StoryEditor

Slovensko je odkázané na agentúrnych zamestnancov, varujú biznismeni

29.06.2014, 12:57
Autor:
tasr, stltasr, stl

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR, ako aj Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ), pripravila návrhy, ktorých cieľom je štandardizovať prostredie agentúrneho zamestnávania. Reaguje tak na avizovanú novelu zákona, ktorú na stretnutí s novinármi (24.6.) oba zamestnávateľské zväzy kritizovali.

Prezident AZZZ Rastislav Machunka pokladá za neprijateľné, aby sa týmto spôsobom nemohli pokryť pracovné miesta u tých zamestnávateľov, ktorí majú rovnaký predmet činnosti.

"Spoločnosť, ktorá má v predmete výroby strojársku výrobu, časť nej bude chcieť zadať inej strojárskej firme, pretože nemá potrebné technologické zariadenie, rovnako tak na subdodávateľskom princípe fungujú aj stavebné firmy," pripomenul. Novela by týmto zamestnávateľom podľa Machunku situáciu skomplikovala. Neprijateľný je podľa neho aj návrh, aby užívateľskí zamestnávatelia kontrolovali agentúry, či si plnia všetky povinnosti voči svojim zamestnancom. Pripustil, že situácia v agentúrnom zamestnávaní na Slovensku nie je ideálna. "Niektoré podliezajú ceny a vykonávajú damping voči tým agentúram, ktoré si voči svojim zamestnancom záväzky plnia. Pokiaľ však niekto s cieľom vyhrať tender nedodržiava zákon, mal by ho postihnúť štát," povedal prezident AZZZ.

Automobilový priemysel, ktorý má na tvorbe hrubého domáceho produktu (HDP) 43-% podiel, využíva flexikonto pracovného času a aj agentúrnych zamestnancov. Avizovaná novela podľa Jána Pribulu zo Zväzu automobilového priemyslu SR postaví týchto zamestnancov do polohy pracovníkov, ktorí sú zamestnaní vo firme na skúšobnú dobu na jeden rok.

"Po roku buď s nimi zamestnávateľ podpíše zmluvu na dobu neurčitú, alebo ich prepustí. Prinúti tak zamestnávateľov, ktorí naďalej chcú využívať agentúrne zamestnávanie, aby prepustili zabehnutých, kvalifikovaných zamestnancov a investovali do novej pracovnej sily nemalé finančné prostriedky."

Legislatíva podľa Pribulu rieši situácie, v ktorých štát má problémy s vymáhaním práva. "Nevie si poradiť s agentúrami, ktoré pravidlá nedodržiavajú, nedokáže ich postihnúť, ale, naopak, sprísňuje pravidlá a postihuje tých poctivých." Domnieva sa, že agentúry, ktoré dnes nedodržujú pravidlá, nebudú ich dodržiavať ani po zmene zákona.

Pripravovaný návrh podľa Radovana Maxina z Asociácie poskytovateľov služieb zamestnanosti (APSZ) SR pripraví štát o 10 miliónov eur. "Za predpokladu, že môže byť v rámci zmeny prepustených až 20.000 zamestnancov, tak pri ich hrubej mzde 500 eur, je mesačný odvod 266 eur, čo je spolu vyše 5 miliónov eur, k tomu mesačná dávka v nezamestnanosti na jedného prepusteného by stála štát zhruba 240 eur, štát takto spolu príde cez odvody, dane a dávky zhruba o 10 miliónov eur," vyčíslil Maxin. Pripomenul, že AZZZ pripravila návrhy, ktorých cieľom je štandardizovať prostredie agentúrneho zamestnávania.

01 - Modified: 2006-07-16 18:48:43 - Feat.: 0 - Title: Výnosy z volieb: Najlepšie obišla SNS
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-14 22:16:51 - Feat.: - Title: Ja som operátor výroby, kto je viac? 03 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 23:56