StoryEditor

Cyprus schválil reštrukturalizáciu bánk

21.03.2013, 22:44
Sledujeme online | Cyprus rozdelí problémovú banku na dve časti. Na dobrú a zlú.

23:10 Skončilo rokovanie cyperského parlamentu

Cyperskí poslanci už v noci konať nebudú. Možné zdanenie vkladov v bankách si nechali na sobotu. My sa lúčime a v sobotu prinesieme ďalšie spravodajstvo o malej krajine, ktorá je v centre pozornosti.

Dobrú noc!

23:01 Reštrukturalizácia bánk schválená

Cyperskí poslanci zdvihli ruku pre zákony potrebné na reštrukturalizáciu bánk. Druhá najväčšia banka v krajine Laiki by sa mala rozdeliť na dobrú a zlú časť. Zákonodarcovia schválili deväť zákonov, ktoré boli podmienkou pre európsku finančnú pomoc.



22:53 Ako hlasujú poslanci?

Debata na Cypre je zatiaľ pomerne pokojná.

22:51 Stávky na Cyprus. Opustí eurozónu?

Britská stávková kancelária William Hill vypisuje čím nižšie kurzy na to, že Cyprus opustí eurozónu. Teraz má dokonca nižší kurz ako Grécko, ktoré je tiež namočené až po členky v dlhovej kríze.


21:54 Dohľad nad pohybom kapitálu schválený

Cyperský parlament dnes schválil prvé body záchranného plánu pre ostrovnú ekonomiku. Ako prvý prijali poslanci zákon o dohľade nad pohybom kapitálu a o zriadení fondu solidarity. Ide o prvú časť z balíka opatrení potrebných na zhromaždenie 5,8 miliardy eur vlastnými silami. Práve tento krok je podmienkou, aby Cyprus získal ďalšiu pomoc vo výške desiatich miliárd eur od krajín eurozóny.

Zákon o dohľade nad kapitálom má uchrániť banky pred divokým výberom vkladov alebo ich exponenciálnym presunom do zahraničia po tom, čo sa finančné domy zrejme v utorok opäť otvoria. Zriaďovaný fond solidarity vydá obligácie, za ktoré chce cyperská vláda ručiť štátnym a cirkevným majetkom, prípadne rezervami centrálnej banky.

Pri príprave fondu solidarity sa v súvislosti so zvažovanými garanciami hovorilo aj o znárodnení súkromných penzijných fondov, čo dnes kritizovala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Nie je zatiaľ jasné, ako sa penzijných fondov nový zákon dotkne.

21:36 Summit EÚ s Japonskom zrušený

A ďalšia zmena v Bruseli. Summit s Japonskom, ktorý sa mal konať budúci týždeň, bol odložený. Európsky prezident Herman Van Rompuy a šéf Európskej komisie José Manuel Barroso sa tak môžu sústrediť na Cyprus.

21:29 Zníženie ratingu cyperských bánk

Medzinárodná ratingová agentúra Moodys Investors Service znížila úverové známky troch cyperských bánk vrátane najväčšieho domu Bank of Cyprus. Dôvodom sú obavy z prípadných strát, ktoré by mohli v súvislosti s aktuálnou dlhovou krízou na Cypre utrpieť ich vkladatelia, aj neistota ohľadom rekapitalizácie tamojšieho bankového sektora. Agentúra tiež varovala pred ďalším znížením ratingu.

Moodys znížil ratingy bánk Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank a Hellenic Bank hlbšie do špekulatívneho pásma zo stupňa Caa2 na Caa3. Rating Caa3 sa pohybuje skoro na dne ratingovej stupnice.

21:25 Stretnutie ministrov financií

O tom, ako vážna situácia je na Cypre, svedčí aj to, že sa ministri financií eurozóny v nedeľu mimoriadne zídu v Bruseli. Téma bude jediné - záchrana Cypre pred bankrotom. Je možné, že vznikne plán B pre ostrovné krajine.

 
21:05 Hlasovanie v noci

Cyperská štátna televízia uviedla, že sa cyperský parlament rozhodne o možnej európskej finančnej injekcii už v noci. Daň na úspory klientov banky by ale mali politici prebrať až v sobotu. Cyperský prezident by sa mal v sobotu vydať na "púť do Canossa", teda do Bruselu.

21:01 Týždeň poklesu cien ropy

Svetové ceny ropy v piatok oživili zo štvrtkového poklesu, ropa Brent však zaznamenala druhý týždeň výrazných strát po sebe. Investori sa zameriavajú na Cyprus a dúfajú, že do pondelka nájde riešenie svojej krízy. Cena severomorskej ropy Brent v závere stúpla o 19 centov na 107,66 dolára za barel, za celý týždeň však stratila 2,16 dolára. Americká ľahká ropa WTI posilnila o 1,26 dolára na 93,71 dolára za barel a proti minulému piatku získala asi štvrť dolára na barel.

