StoryEditor

Jasná sa rozrastie. TMR do nej naleje ďalšie milióny

07.02.2016, 23:00
K obrím investíciám v desiatkach miliónov v Demänovskej Doline sa pripája i spoločnosť Tatry Mountain Resorts.

Do strediska cestovného ruchu Jasná v Nízkych Tatrách pritečie v krátkom čase takmer sto miliónov eur v nových investíciách. Skupina bývalých akcionárov okolo spoločnosti 1. garantovaná vloží 35 miliónov eur do stavby superhotela s 500 lôžkami Damian Jasná.

Pozemkové spoločenstvo Ploštín z Liptovského Mikuláša plánuje za 41 miliónov eur na svahu v lokalite Lúčky postaviť dva nové hotely, štyri apartmánové domy,25 rekreačných chát, zdravotné stredisko i reštauráciu. K obrím investíciám sa teraz pridáva i majiteľ top európskeho lyžiarskeho strediska spoločnosť Tatry Mountain Resorts. Na južnej strane Chopka totiž vyrastie nová lyžiarska infraštruktúra.

„Investícia v celkovej výške 14 miliónov eur je rozložená na dva až tri roky. V tomto roku preinvestujeme 11,5 milióna eur. Aktuálne finalizujeme celé riešenie, aby sme v lete postavili novú lanovku,“ hovorí pre HN šéf TMR Bohuš Hlavatý.

Nový impulz pre Horehronie
Projekt lanovky Krupová – Kosodrevina pritom od vzniku prešiel viacerými zmenami. Vychádzal totiž ako finančne príliš náročný. Náklady presahujúce 16 miliónov eur sa rovnali takmer výstavbe nového strediska. Oproti pôvodným plánom s 8-miestnou kabínkou preto vyrastie z Krupovej na Kosodrevinu 15-miestna kabínková lanovka s 9 podperami a celkovou dĺžkou viac ako 1,2 kilometra. Za hodinu vyvezie od parkoviska Krupová do výšky 1500 metrov nad morom 2800 lyžiarov. Investícia prinesie nový impulz pre rozvoj celej doliny horného toku Hrona.

„Po prepojení oboch strán Chopka sa stal každoročný nárast návštevnosti už trendom. Región musí fungovať, aby rozvíjal svoj potenciál. A práve to stojí za novými investíciami, čím sa atraktivita lokality zvyšuje,“ vraví výkonný riaditeľ ZCR Klaster Horehronie a OOCR Nízke Tatry Juh Milan Gemzický s tým, že južná strana Chopka sa teší pre svoje slnečné svahy väčšej obľube lyžiarov ako Chopok-Sever. Na Horehronie turistov láka i golfový rezort Tále či čiernohorská železnička v Čiernom Balogu, ktorá sa každý rok rozrastá o nové metre koľajníc.

Investície pokračujú
V stredisku Chopok-Juh tak po novom odpadne komplikovaný prestup v lokalite Srdiečko z vleku na sedačkovú lanovku. „Nová lanovka nahradí staršiu, ktorá už nestíhala nápor klientov a zároveň sa každý z Krupovej pohodlnejšie vyvezie až na Kosodrevinu. Bude to priamo a suchou nohou,“ spresňuje Hlavatý. Gemzický potvrdzuje, že nástup lyžiarov na svahy bol diskomfortný. „Len čo nám pribudla kabínka z Kosodreviny na Chopok, stali sme sa rovnocenným partnerom severnej strany.

Nová lanovka sa potiahne až dole k parkovisku na Krupovej, čím sa ešte viac zvýši kvalita poskytovaných služieb.“ Súčasťou investície bude i nová zjazdovka, technické zasnežovanie tratí a v budúcnosti i rekonštrukcia Hotela Kosodrevina s rozširovaním gastro prevádzok v tejto prestupnej stanici smerom na Chopok.

TMR pritom naleje ďalšie milióny eur i na severnú stranu kopca. Púšťa sa totiž do úplne nového projektu lanovky Biela púť – Priehyba, ktorý nahrádza plánované prepojenie lokalít Lúčky – Priehyba. „Toto riešenie nám ukázal pohyb ľudí v stredisku. Je to najmä kvôli letu, lebo ani vtedy nedokážeme pokryť dopyt po preprave. Pripravujeme preto podklady na posudzovanie vplyvov na životné prostredie,“ dodáva Hlavatý.

Príroda ustupuje biznisu
Celkový investičný účet tatranskej spoločnosti ku koncu roka 2014 presiahol astronomickú sumu. TMR už z vrecka vytiahla viac ako 200 miliónov eur, ktoré naliala do svojich stredísk vo Vysokých a Nízkych Tatrách. Občiansky aktivista a ochranár Rudolf Pado z OZ Tatry pritom dlhodobo kritizuje zásahy developerov do tatranskej prírody. Tvrdí, že ide o viditeľnú snahu natlačiť celý cestovný ruch na Slovensku do dvoch chránených pohorí s tým, že zvyšok krajiny sa mení na skanzen so zlými službami a neochotou.

„Ide o totálne intenzívny cestovný ruch zameraný len na zisky a konzum, ktorý nevytvára pracovné miesta. Vládnu tu len a len peniaze,“ vraví Pado, ktorý sa dlhodobo venuje environmentálnej problematike a dodáva, že všetky odborné názory sú marginalizovaná a z ich nositeľov sa robia nepriatelia cestovného ruchu. O zásahoch do prírody napísal i desiatky blogov. Pado ako príklad ponúka zničený kamenný chodník na Chopok, ktorý budovali generácie dobrovoľníkov. „Kopú sa dvojmetrové ryhy na zasnežovanie do pôdy, ktorá sa vyvíjala desiatky tisíc rokov. To všetko je v poriadku, len bežný človek nesmie opustiť turistický chodník.“

Aj na juhu chýbajú lôžka
Šéf Klastra Horehronie Milan Gemzický pripomína, že nedostatkom ubytovacích kapacít netrpí iba Demänovská Dolina, ale aj Chopok-Juh. Oficiálne štatistiky hovoria približne o 3300 lôžkach. „Tie sú plné. Uživili by sa tu i dva až tri nové hotely. Chceme však zachovať panenskosť prírody, preto nejdeme cestou kvantity, ale kvality,“ tvrdí Gemzický. Do rozširovania ubytovania sa pritom púšťa i TMR. Na etapy rozbieha v Jasnej výstavbu približne 50 chaletov, podobný projekt už v minulosti realizovala v lokalite Záhradky. Tatranská spoločnosť na jar odštartuje prestavbu svojich kancelárií na tak zvanej pošte na nový hotel. Podľa štúdií chýba v Demänovskej Doline minimálne 5-tisíc lôžok.

01 - Modified: 2008-02-01 10:01:04 - Feat.: 0 - Title: Štátny rozpočet je po januári v prebytku vyše 13 mld. Sk
01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 03 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 04 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 05 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:53