StoryEditor

Rok 2045 podľa riaditeľa Googlu: Vládnuť budú stroje

25.11.2013, 16:53
Podľa vedca a vizionára Raymonda Kurzweila stroje do roku 2045 predbehnú ľudskú inteligenciu a svet technológií a ľudí sa prepojí.

Neustále sa zrýchľujúci technologický vývoj naberie takú rýchlosť, že dospeje k bodu singularity, k okamihu, kedy stroje predbehnú ľudskú inteligenciu.Tvrdí to technický riaditeľ Googlu, vedec a vizionár Raymond Kurzweil. Počítače podľa neho po roku 2045 vďaka rastúcej inteligencii prevezmú vládu nad svetom. S priateľmi už v Kalifornii založil Univerzitu singularity, ktorá má túto dobu priblížiť a tiež vypracovať návrhy, ako postupovať, aby táto premena neskončila katastrofou. Hoci ho kritici označujú za fantastu, pohybuje sa Kurzweil na poli vedy, ktorej zasvätil život. "Počítačový výkon nezadržateľne a exponenciálne rastie," tvrdí.

A pripomína, že väčšina predpovedí, ktoré urobil, vyšla. K tomu, aby mal opäť pravdu, je nutný úspech troch prognóz. Okolo roku 2025 by malo byť možné simulovať na počítači činnosť ľudského mozgu. Za ďalších päť rokov by už takéto systémy dosiahli úroveň ľudí. A ešte pred rokom 2045 musí inteligenčná sila špičkového počítača miliardukrát presiahnuť kapacitu ľudského vedomia. Potom už by nemalo nič brániť tomu, aby sa vyspelé technológie osamostatnili, začali sa reprodukovať a v porovnaní s biologickými bytosťami rýchlejšie rozvíjať. A spolu s tým rozhodovať o výrobných programoch, ekonomike i celej spoločnosti.

Šesťdesiatpäťročný Kurzweil sa na túto dobu teší. Udržuje sa fit, pretože sa chce dožiť okamihu, kedy si nahrá do superpočítača svoje vedomie a zaistí si nesmrteľnosť. Technicky dostupné by to vraj mohlo byť práve za 30 rokov. Proti nesmrteľnosti pripomínajúce zálohovanie počítačovej pamäte sa nedá nič namietať, samotného odovzdania sveta kremíkovej superinteligencii sa však experti obávajú. Medzi superpočítačmi a robotmi by pre normálnych ľudí nemuselo byť miesto.

Kurzweil čelí výčitkám, že presadzuje kybernetickú totalitu. Upokojuje preto predpoveďou, že vyhladenie ľudí strojmi nie je pravdepodobné, pretože oba svety sa začnú prepájať. A nebude ich ľahké odlíšiť. Biologické telá, vrátane mozgu, začnú dopĺňať rozmanité zariadenia, ktoré by likvidovali choroby, predlžovali vek, zvyšovali inteligenciu a umožnili priame spojenie s počítačmi. Ľudia by sa tak postupne premenili v biomechanický hybrid, v kyborg.

Prerod v kyborga i len obyčajné prepísanie osobnosti do počítača však bude dostupné len niektorým, pričom na normálnu populáciu sa, aspoň spočiatku, nedostane. Takúto možnosť Kurzweil pripúšťa a argumentuje, že ide o prirodzený evolučný proces, ktorý kedysi opísal Charles Darwin. Tentoraz prežijú tí, ktorí dokážu lepšie využívať nové technológie. Do cesty sa môžu postaviť politici a náboženstvo, rôzne zákazy a regulácie. To však celý proces len pribrzdí. "Vedecký pokrok nemožno zastaviť," tvrdí vynálezca s odkazom na históriu.

IHNED.cz

01 - Modified: 2005-09-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: EK zoštíhľuje byrokraciu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:23