21:00 Kompromis možno až v sobotu

Na Cypre rieši krízu nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu Christopher Pissarides. Priznal, že dohody vyjednávači možno dosiahnu až ráno.


20:48 Fínsky premiér: Zodpovednosť majú banky

Predseda fínskej vlády Jyrki Katainen sa cyperských sporiteľov zastává. "V normálnej ekonomike má zodpovednosť za stratu peňazí investor. Nemali by sme dovoliť, aby sme nechali trpieť klientov banky, aby platili," uviedol fínsky premiér.

20:35 Hlas zo zákulisia: Zdanenie vkladov až v sobotu

V piatok sa možno rozhodne iba o banke Laiki ...

20:06 Ako to vyzerá pred rokovaním

Cyperský parlament koná. Podľa cyperských kolegov nemožno teraz jednoznačne, či dnes bude hotovo.

V bodoch pár špekulácií okolo plánu:

- Trojka sa nakoniec uspokojí s tým, keď Cyprus vyberie v bankovom sektore tri miliardy eur. Pôvodne žiadal 5,8 miliardy, popoludní sa vyrojili špekulácie, že čiatku navýšila na 6,7 ​​miliardy. Zníženie na tri miliardy má súvisieť s tým, že grécke pobočky Bank of Cyprus a Laiki prevezme grécka Piraeus Bank

- Majú byť zdanené vklady, ale len tie nad 100 tisíc eur. Informácie o sadzbách sa líšia, raz zaznie 9,9%, inokedy 15%

- Vklady do 100 tisíc eur majú byť presunuté do "zdravé" banky, aby o ne vkladatelia, napospol menšie sporitelia, neprišli

- Má byť schválený taký zákon, ktorý zabráni hromadnému vyberanie vkladov a tým aj odlivu peňazí zo zeme a ďalšiemu zhoršeniu situácie bankového sektora

19:20 Schäuble: Trhy napriek cyperskej kríze vnímajú stabilitu eurozóny

Cyperská finančná kríza nemala žiadny vplyv na ostatné krajiny v južnej Európe, čo svedčí o tom, že trhy uznávajú veľkú stabilitu eurozóny. Vyhlásil to nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v rozhovore pre nemecký denník Bild, ktorý bude zverejnený v sobotu.

"Kríza okolo (záchranného plánu) Cypre nemala napríklad v Španielsku alebo Portugalsku merateľný vplyv. Zdá sa, že finančné trhy zobrali na vedomie, že eurozóna je teraz lepšie pripravená na možné turbulencie," povedal.




18:20 Investori veria, že dohoda bude, euro posilňuje

Európska mena na záver týždňa posilňuje. Euru pomáha rastúci optimizmus, že Cyprus si bude schopný na poslednú chvíľu zabezpečiť dohodu, ktorá mu pomôže odvrátiť finančný kolaps.

V 17:50 SEČ euro voči doláru stúplo o 0,7 percenta na 1,2986 USD a je na najlepšej ceste vykázať najvyšší týždenný rast voči doláru za sedem týždňov. K jenu euro vzrástlo o 0,1 percenta na 122,71 JPY.

17:58 Trojka chce od Cypru viac

Podľa neoverených informácií trojka požaduje výmenou za desaťmiliardovú pomoc to, aby Cyprus zohnal 6,7 miliardy eur. Doteraz chcel o 900 miliónov menej.

Podľa medzinárodných veriteľov sa totiž prieťahy so záchranným plánom zhoršujú stav Cypre. Takže bude mať väčšie problémy ako fiškálne, tak z ostrova odtečie aj viac peňazí.

17:37 Grécke pobočky cyperských bánk mieria pod Piraeus Bank

Máme tu pár podrobností k dohode o gréckych pobočkách dvoch najväčších cyperských bánk.

Grécke časti Bank of Cyprus a Laiki Bank prevezme grécka Piraeus Bank. Jej akcie dnes vyskočili o dvadsať percent.

Prevzatie pobočiek musí ešte schváliť protimonopolný úrad Európskej komisie.

Cyperskej banky sa dostali do ťažkých problémov v dôsledku gréckej dlhovej krízy, pretože majú rozsiahle aktivity v Grécku.

