StoryEditor

Svet hlási čoraz viac nových drog

28.06.2013, 11:33
Autor:
zajzaj
Pozrite si závery najnovšieho reportu o drogách od OSN. Spomína aj Slovensko.

Globálny trend veľkej konzumácie nelegálnych drog pokračuje a stále vznikajú nové psychoaktívne látky. V tomto laijtmotíve sa nesie najnovší report Organizácie spojených národov nazvaný World Drug Report 2013. Ten konštatuje, že hoci výroba drog ostáva viac-menej na rovnakej úrovni, je silne regionálne nevyrovnaný.

Správa napríklad konštatuje trvalo neudržateľný stav v strednej Amerike, ktorá sa zmieta v násílí spôsobenom vojnou kokaínových drogových kartelov. OSN v tejto súvislosti odmieta čoraz hlasnejšie hlasy volajúce po legalizácii drog a tvrdí, že organizovaný zločin by to nezastavilo, presunul by sa totiž do iných oblastí.

Boj proti drogovému priemyslu preto podľa organizácie ostáva prioritou, pričom správa si všíma najmä čoraz väčší počet nových druhov psychoaktívnych látok a ich negatívny vplyv na užívateľov. Analytici konštatujú ešte jeden znepokojujúci trend - kontinuálny nárast užívateľov, ktorí zneužívajú predpísané psychoaktívne lieky, ako sedatíva, antidepresíva, či lieky na upokojenie.

Na planéte vznikajú aj nové trasy, ktorými pašeráci drogy prevážajú z producentských krajín na spotrebiteľské trhy, pričom takto reagujú na zvýšený tlak na staré trasy. Balkánska heroínová cesta ostáva síce stále najsilnejšia, v posledných rokoch však zaznamenala útlm v prospech afgánskej cesty, ktorá smeruje od Pakistanu cez Irán a Irak do Európy. Aj afgánske a pakistanské opitáty však čelia zvýšenej konkurencii zo strany producentov v juhovýchodnej Ázii. Na severoamerickom kontinente zasa rastie atlantická morská cesta na úkor pacifickej. Veľkú úlohu v pašovaní napríklad kokaínu zohrávajú aj jazykové väzby, väčšina tejto drogy sa tak do Európy dostáva cez Portugalsko.

Report zároveň konštatuje, že z niektorých častí sveta takmer úplne chýbajú údaje a nie je preto možné s určitosťou zhodnotiť stav svetového drogového priemyslu. Na mysli majú analytici predovšetkým africký kontinent. Správa si však všíma aj Slovensko - podľa OSN sme jednou z krajín, ktorá zaznamenala najväčší pokles aktívnych užívateľov marihuany. Pozrite si grafy a mapy:

Trend v užívaní rôznych typov drog (roky 2009 až 2011)

Krajiny s najväčším zneužívaním psychoaktívnych liekov na predpis

Zmeny v počtoch aktívnych vnútrožilových užívateľov drog v jednotlivých krajinách

Percentuálny podiel vnútrožilových užívateľov drog na celkovej populácii v krajinách sveta

Počty HIV pozitívnych vnútrožilových užívateľov drog v regiónoch sveta

Podiel rôznych typov drog pri ľuďoch, ktorí sú v oficiálnych odvykacích programoch podľa regiónov

Trend v registrovaných užívateľoch drog v Číne, medzi rokmi 2000 až 2011

Trend v počte aktívnych užívateľov marihuany, roky 2007 a 2011

Grafy: United Nations Office of Drugs and Crime: World Drug Report 2013

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:48