StoryEditor

Šéf Bundesbank: Kríza v eurozóne ešte neskončila

12.03.2013, 15:06
Autor:
dujduj
Podľa Jensa Weidmanna by eurozóna nemala povaliť v nastolených reformách.

Podľa šéfa nemeckej centrálnej banky Bundesbank Jensa Weidmann dlhová kríze v eurozóne ešte neskončila ani napriek priaznivejšej situácii na finančných trhoch. Šéf Bundesbank zároveň dodal, že vlády krajín eurozóny musia pokračovať reformách aby odstránili základné ekonomické problémy.  Informovala agentúra Reuters.

"Kríza neskončila ani napriek terajšiemu pokoju na finančných trhoch," povedal Weidmann. Zároveň vyjadril obavy ohľadom ďalšieho osudu reforiem na Cypre, v Taliansku a Francúzsku.



Nemecká ekonomika je podľa Weidmanna aj naďalej v dobrom stave. Nemecká centrálna banka Bundesbank predpovedala, že ekonomika krajiny už v tomto štvrťroku ožije a začne rásť po tom, ako v posledných troch mesiacoch 2012 jej výkon klesol medzikvartálne o 0,6 %. 

Väčšina analytikou oslovených agentúrou Reuters predpokladá, že najväčšia európska ekonomika sa vyhne recesii.

ECB najnovšie znížila svoj odhad vývoja ekonomiky eurozóny na rozmedzie od -0,9 do -0,1 %. Nová prognóza znamená zhoršenie hornej hranice vývoja hrubého domáceho produktu (HDP) v porovnaní s ostatným odhadom v decembri minulého roka, keď ECB predpokladala rozmedzie vývoja ekonomiky eurozóny pre tento rok od -0,9 % do +0,3 %. V decembri tak ešte počítala s určitou možnosťou rastu, zatiaľ čo podľa novej prognózy predpokladá, že poklesu sa ekonomika eurozóny tento rok nevyhne.  

01 - Modified: 2005-05-23 08:19:37 - Feat.: 0 - Title: Madrid: Možno sa blíži koniec ETA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:13