15:50 Banky splatia ECB z krízových úverov kvôli Cypru oveľa menej

Komerčné banky v eurozóne splatia budúci týždeň Európskej centrálnej banke (ECB) z krízových úverov výrazne menej než v predošlých týždňoch a dvakrát menej, než sa čakalo. Banky sú teraz opatrné kvôli kríze na Cypre, ktorá by mohla destabilizovať celú eurozónu, uviedla agentúra Reuters.

ECB dnes oznámila, že sedem bánk splatí 27. marca z prvej vlny trojročných nízkoúročených úverov 1,565 miliardy eur. Z druhej tranže týchto úverov vráti 15 bánk celkom 371 miliónov eur.

Banky mohli začať predčasne vracať úvery z prvej vlny koncom januára, kedy splatili približne 137 miliárd eur a v ďalších týždňoch ďalších asi 22 miliárd eur. Koncom februára sa otvorila možnosť splácať úvery z druhej vlny, z ktorej banky v prvom týždni vyrovnali 61 miliárd eur, a potom celkom 18 miliárd eur. Minulý týždeň banky z oboch tranží vrátili 6,8 miliardy eur.

15:36 Plány v priebehu pár hodín

Demokratická strana, ktorú vedie prezident Nikos Anastasiadis, uviedla, že v priebehu niekoľkých hodín bude na stole riešenie, s ktorým bude súhlasiť aj trojica medzinárodných veriteľov. Návrh by potom ešte dnes mohol schváliť parlament.


13:28 Na odľahčenie




13:18 Obchody prestávajú prijímať karty banky, ktorá má byť rozdelená

13:06 Ďalšie verzie plánu: Zdanenie vkladov je späť v hre

Cyprus vie, že za súčasný návrh od Európy peniaze nedostane. Pracuje teda na ďalšom pláne.

Ten by mal byť mixom všetkých predchádzajúcich:

- Banka Laiki bude rozdelená na "dobrú" a "zlú"

- Vklady nad 100 tisíc eur budú zdanené jednorazovou daňou 9,9%. Vklady pod túto sumu zdanené nebudú.

- Sprísnenie bankovej regulácie

 

12:48 Európa odmieta nový plán Cypru

Už cez víkend pri rokovaní ministrov eurozóny zaznelo, že Cyprus nemá ísť cestou znárodnenia dôchodkových fondov. Argumentovalo sa tým, že keď je Euroskupina proti rovnakému postupu v prípade Maďarska, nemôže s tým súhlasiť u Cypre.

V utorok trojka veriteľov Cypre zopakovala de facto to isté. Cyprus na znárodnenie fondov napriek tomu postavil svoj nový záchranný plán.

Takže Financial Times píšu, že zaznieva ďalšie "nie".




12:26 Gréci sa dohodli na prevzatí gréckych divízií cyperských bánk

Grécko sa dohodlo s Cyprom na prevzatí gréckych divízií cyperských bánk gréckymi finančnými ústavmi. Oznámil to dnes úrad cyperského prezidenta Nikosa Anastasiadesa. Dodal, že podmienky dohody sú pre Cyprus priaznivé. Dohoda podľa agentúry Reuters ukončuje neistotu ohľadom osudu gréckych divízií.

"Po rozhovoroch cyperského prezidenta Nikosa Anastasiadesa s gréckym premiérom Antonis Samarasen bolo potvrdené, že otázka oddelenia gréckych divízií cyperských bánk bola vyriešená," uviedol úrad. Podľa skorších informácií zdrojov agentúry Reuters vyjadrili o divízie záujem minimálne dve veľké grécke banky.

12:07 O osude Cypru bude rozhodnuté v priebehu pár hodín

Hovorca cyperskej vlády sa na tlačovej konferencii nechal počuť, že počas nasledujúcich pár hodín sa rozhodne o budúcnosti krajiny.

Uvidíme, čo budú zákonodarcovia schvaľovať. Podľa neoficiálnych informácií Trojka odmietla návrh, podľa ktorého by mal vzniknúť už spomínaný fond solidarity. Tiež sa uvažuje, že by Cyprus nakoniec mohol kývnuť na návrh eurozóny, ktorá žiada zdanenie vkladov.

Tamojšom zákonodarcom rozhodne nie je čo závidieť ...

01 - Modified: 2005-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Češi nájdu tlačivá na webe 02 - Modified: 2005-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ministerstvo: Pripravte sa na euro 03 - Modified: 2005-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Problém s Ruskom 04 - Modified: 2005-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Oficiálny začiatok maturít 05 - Modified: 2005-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kraj nemá na vyššie platy pre učiteľov 06 - Modified: 2005-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ĽS-HZDS sťažuje regionálne koalície
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:26