Karikatúra uverejnená v denníku Süddeutsche ZeitungSDZ
StoryEditor

"Môj život je v ohrození." Takto sa spustilo najväčšie novinárske vyšetrovanie v histórii

04.04.2016, 23:27

Najväčší finančný škandál uplynulých rokov odhalil svetu nemecký denník Süddeutsche Zeitung, ktorý vznikol v októbri 1945. Išlo o prvý povojnový nemecký nezávislý denník. Novinárov zo Süddeutsche Zeitung kontaktoval anonymný zdroj, ktorý im ponúkol materiály označované ako tzv. Panama Papers, už pred rokom.

„Mám zopár podmienok. Môj život je v ohrození. Naša komunikácia bude prebiehať zašifrovane cez internet. Nikdy sa nestretneme osobne. Čo z toho zverejníte, je iba na vašom rozhodnutí,“ napísal predstaviteľom Süddeutsche Zeitung zdroj, ktorý im následne poslal viac ako 11 miliónov dokumentov. Objemom ide o najväčšiu zásielku utajovaných dokumentov v histórii. Od nemeckých novinárov, samozrejme, dostal aj otázku, prečo sa aj napriek obave o svoj život rozhodol dáta zverejniť. „Chcem, aby tieto priestupky boli zverejnené,“ odpísal anonym.

„Približne pred rokom nás kontaktoval anonymný zdroj, ktorý nám ponúkol interné dokumenty panamskej firmy Mossack Fonseca, ktorá sa špecializuje na zakladanie anonymných schránkových firiem. Nezostalo však iba pri pár dokumentoch. Na konci sa do vlastníctva Süddeutsche Zeitung dostalo 2,6 terabytov dát: ide o najväčší únik informácií, s akým novinári v histórii pracovali. Zdroj nepožadoval za dáta žiadne peniaze ani inú protihodnotu,“ uvádza sa v stanovisku nemeckého denníka.

Nemecký denník aj preto spojil svoje sily s britským denníkom The Guardian a Medzinárodným konzorciom pre investigatívnu žurnalistiku (ICIJ). Na kauze tak napokon spolupracovalo viac ako 370 novinárov zo 76 krajín. Na odhalení nelegálnych praktík sa napríklad podieľali tímy z francúzskeho denníka Le Monde, britskej televízie BBC alebo denníka La Nación z Argentíny. Dáta, ktoré denník získal, pokrývajú časové obdobie približne 40 rokov. „Myslím si, že tento únik informácií bude najväčšou ranou pre svet daňových rajov a schránkových firiem práve pre rozsah získaných dokumentov,“ povedal pre denník Independent šéf ICIJ Gerard Ryle.

„Tieto zistenia iba ukazujú, ako hlboko sú nedovolené a kriminálne aktivity zakorenené v daňových rajoch,“ povedal ekonóm Gabriel Zucman z Kalifornskej univerzity.

01 - Modified: 2023-12-08 10:00:00 - Feat.: - Title: Syn amerického prezidenta má veľký problém. Nezaplatil dane vo výške najmenej 1,4 milióna, hrozí mu 17-ročné väzenie 02 - Modified: 2023-09-21 19:11:15 - Feat.: - Title: Niekdajší zástupca šéfa ruského Novateku dostal v USA sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2023-02-21 10:16:00 - Feat.: - Title: Z daňových dôvodov sa do zahraničia sťahujú dva typy Slovákov 04 - Modified: 2022-11-06 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý zamestnanec okradol Apple o milióny eur. Bral úplatky a prinútil firmu platiť za jej vlastné komponenty 05 - Modified: 2022-07-29 12:21:26 - Feat.: - Title: Shakire hrozí osem rokov väzenia. Španielsko ju obviňuje z daňových únikov a žiada desiatky miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:55