StoryEditor

Z migrantov môže svetová ekonomika vyťažiť, tvrdí najnovšia štúdia MMF

20.01.2016, 18:41
Autor:
ČTKČTK
Správu predstavila na Svetovom ekonomickom fóre v Davose šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová.

Príliv utečencov do Európy nemusí poškodiť ekonomiku regiónu, ak bude existovať dohoda o rovnomernejšom prerozdelení migrantov po celom kontinente a podarí sa ich rýchlo začleniť na miestne pracovné trhy. Vyplýva to zo správy Medzinárodného menového fondu.

Správu predstavila na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose šéfka MMF Christine Lagardeová. Migrácia má podľa nej rastový potenciál a pokiaľ budú rýchlo prijaté politiky týkajúce sa integrácie migrantov na domáci trh práce, môže z toho ekonomika ťažiť.

"Súčasný rast utečencov je výzva s rastovým potenciálom. So spoľahlivou politikou tento bohatý zdroj ľudského kapitálu môže byť využitý s prínosom pre každého," zdôraznila Lagardeová.

Rastie odpor na prijímanie migrantov

Správa o ekonomických výhodách migrácie prichádza v čase, keď sa predstavitelia EÚ stretávajú s rastúcim odporom obyvateľov na prijímanie migrantov a obavami o schopnosť regiónu vyrovnať sa s toľkými novými prichádzajúcimi. Niektoré členské krajiny sa stavajú proti plánu Európskej komisie na prerozdeľovanie utečencov podľa kvót.

Predstavitelia EÚ sa síce dohodli na prerozdelení 160-tisíc utečencov, zatiaľ sa však podarilo ich prerozdeliť len 322, upozornil denník Financial Times.

Správa MMF uvádza, že v krátkodobom horizonte ďalšie výdavky na migrantov môžu mierne zvýšiť rast hrubého domáceho produktu vplyvom zvýšenia verejných výdavkov na podporu potrieb migrantov v oblasti bývania, stravovanie, zdravie a vzdelanie.

MMF odhadol, že fiškálne náklady na migráciu v Európe sa budú tento rok pohybovať od takmer jedného percenta HDP vo Švédsku po zhruba nič v Španielsku, Británii a na Cypre.

Migrácia zvýši HDP

Pri výpočte vplyvu na ekonomický rast Medzinárodný menový fond zistil, že v tomto roku migrácia zvýši HDP o miernych 0,09 percentuálneho bodu a v roku 2017 o 0,13 percentuálneho bodu. Vplyv však bude výrazne vyšší vo Švédsku, Nemecku a Rakúsku. V Rakúsku by mohla migrácia zvýšiť HDP v roku 2017 až o pol percentuálneho bodu.

"Čím skôr získajú utečenci zamestnania, tým viac to pomôže verejným financiám, pretože budú platiť dane z príjmu a príspevky na sociálne zabezpečenie. Ich úspešná integrácia na trh práce tiež vyrovná niektoré nepriaznivé fiškálne dopady starnúcej populácie," dodal MMF.

V strednodobom horizonte majú byť dôsledky migrácie potenciálne výhodnejšie, ale všetko bude závisieť na integrácii migrantov na hostiteľský trh práce. Pri skúmaní predchádzajúcich migrácií MMF zistil, že migranti sa často integrujú na trhy práce hostiteľských krajín pomaly, čo potom brzdí výhody, ktoré z toho plynú.


 

01 - Modified: 2008-01-14 13:11:00 - Feat.: 0 - Title: Ruský rezort zahraničia sa Británii vyhráža sankciami
01 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 02 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 03 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska 04 - Modified: 2024-04-06 15:12:39 - Feat.: - Title: Nemecká vláda sa dohodla na zavedení platobných kariet pre žiadateľov o azyl 05 - Modified: 2024-02-14 14:14:51 - Feat.: - Title: Nórské mesto rozhodlo, že bude prijímať iba utečencov z Ukrajiny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:00