StoryEditor

Penta ukázala, ako prestaví centrum Prahy. Investuje 240 miliónov eur

05.05.2016, 03:06
Autor:
ČTKČTK
Obrí projekt v Prahe dostal prezývku Dospivova ulica. Partner finančnej skupiny Marek Dospiva sa v nej angažuje najviac.

Investičná skupina Penta predstavila plány na veľkolepý developerský projekt v Prahe Central Bussines District. Vďaka akvizícii brownfieldu pri Masarykovej stanici sa Pente otvára možnosť zmeniť centrum Prahy ako málokomu v posledných dekádach. Štúdia ale ukazuje budovy aj na pozemkoch, ktoré skupine nepatria.

Križovatkou pri pražského Masarykovej stanici dnes pomyselne končí výstavný stred Prahy. Nasleduje skôr neupravená ulica Na Florenci, ktorá sa kríži s Křižíkovou, ktorá vedie pod magistrálou k autobusovej stanici Florenc.

Práve toto územie už dlhší čas plánovala zastavať a výrazne premeniť česko-slovenská investičná skupina Penta. Pre osobnú angažovanosť jedného z partnerov skupiny sa obriemu developerskému projektu začalo hovoriť "Dospivova ulica".

Tá by mala vo finále predĺžiť pomyselný "zlatý kríž" pražských high streets, ktorý teraz tvorí Parížska ulica, Václavské námestie, ulica Na Příkopě a okolie námestia Republiky.

Doteraz najvýraznejší krok k samotnej výstavbe urobila Penta tento rok v januári, kedy po niekoľkoročnej snahe získala pozemky patriace k Masarykovej stanici, keď ich prevod schválila dozorná rada Českých dráh.

Vo štvrtok vďaka tomu Penta oficiálne predstavila vizualizácie projektu, ktorý pre ňu pripravil slávny ateliér Zaha Hadid Architects.

"Vypísali sme súťaž, kam sa prihlásili skutočná esá. Projekt Zahy bol jasne najlepší, napriek tomu sme na ňom skoro ďalšie tri roky spoločne pracovali. Pristupovali sme k nemu s veľkou pokorou, šanca zmeniť veľkú časť centra Prahy býva úplne výnimočná aj po dlhých desaťročiach. Verím, že odborná i laická verejnosť sa zhodnú na tom, že Zaha Hadid priniesla do Prahy svetovú architektúru," okomentoval projekt spolumajiteľ Penty Marek Dospiva.

Predstavený projekt pozostáva z ôsmich komerčných budov, ktoré by spolu mali ponúknuť plochu 90 tisíc metrov štvorcových. Počíta sa hlavne s kanceláriami, no aj s obchodnými priestormi.

Penta chce začať na ulici Na Florenci, kde už na druhej strane nedávno postavila budovu Florentina. Prvá budova by podľa hovorcu Penty Iva Mravinaca mohla byť hotová do roku 2019, celý plánovaný projekt najskôr v roku 2023. Investičná skupina plánuje do celého územia investovať vyše 6,5 miliardy korún (približne 240 miliónov eur).

Ďalšia etapa má nasledovať pri križovatke ulíc Hybernská a Opletalova. Okolo 135 miliónov korún má smerovať na rekonštrukciu susednej Masarykovej stanice, kde podľa vizualizácií vznikne premostenie nástupišťa a prepojenie ulice Na Florenci a spomínanej križovatky.

Okrem toho, že sa má stať ulica Na Florenci bulvárom, sľubuje Penta aj vznik verejných priestranstiev, ktorá by mali plniť funkciu námestí. Tie majú vzniknúť pri hale Masarykovej stanice a za magistrálou smerom na Florenc.

01 - Modified: 2021-07-03 07:06:58 - Feat.: - Title: V Prahe pri natáčaní seriálu vybuchol barel, poranil troch ľudí 02 - Modified: 2021-06-17 13:50:36 - Feat.: - Title: Ošiaľ v Prahe. Ľudia čakali na otvorenie lacného Primarku v dlhých radoch 03 - Modified: 2019-07-18 05:10:41 - Feat.: - Title: V Prahe polícia vyšetruje možnú streľbu na vlak 04 - Modified: 2019-04-25 17:21:42 - Feat.: - Title: Penta predstavila nemocnicu novej generácie v Bratislave 05 - Modified: 2019-01-23 15:15:14 - Feat.: - Title: Skypark: Developerský projekt, ktorý zmení obraz Bratislavy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 02:24