StoryEditor

"Najnenávidenejší muž USA" nevypovedal a označil členov Kongresu za imbecilov

05.02.2016, 11:35
Autor:
ČTKČTK

Bývalý šéf farmaceutickej firmy Turing Pharmaceuticals Martin Shkreli obvinený z podvodov vo štvrtok s odvolaním sa na ústavné právo odmietol odpovedať v Kongrese na otázky zákonodarcov ohľadom cien liekov. Následne označil členov Kongresu na twitteri za "imbecilov".

Výbor Snemovne reprezentantov Shkreliho predvolal, aby sa od neho dozvedel, prečo jeho firma mnohonásobne zvýšila cenu tradičného lieku, ktorý môže zachrániť životy.

Z 13,5 na 750 dolárov

Tridsaťdvaročný podnikateľ Shkreli sa dostal do centra pozornosti verejnosti a politikov, keď jeho firma zvýšila cenu 62 rokov starého lieku Daraprim na liečbu parazitických infekcií z 13,50 na 750 dolárov za tabletku. Často sa o ňom aj preto hovorí ako o najnenávidenejšom mužovi v Spojených štátoch.

V decembri bol Shkreli zatknutý a obvinený z toho, že svoje investičné fondy a firmy riadil ako pyramídový podvod. Podnikateľ povedal, že je nevinný, odstúpil z čela Turing Pharmaceuticals a bol odvolaný z vedenia ďalšej firmy KaloBios Pharmaceuticals.

Shkreli sa zaštítil ústavným dodatkom, ktorý človeku umožňuje odmietnuť svedectvo, ktoré by mohlo viesť k jeho stíhaniu. Pri vypočutí vo výbore sedel Shkreli za stolom so skríženými rukami, opakovane odmietal odpovedať na otázky o vplyve zvýšenie cien liekov na pacientov a na otázky reagoval smiechom, zívaním alebo točením ceruzkou, uviedla agentúra Reuters.

Shkreli: Takí imbecili ...

"Hodlám sa držať rady svojho advokáta, a nie vašej," povedal podnikateľ jednému zo zákonodarcov. Piaty dodatok americkej ústavy hovorí, že nikto nesmie byť nútený svedčiť sám proti sebe.

"Ťažko veriť, že náš ľud reprezentujú takí imbecili," napísal Shkreli po vypočutí na svojom twitterovom účte. Vďaka svojej  mladíckej arogancii verejnosť Shkreliho nenávidí, médiá ho ale milujú.

Shkreliho rokovanie rozčúlilo kongresmanov, vrátane demokratického prezidentského kandidáta Bernieho Sandersa. "Američania majú dosť bezostyšného hromadenia ziskov u šéfov farmaceutických firiem, ako je Martin Shkreli. To musí skončiť," tweetoval senátor za štát Vermont.

01 - Modified: 2008-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spotrebiteľská dôvera sa v USA oslabila
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:29