StoryEditor

Zlato sa bojí Fedu, trh najviac mení Čína a India (komentár)

17.06.2015, 14:58

Rozmedzie, v ktorom sa v súčasnosti pohybujú ceny zlata, je z veľkej časti dielom rozvíjajúcich sa trhov. Bankový holding HSBC očakáva, že centrálne banky práve na týchto trhoch budú mať záujem viac sa zlatom zásobiť. India alebo Čína sú práve tými krajinami, ktoré možno viniť z pomerne radikálnej zmeny na trhu zlata.

Podľa analytikov banky HSBC práve dopyt rozvíjajúcich sa krajín po drahom kove mení charakter trhu zlata. Až donedávna bola hlavným motorom tohto trhu investičný dopyt, vzrastá však neustále význam vplyvu rozvíjajúcich sa krajín, ktoré sú veľmi citlivé na ceny tejto komodity. Sú to práve kupujúci a predávajúci z rozvíjajúcich sa trhov, ktorí z veľkej časti ovplyvňujú rozmedzie zlatých cien.

Ak sa ceny zlata priblížia k 1100 dolárom za uncu, potom pritiahnú aj kupujúcich. Naopak ceny blízko 1300 dolárov za uncu kupujúcich od transakcie odrádza. Svoju úlohu zohrali aj centrálne banky rozvíjajúcich sa krajín, ktoré výrazne prispeli k nákupom. HSBC očakáva nárast nákupov práve na poli štátneho sektora v tomto roku o 25 percent.


Graf znázorňuje spotrebu zlata na obyvateľa. Tá sa výrazne líši a v Indii a Číne je relatívne nízka. Zdroj: MarketWatch

Spomalená Čína

Zmiernenie ekonomického rastu spolu s ďalšími faktormi, ako je silná domáca ťažba alebo pokles dopytu po luxusnom tovare alebo dávanie oficiálnych darov, pričom oba posledné faktory z veľkej časti súvisia so zásahom čínskej vlády proti korupcii, sa značne podpísalo na čínske dopyte po zlate.

Nielen tieto faktory Číne z časti pokazili chuť komoditu dovážať. Čínsky dovoz je však stále veľmi významný. Rok 2014 bol práve vďaka importu v znamení druhého najlepšieho roka z hľadiska dopytu po zlate v čínskych dejinách. V tomto roku sa dovoz zlata do Číny tiež vyvíja veľmi sľubne a to nad úrovňou päťročného priemeru.

Dopyt po zlate na rozvíjajúcich sa trhoch je do značnej miery ovplyvnený aj horším prístupom spotrebiteľov z radov významných konzumentov zlata ako je Čína, India, Indonézia, alebo Vietnam, k nástrojom na ochranu úspor či bohatstva domácností proti rastúcim cenám alebo nízkym či dokonca záporným reálnym úrokovým sadzbám.

Popularita zlata na týchto trhoch tak vychádza z jeho starej dobrej role efektívneho a spoľahlivého uchovávateľa hodnoty. V prepočte na jeden gram sa môže ročná spotreba zlata v Indii alebo Číne na jedného obyvateľa javiť ako relatívne nízka, zostáva tu však stále priestor pre výrazný rast.

HSBC počíta pre zvyšok tohto roka s širším rozmedzím pre ceny zlata medzi 1120 a 1305 dolármi za uncu, s priemernou cenou za uncu potom na úrovni 1234 dolárov, ktorá zodpovedá predchádzajúcim odhadom. Pre nasledujúcich päť rokov počíta banka s miernym nárastom ceny tohto drahého kovu, počas nasledujúcich piatich rokov na približne 1325 dolárov za trójsku uncu.

Súčasný stav - Grécko a Fed

Cena zlata sa momentálne pohybuje okolo 1179 dolárov za trójsku uncu. Komodita tak rozširuje straty, zatiaľ čo investori očakávajú dnešný výstup z rokovania amerického Fedu spolu so zajtrajším zhromaždením euroskupiny, na ktorom prebehnú ďalšie rokovania o gréckej dlhovej kríze. V tomto roku sa cena zlata príliš nemení. Investori zvažujú riziko vyšších nákladov na úvery v USA neskôr v tomto roku v kontraste s rizikom gréckeho bankrotu.

Chaotická situácia okolo rokovaní o gréckom dlhu by síce mohla poskytnúť zlatu určitú oporu. Prípadný rast ceny by však mohol byť obmedzený práve očakávaním zvýšenia sadzieb americkým Fedom v septembrovom termíne. Hroziace vyššie sadzby znižujú príťažlivosť drahého kovu, pretože na rozdiel od iných konkurenčných aktív, ako sú dlhopisy, neprináša táto komodita úroky.


Vývoj ceny zlata za posledné tri dni.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia? 04 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 05 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:08