StoryEditor

Okres je na pokraji bankrotu. Kvôli sove

29.06.2013, 00:00
Autor:
zajzaj
Za problémami Curry County v Oregone stojí ohrozený druh sovy.

Curry County, administratívna časť amerického štátu Oregon čelí kurióznym problémom. Po tom, ako federálne úrady vyhlásili v tamojších hustých lesoch žijúcu sovu škvrnitú za ohrozený druh, celý okres sa ocitol na hranici bankrotu. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

V oblasti sa totiž vo veľkom ťažilo drevo, s tým je však teraz koniec. Okres sa tak stane de facto úplne závislý od federálnych subvencií, aj tie však onedlho vyschnú. Oblasť totiž už vyčerpala sedem miliónový balík štátnych peňazí, pre fiškálny rok 2014 sa pritom počíta len s 2,1 miliónmi dolárov.

"Curry County je na pokraji insolventnosti," potvrdil agentúre člen Rady komisárov okresu David Brock Smith. V oblasti susediacej so severnou Kaliforniou žije niečo vyše 22-tisíc obyvateľov a v podstate úplne závisí od ťažby dreva. Tá je však čoraz viac obmedzovaná práve kvôli spomenutému druhu sovy, tento trend pritom začal už na začiatku deväťdesiatych rokov, kedy bola vyhlásená za ohrozený druh. Americká vláda totiž vlastní až 67 percent rozlohy okresu.

"Našu zem vlastní vláda a preto z nej nemáme žiadne daňové príjmy," vysvetľuje agentúre koreň problému Brent Hodges z Rivers End Construction. Okresy ako Curry County sú totiž v neriešiteľnej situácií - Washington obmedzuje fungovanie sektora, ktorý v oblasti najviac zamestnáva, no neponúka za to adekvátnu náhradu vo forme podpory z rozpočtu.

Smith odhaduje, že okres vyhlási bankrot niekedy v júli budúceho roka, keď mu na účtoch ostane niečo cez pol milióna. Miestna samospráva už musela prepustiť vyše sto ľudí, momentálne ich zamestnáva 99. Môže si dovoliť napríklad len štyroch šerifov, pričom v roku 2005 ich tam pracovala až šestnásť.

Okresu neostáve veľa možností. Obyvatelia v máji odmietli zvýšenie dane z nehnuteľností, ktoré by kolabujúcemu rozpočtu prinieslo ročne asi 4,5 milióna dolárov. Je pritom otázne, ako sa celá situácia vyvinie, keďže Oregon na rozdiel od susednej Kalifornie právne neumožňuje okresom či mestám vyhlásiť insolventnosť.

Curry County však aj napriek kurióznosti situácie nie je jediným, ktorému v Amerike hrozí bankrot. V štáte Kalifornia sú "adeptami" okresy Stockton a San Bernandino, ktoré zvlášť tvrdo zasiahlo prasknutie bubliny na realitnom trhu. V tejto súvilosti sa spomína aj mekka automobilového priemyslu, Detroit.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 12:56