténam hospodársku pomoc, aj keď ju nežiadali. A grécky minister obrany Panos Kammenos zase vyhlásil, že ak sa Aténam nepodarí dosiahnuť s eurozónou novú dohodu o dlhu, môžu vždy hľadať pomoc inde, napríklad v Číne.

"Po voľbách sa objavili návrhy, povedal by som ponuky na ekonomickú podporu od Ruska a tiež od Číny, ktoré sa týkali pomoci a investičných možností," povedal Chountis.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing však na pravidelnom brífingu konštatovala, že o takejto ponuke nemá žiadne vedomosti. Uviedla tiež, že vláda v Pekingu je ochotná rozvíjať a prehĺbiť spoluprácu s novou gréckou vládou vo všetkých oblastiach na základe vzájomného rešpektu a za podmienok výhodných pre obe strany. Ale čo sa týka vyhlásení gréckych predstaviteľov, čínske ministerstvo o podobnej ponuke nemá žiadne informácie.

Čína v januári oznámila, že podrobne monitoruje politiku novej gréckej vlády, ktorá po nástupe k moci zastavila privatizáciu, vrátane predaja väčšinového podielu v najväčšom gréckom prístave Pireus. Predchádzajúca grécka vláda totiž vlani zaradila čínsku firmu Cosco Group medzi potenciálnych kupcov 67-% podielu v prístave.

Minister obrany Kammenos je lídrom menšej koaličnej strany Nezávislí Gréci, ktorá vstúpila do vlády s víťazom januárových volieb, krajne pravicovou stranou Syriza na čele s Alexisom Tsiprasom, ktorý sa stal novým premiérom.

Nový grécky kabinet odmieta pokračovať v úsporných opatreniach, ku ktorým sa zaviazali predchádzajúce vlády výmenou za záchranný program a žiada veriteľov o zmiernenie úverových podmienok. Ale eurozóna, a najmä Nemecko, nie je ochotná upustiť od požiadaviek na rozpočtové škrty a hospodárske reformy, ktorých cieľom je ozdravenie verejných financií Grécka i jeho ekonomiky.

Čína má veľký záujem o vstup do gréckeho prístavu, ktorý má strategickú polohu z pohľadu Pekingu a mohol by sa stať vstupnou bránou pre čínsky tovar na európsky, ale aj africký trh.

01 - Modified: 2007-03-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slováci v akcii
01 - Modified: 2022-04-29 06:43:35 - Feat.: - Title: Slovák z lockdownového Šanghaja: Štát o situácii neinformuje transparentne. Pred budovami vystavali klietky 02 - Modified: 2022-04-01 07:43:45 - Feat.: - Title: Muž žije 14 rokov na letisku. Utiekol od prísnej ženy, aby mohol piť a fajčiť 03 - Modified: 2022-03-22 08:21:11 - Feat.: - Title: Pád čínskeho lietadla so 132 pasažiermi zrejme nikto neprežil. Odborník vysvetľuje, čo sa mohlo stať 04 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 05 - Modified: 2021-12-09 08:57:09 - Feat.: - Title: „Zahrmelo“ a začalo pršať. Čína pred výročím strany zmenila počasie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:56