StoryEditor

Saudi a Rusi zmrazia ťažbu, ďalší giganti sú otázni. Ropa však padá

16.02.2016, 09:49
Autor:
ČTKČTK
Rusko, Saudská Arábia, Venezuela a Katar sa dohodli, že zmrazia produkciu ropy na úrovne z tohtoročného januára.

Chcú však, aby to isté urobili aj ďalší poprední producenti. Po dnešnom stretnutí so svojimi partnermi to oznámil katarský minister energetiky Muhammad Sálih Sadá.

"Je to skutočne prvé rozhodnutie ohľadom riadenia dodávok, ktoré bolo urobené od novembra 2014. A aj keď budú takí, ktorí sa to pokúsia bagatelizovať a budú hovoriť, že to žiadne zníženie nie je, je to zmena. Je to veľká zmena v doterajšej politike (producentov ropy)," povedal podľa agentúry Reuters analytik spoločnosti Petromatrix Olivier Jakob.

"Výsledkom rokovaní je, že štyri krajiny - Rusko, Saudská Arábia, Katar a Venezuela - sú pripravené udržiavať priemernú produkciu ropy v tomto roku na úrovni z tohtoročného januára, a neprekračovať ju," citovalo ruské ministerstvo energetiky svojho šéfa Alexandra Novaka, ktorý sa dnešného uzavretého rokovania v katarskej Dauhe zúčastnil. "Rozhodnutie bude prijaté, ak sa k tejto iniciatíve pripojá ďalší producenti," uvádza sa vo vyhlásení.

Ceny ropy za posledný rok spadli na najnižšiu hodnotu za viac ako desať rokov, čiastočne vďaka rastu ťažby v USA a rozhodnutiu ropného kartelu OPEC zvýšiť export s cieľom upevniť si trhovú pozíciu. Na trhu tak vznikol citeľný previs ponuky.

V posledných dňoch však ropa zdražovala, okrem iného kvôli špekuláciám, že poprední svetoví producenti suroviny by sa predsa len mohli na znížení ťažby dohodnúť.


Prečítajte si aj: Ropa z Iránu začína prúdiť, do Európy smerujú prvé milióny barelov


Cena ropy Brent po začiatku rokovaní vzrástla o takmer šesť percent na 35,30 dolára za barel, po oznámení katarského ministra zisky trochu zmiernila. Americká ľahká ropa WTI pred deviatou ráno stredoeurópskeho času pridávala zhruba 5,5 percenta na 31 dolárov za barel.

Len slovičkárenie

Podľa analytika spoločnosti BH Security Petra Hlinomaza ide však zatiaľ o slovičkárenie. "Myslím, že je to zatiaľ pozičná hra. Je to prejav rastúceho tlaku a všeobecnej nervozity medzi producentmi. Finančné trhy to samozrejme vítajú, pretože ide o náznak toho, že sa môže blížiť nejaká katarzia. Zatiaľ by som ale nepovedal, že sa ťažba ropy nejakým spôsobom obmedzí."

"Domnievame sa, že zmrazenie (ťažby) na januárové úrovne je pre trh dostačujúce," uviedol po dnešnom stretnutí v Dauhe saudskoarabský minister ropného priemyslu Alí Nuajmí. "Dôvod, prečo súhlasíme s možným zmrazením produkcie, je jednoduchý: je to začiatok procesu, ktorý v najbližších mesiacoch posúdime a rozhodneme sa, či potrebujeme ďalšie kroky k stabilizácii a k ​​tomu, aby sa situácia na trhu zlepšila," povedal.

Ďalší účastníci dohody

Účasť iných producentov je ale podľa pozorovateľov problematická. Teherán, ktorý je hlavným nepriateľom Rijádu je totiž po januárovom zrušení medzinárodných sankcií proti Iránu rozhodnutý ťažbu ropy v najbližších mesiacoch zvýšiť.

Irán v súčasnosti ťaží prinajmenšom o jeden milión denných barelov ropy menej ako pred uvalením sankcií, ktorým čelil kvôli svojmu kontroverznému jadrovému programu. Zdroj Reuters dnes povedal, že Teherán je o zmrazení ochotný diskutovať, akonáhle jeho vlastná produkcia dosiahne úroveň pred zavedením sankcií. Iránsky minister pre ropu už naznačil, že krajina sa primeraného podielu na trhu nevzdá. Podľa dvoch neíránských zdrojov Reuters by ale krajine v rámci dohody o zmrazení mohli byť ponúknuté osobitné podmienky.

Irak, druhý najväčší producent ropy v rámci OPEC, dlho tvrdil, že tento rok čaká ďalší nárast produkcie. V januári ale vyhlásil, že v prípade dohody všetkých členských a nečlenských krajín OPEC by mohol súhlasiť s obmedzením ťažby. Námestník azerbajdžanského ministra ropného priemyslu medzitým dnes Reuters povedal, že Baku žiadne zmrazenie vlastnej produkcie ropy nemá v pláne.

Sklamanie

Ceny ropy v reakcii na správu rapídne naštartovali vymazávanie ziskov. Z pôvodných 5 percent v pluse ropa znížila zisky na viac ako 2 percentá a teraz pripisuje viac ako percento. Z viac ako 35 dolárov za barel sa tak cena ropy Brent prepadla nebývalou rýchlosťou ku 33 dolárom.

Cena ropy by sa mohla na základe dnešných informácií odpútať na dlhú dobu od hranice 30 dolárov za barel, povedal ČTK analytik spoločnosti Colosseum František Bostl. Pokiaľ budú tendencie v obmedzení ťažby pokračovať, možeme podľa neho očakávať návrat cien ropy minimálne do pásma 40 až 50 dolárov za barel. Budúci vývoj rastu cien bude pozvoľný a prejaví sa v zdražovaní energií, ktorý ovplyvní ekonomický rast Európy aj USA. Rovnako tak je možné očakávať vyššie kolísanie cien, dodal.

Hoci špekulácie o stretnutí producentov ropy nielen z radov OPEC a prípadnej dohode o znížení produkcie v posledných týždňoch pomáhali rope obvykle k výraznému rastu, správu o zmrazení produkcie na januárových úrovniach trh prijal chladne. Prvotná reakcia ropy by sa dala označiť jednoducho za sklamanie, píše patria.cz. Koniec koncov sa jedná o návrh, ktorý vytúžené zníženie produkcie neprináša.

Navyše januárové úrovne čerpania čierneho zlata boli aj tak vysoké. Niektorí producenti OPEC už teraz čerpajú na úrovni maximálnej kapacity. Podľa dát Medzinárodnej energetickej agentúry Saudská Arábia v januári čerpala 10,2 milióna barelov denne, to je teda pod nedávnym produkčným vrcholom 10,5 milióna barelov denne z júna 2015. Rusko v rovnakom období vyprodukovalo takmer 10,9 milióna barelov denne, ide o postsovietsky rekord.

01 - Modified: 2008-02-10 12:32:00 - Feat.: 0 - Title: Brown a írsky premiér budú rokovať o Severnom Írsku
01 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 02 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel 03 - Modified: 2024-04-17 15:57:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesajú po správe o raste zásob v USA 04 - Modified: 2024-04-15 18:16:49 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli, Brent skĺzol pod 90 dolárov za barel 05 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:02