StoryEditor

Slovenský multimilionár chce kúpiť české bane, ktoré majú existenčné problémy

13.04.2016, 16:33
Autor:
ČTKČTK

Skupina Arca Capital slovenského multimilionára Pavol Krúpa navrhla skupine Ad Hoc Group (AHG), že od nej kúpi čiernouhoľnú OKD, ktorá má existenčné problémy. Arca Capital to dnes uviedla vo vyhlásení, ktoré poskytla ČTK.

Na rozdiel od pondelkovej ponuky Petra Pauknera a ďalších podnikateľov nepodmieňuje Arca investíciu insolvencii firmy.

Náklady sa môžu znížiť

Arca Capital je minoritným akcionárom spoločnosti New World Resources (NWR), ktorá OKD vlastní. Dnes uviedla, že vo firme má podiel 3,44 percenta, ďalším objemom akcií potom disponuje v rámci spriaznených firiem.

Presný objem týchto akcií s odkazom na strategické dôvody prezentovať nechce.

Návrh na konanie na odkúpenie spoločnosti OKD sme mali v úmysle predložiť už na valnom zhromaždení NWR, ktorá sa konala minulý piatok. Z dôvodu neúčasti zástupcov skupiny AHG ale nebol priestor. Keďže nemáme k dispozícii kontakt na kompetentnú osobu, návrh bol adresovaný až dnes prostredníctvom pána Romana Paříka, tlačového hovorcu skupiny AHG,“ oznámila dnes ČTK Arca.

Spoločnosť sa domnieva, že náklady spojené s ukončením činnosti OKD vo výške 33 miliárd českých korún prezentované AHG bude možné výrazne znížiť.

Sme ochotní sa zaviazať, že je možné zabezpečiť fungovanie spoločnosti OKD a realizáciu ťažby v baniach spoločnosti počas minimálne ďalších päť rokov za účelom predĺženia životnosti spoločnosti a zníženia negatívneho dopadu na región," uviedla ďalej Arca bez bližších informácií.

Ak by sa stala novým vlastníkom OKD Arca, nešlo by v riešení baníckej krízy o pozitívny posun, ale skôr naopak. Arca by ako nový vlastník s najväčšou pravdepodobnosťou OKD ďalej neprevádzkovala, ale pokúsila by sa skôr o následný predaj ďalším záujemcom alebo priamo štátu,“ povedal ČTK analytik spoločnosti Colosseum František Bostl.

Mylné závery

Celé rokovania medzi štátom a OKD, ktoré je vedené len za účelom udržania pracovných miest v regióne, by tak podľa neho bolo výrazne nabúrané subjektom, ktorého záujmom môže byť iba maximalizácia zisku.

David Marek, hlavný ekonóm spoločnosti Deloitte, ktorá pre AHG analýzu vplyvu vývoja v spoločnosti OKD spracovávala, uviedol, že niektoré jej závery sú interpretované mylne.

Okamžité ukončenie činnosti (OKD) by po zohľadnení priamych aj nepriamych efektov viedlo ku kumulovanému negatívnemu vplyvu na saldo vládneho sektora vo výške 33 miliárd českých korún, postupná reštrukturalizácia by potom generovala negatívny kumulovaný fiškálny dopad vo výške 17 miliárd českých korún," uviedol dnes Marek.

Zadaním analýzy nebolo odhadovať výške potrebnej štátnej pomoci. Často býva chybne interpretované, že by to malo byť spomínaných 17 miliárd korún. Nie, táto suma iba vyčísľuje fiškálne dopady v prípade realizácie postupné reštrukturalizácie," dodal.

Na pomoc príde štát

O prípadnej pomoci krajine konali v utorok so zástupcami AHG minister financií Andrej Babiš (ANO) a minister priemyslu Jan Mládek (ČSSD). Ministri po rokovaní uviedli, že AHG poskytne v priebehu niekoľkých dní informácie, ktoré si vyžiadali. Až potom sa kabinet rozhodne o svojom postupe ohľadom OKD.

Arca tiež vyzvala členov dozornej rady spoločnosti OKD, aby požadovali po predstavenstve firmy dokumenty, ktoré by mohli pomôcť objasniť hospodárenie spoločnosti v minulých rokoch.

Upozorňuje pritom predovšetkým na údajné nevýhodné vnútroskupinové úvery, ktoré mala OKD poskytnúť materská NWR. O pôžičkách, ktorými údajne NWR OKD teraz "vysáva", hovoril už v pondelok v rozhovore s ČTK tiež Paukner.

Finančná skupina Arca smeruje svoju činnosť predovšetkým na správu aktív, energetiku a hľadanie obchodných príležitostí.

Mediálna zástupkyňa firmy Barbora Hanáková dnes ČTK povedala, že skupina spravuje aktíva okolo 700 miliónov eur. Medzi kľúčové projekty skupiny patria obchod s akciami slovenskej spoločnosti Zentivy či spoločnosti Moravia Energo. Rozsiahle investície uskutočňuje Arca tiež na Ukrajine.

01 - Modified: 2023-11-23 20:09:00 - Feat.: - Title: SaS bude za odvolanie Šutaja Eštoka: Uvidíme, prečo robí čistky v polícii, tvrdí Krúpa 02 - Modified: 2023-05-12 22:00:59 - Feat.: - Title: Firma napojená na dodávateľa pre luxusné autá zo Slovenska čelí návrhu na konkurz 03 - Modified: 2022-07-28 15:41:53 - Feat.: - Title: OĽANO odchod Krúpu zamrzel. Vidíme mimoriadnu snahu o rozbitie nášho klubu, tvrdí Šipoš 04 - Modified: 2021-10-06 19:06:28 - Feat.: - Title: Veritelia Arcy rozhodli o reštrukturalizácii, má im zaistiť aspoň polovicu pohľadávok 05 - Modified: 2021-09-24 14:29:52 - Feat.: - Title: Arca Investments pripravila návrh reštrukturalizácie, má zaistiť vyplatenie aspoň polovice pohľadávok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 02:21