Čínsky prezident Si Ťin-pchingReuters
StoryEditor

Messi v škandále je v poriadku. Svojho prezidenta však Číňania vystrihli

05.04.2016, 13:16
Autor:
ČTKČTKmslmsl
Z právnickej firmy Mossack Fonseca v Paname uniklo viac ako 11 miliónov dokumentov, ktoré ukazujú praktiky daňových rajov. Viaceré poukazujú aj na čínske špičky.

Čínske úrady cenzurujú správy o rozsiahlom úniku informácií z právnej firmy Mossack Fonseca, ktoré svedčia o tom, že mnoho vplyvných svetových osobností skrývalo svoje bohatstvo v daňových rajoch. Sú medzi nimi totiž aj príbuzní minulých a súčasných čínskych vodcov, vrátane súčasného prezidenta a generálneho tajomníka Komunistickej strany Číny Si Ťin-pchinga, píše portál Lidovky.cz.

Čínske ministerstvo zahraničia v utorok správy označilo za nepodložené. Čínske médiá tiež obvinili novinárov, ktorí informácie zverejnili, zo zaujatosti. Podľa nich sú ich terčom odporcovia Západu.

Prevádzanie peňazí do offshorových firiem samo o sebe nie je nelegálne, podľa expertov by ale uniknuté dokumenty mohli poskytnúť dôkazy o daňových únikoch, praní špinavých peňazí, porušovaní sankcií, drogových obchodoch a ďalších zločinoch, uviedla agentúra Reuters.

Červená aristokracia

Z dokumentov uniknutých z panamskej firmy Mossack Fonseca vyplýva, že firmy registrované v daňových rajoch na Cookových ostrovoch a Britských Panenských ostrovoch mali tiež príbuzní najmenej ôsmich minulých či súčasných členov stáleho výboru politbyra, ktorý je najvyšším mocenským orgánom vládnucej Komunistickej strany Číny (KSČ).

Stanovy KSČ pritom zakazujú, aby príbuzní ich členov ťažili zo svojich rodinných konexií. Rovnako tak uniknuté informácie kontrastujú s pompéznou protikorupčnou kampaňou existujúcich špičiek čínskeho režimu, v rámci ktorej bolo len za minulý rok potrestaných 300-tisíc straníkov, ktorí sa mali previniť nezákonným správaním.

V panamských dokumentoch je uvedený okrem iného švagor terajšieho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý sa preslávil práve svojou kampaňou proti korupcii vo všetkých vrstvách čínskej spoločnosti.

Podľa medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ), ktoré sa podieľalo na zverejnení dokumentov, Teng Ťia-kuej, ktorý má za manželku prezidentovu staršiu sestru, získal v roku 2009 dve offshorové firmy. K čomu boli tieto spoločnosti využívané, nie je podľa spravodajského serveru BBC jasné. V roku 2012, kedy bol Si Ťin-pching menovaný generálnym tajomníkom čínskej komunistickej strany, boli obe firmy spiace.

Meno Ten Ťia-kuej figurovalo už v investigatívnom materiáli agentúry Bloomberg z roku 2012, ktorý poukázal na mnohomiliónový majetok Tenga a jeho manželky v oblasti nehnuteľností, akciových podielov a ďalších.

V uniknutých tajných materiáloch sa objavuje tiež dcéra bývalého premiéra Li Pcheng Li Siao-lin či Jasmine Li, vnučka niekdajšieho vysokého straníckeho funkcionára Ťia Čching-lina. Li Siao-lin vlastnú offshoreovú spoločnosť Cofic Investments Ltd registrovanú na Britských Panenských ostrovoch (BVI), povestnom daňovom raji, a Jasmine ak dostala svoju offshorovú spoločnosť dokonca už ako násťročná, uviedlo ICIJ.

Blokáda sociálnych sietí

Množstvo internetových novinových článkov o panamských dokumentoch a príspevkov na túto tému na sociálnych sieťach sa v utorok podľa AP nedala v Číne otvoriť. Ako informuje spravodajkyňa BBC, po zadaní hesla "Panama Papers" do najpoužívanejšieho čínskeho vyhľadávača sa objaví varovanie, že výsledky vyhľadávania porušujú zákony Čínskej ľudovej republiky a články nemožno otvoriť.

Od pondelkového rána navyše z čínskych sociálnych platforiem a mikroblogov ako Weibo či Wech zmizli stovky príspevkov spojených témou najväčšieho úniku tajných dát v histórii. Užívatelia zdieľali čínske preklady zahraničných správ a živo o nich diskutovali s použitím tematického hashtagu, však behom nasledujúcich hodín bolo množstvo z týchto debát vymazané, informuje BBC.

Len z tematickej stránky Weibo zmizlo minimálne 481 diskusií. Podľa stránok Freeweibo.com, ktoré monitorujú cenzúru tejto obľúbenej mikroblogovej siete, sú Panama Papers druhým nejcenzurovanějším termínom - hneď po Ocenenej hongkongskej snímke Ten Years (Desať rokov), ktorá v koláži piatich poviedkových filmov ukazuje pochmúrnu budúcnosť Hongkongu pod totalitnou nadvládou pekinského ústredia.

Blokáda napriek tomu nebola úplná, prečítať sa dali napríklad správy zmieňujúce futbalistu Lionela Messiho a ďalšie osobnosti v dokumentoch, ktoré sa nevzťahovali k Číne, uviedla agentúra AP.

Novinárske odhalenia rozsiahlej siete firiem v daňových rajoch, ktoré počas viac ako 30 rokov pomáhala zakladať panamská poradenská firma Mossack Fonseca, čínske médiá kritizovali. Podľa nich sú hlavnými terčmi kauzy oponenti Západu, predovšetkým ruský prezident Vladimir Putin.

"Zakaždým, keď prišlo k takémuto úniku dokumentov, prevzali kontrolu nad interpretáciou západné médiá. Predovšetkým vplyv Washingtonu je zjavný. Informácie, ktoré sú pre USA negatívne, sú minimalizované, pozornosť je naopak venovaná ne-západným vodcom, ako je Putin," napísal Ľudový denník, ktorý vydáva čínska vládna komunistická strana.

01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 18:18