StoryEditor

Draghi pripravuje trhy na ďalšiu akciu (komentár)

22.01.2016, 10:27
Nižší inflačný výhľad a volatilita na trhoch nedajú M. Draghi spať a vnútri ECB sa znovu začína oprašovať zbrojný arzenál.

Zásadnou správou je, že už na ďalšom zasadnutí ECB sa bude znovu rozhodovať o uvoľnení menovej politiky.

Veríme, že z arzenálu zbraní, ktorá má ECB v zásobe, je najpravdepodobnejšie ďalšie kozmetické zníženie depozitnej sadzby v kombinácii s miernym urýchlením (eventuálne navýšením) mesačných nákupov aktív (tlačenie peňazí). Natiahnutie záväzku tlačiť peniaze do druhej polovice 2017 nám v tejto chvíli nepríde ako vhodný krok.

Riziká sa môžu ukázať ako dočasné a ECB bude chcieť trhom skôr predviesť, že je schopná reagovať na klesajúce inflačné očakávania okamžite (nie v roku 2017). Zhoda na ďalšom uvoľnení menovej politiky sa však nebude hľadať ľahko.

Decembrové zasadnutie jasne ukázalo, že vo vnútri bankovej rady panujú hlbšie rozpory a rad centrálnych bankárov je správne presvedčená, že ďalšie uvoľnenie menovej politiky nikomu veľmi nepomôže. Aj tak centrálni bankári spravidla vo chvíľach, ako je tá dnešná, nevydrží len tak vyčkávať so založenými rukami.

Región

Zlotý s forintom včera opäť posilňovali. Výraznejší pohyb opäť zaznamenal zlotý, ktorému pomohli aj domáce makročísla - priemysel i maloobchod v decembri dopadli lepšie, než sa čakalo, čo nás utvrdzuje v našom pozitívnom pohľade na poľské fundamenty (a v stávkach na posilňovanie zlotého). Zlotý ignoroval varovanie agentúry Fitch, že spôsob riešenia problému poľských hypoték môže ohroziť zdravie bankového sektora.

Hlavnú úlohu však zohralo zasadnutie ECB, ktoré vyznelo holubičím spôsobom a pomáhalo tak regionálnym menám na fronte s eurom. Prípadné ďalšie uvoľňovanie menovej politiky by síce malo mať ekonomické následky aj pre krajiny regiónu, avšak reakcie v podobe uvoľňovania menových politík v Poľsku a v Maďarsku či predlžovanie intervenčného režimu v ČR nečakáme.

Dlhopisy

Dlhšie výnosy v Európe včera v dôsledku holubičieho odkazu z ECB ešte ďalej klesali. Aj keď poklesy boli podľa nášho očakávania výraznejšie na kratšom konci krivky, výnos desaťročného nemeckého výnosu sa posunul tiež hlbšie pod 0,5 percenta - pravdepodobne vďaka vidine agresívnejšieho QE. Aj keď výraznejší potenciál pre zisky dlhších dlhopisov z týchto úrovní už nevidíme, nižšie inflačné výhľady a možné navýšenie/urýchlenie QE na marcovom zasadnutí ECB asi udrží bezpečné dlhopisy nejakú dobu predražené.

Komodity

Napriek vyššiemu než očakávanému rastu zásob ropy a benzínu v USA cena Brent včera prudko vzrástla a dnes ráno sa pohybuje nad 30 USD/barel. Chladnejšie počasie na severnej pologuli a pokles zásob destilátov v USA zrejme prispeli k rastu, ktorý zrejme zosilnelo vyberanie ziskov z uzatvárania krátkych pozícií.

Komoditám však včera prospela celkovo lepšia nálada na trhoch a rástli tak napríklad aj ceny základných kovov, v priemere o 1,6 percenta.

01 - Modified: 2008-01-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vedenie pozemkového fondu dnes padne
01 - Modified: 2022-09-29 18:47:36 - Feat.: - Title: Dosluhujúci premiér Draghi príde do Kyjeva. Obdrží tam jedno z najprestížnejších ukrajinských vyznamenaní 02 - Modified: 2022-09-16 15:32:54 - Feat.: - Title: Protiruské sankcie fungujú a podpora Ukrajiny musí pokračovať, uviedol Draghi 03 - Modified: 2022-08-24 11:52:35 - Feat.: - Title: Taliansku sa podľa Draghiho bude dariť s akoukoľvek vládou. Predčasné voľby sa blížia 04 - Modified: 2022-08-01 21:36:43 - Feat.: - Title: V Taliansku sa rodí aliancia v snahe poraziť krajnú pravicu v septembrových voľbách 05 - Modified: 2022-02-01 17:56:32 - Feat.: - Title: Sadzby na hypotékach padli na nové dno. Kedy sa vám oplatí zmeniť tú vašu a čo tým získate?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:01