StoryEditor

Čínska taktická hra s trhmi (komentár)

05.01.2016, 09:18

V pondelok zažili americké akciové trhy najhorší novoročný štart od roku 2008. Aj keď dôvodov bolo na prvý pohľad viac - napätie na Blízkom východe, slabá nálada v americkom priemysle - zásadný bol bezpochyby jeden - neriadené pondelkové výpredaje čínskych akcií. Pre ďalší vývoj na trhoch teda bude dôležitý ďalší vývoj v Číne. Čo čakať?

Dočasný záchvev

Aj keď sú dnes čínske akcie vďaka masívnej injekcii krátkodobej likvidity (20 miliárd dolárov) pokojnejšie, investori pravdepodobne budú s nervozitou čakať na koniec týždňa, kedy má skončiť zákaz predajov akcií pre veľkých investorov.

Avšak hoci čínske autority takticky zohrajú hru s trhmi v nasledujúcich dňoch a týždňoch nakoniec dobre, nič to nezmení na tom, že Čínu zrejme čaká ďalšie spomalenie a zrejme aj oslabenie meny, resp. pokles hodnoty domácich aktív. Prečo?

Novembrové zlepšenie v makro-číslach (od priemyslu po maloobchod), bolo pravdepodobne iba dočasným záchvevom optimizmu v reakcii na niektoré jednorazové stimuly. Čínska vláda na jeseň uľahčila prístup k hypotékam a daňovými úľavami jednorazovo podporila predaje áut.

Ťažoba pre priemysel

Zdá sa ale, že už na konci roka dočasný pozitívny stimul z čísel vyprchal. Zadĺženosť čínskych podnikov v kombinácii s nadmernými kapacitami v priemysle, plnými skladmi a prudkým poklesom výrobných cien (ktoré od akejkoľvek ďalšej výroby na sklad odrádzajú) neveštia nič dobrého.

Odbúravanie nadmerných kapacít, zásob a ťažkosti s ťažko splatitelnými dlhmi budú čínsky priemysel ťažiť ďalej. Relatívne lepšie sa darí sektoru služieb a z pohľadu dopytu spotrebe domácností.

Potrápi eurozónu

Priemysel je ale v Číne ťažká váha, ktorá tvorí na rozdiel od vyspelých ekonomík skoro polovicu HDP a zamestnanosti. Preto sa Čína ďalšiemu spomaľovaniu nevyhne - a s tým pravdepodobne ani tlaku na oslabovanie meny a na devízové ​​rezervy. Reakciou na to pravdepodobne budú nové rozpočtové a menové stimuly.

Tie však nedokážu obrátiť beh sveta, ale iba zmierniť bolesť z precitnutia do novej reality. Ak čínsky rast spomalí k tempám okolo 5-6 percent, nemalo by to vyspelé ekonomiky ohroziť (negatívny dopad na Česko a na Nemecko v takom prípade odhadujeme do pol percentuálneho bodu). Výraznejšie čínska kríza by ale mohla predovšetkým nepríjemne potrápiť eurozónu.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-12-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nebanky. Zločin, trest, sloboda
01 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 02 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:00 - Feat.: - Title: Akcie sa odtrhli od súvah centrálnych bánk 05 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:39