grécko vlajka sochaReuters
StoryEditor

Grécko si plní domáce úlohy. Krajine bankrot nehrozí, tvrdí Kažimír

09.05.2016, 20:45
Autor:
TASRTASR
Grécku nehrozí štátny bankrot. S touto vetou prišiel dnes na rokovanie Euroskupiny minister financií Peter Kažimír.

Zdôraznil, že dnešné zasadnutie ministrov financií 19-člennej eurozóny bolo zamerané primárne na Grécko a udržateľnosť jeho štátneho dlhu. Podľa jeho slov Euroskupina dúfa, že sa už v priebehu mája podarí úspešne dokončiť celý proces prvého preskúmania programu o tom, ako Gréci plnia svoje reformné "domáce úlohy".

Minister prirovnal grécku ekonomiku k človeku, ktorý prekonal chorobu a je citlivý na vnútorné aj vonkajšie zmeny. Dodal, že Atény ešte čaká dlhá cesta k ekonomickému oživeniu a je otázne, či Medzinárodný menový fond (MMF) bude ochotný zúčastňovať sa na programe záchrany aj v neskoršom období. Nie je to vylúčené, ak sa MMF presvedčí o udržateľnosti gréckeho programu.

Rokovanie ministrov financií eurozóny o situácii v Grécku bolo oveľa lepšie a rýchlejšie, ako sa očakávalo. Takto zhodnotil zasadnutie Euroskupiny v Bruseli po jeho skončení minister financií Peter Kažimír.

"Myslím si, že sa udiali veci, ktoré môžu znamenať rozhodnutia týkajúce sa najbližšej tranže, ale nejde len o tranžu, ale aj o vyhodnotenie vývoja v Grécku za prvý rok, a k tomu všetkému môžeme dospieť zrejme už v máji," avizoval.

Konkrétne sumy, ktoré môže Grécko z balíka medzinárodnej pomoci získať, vyplynú z nasledujúcich technických rokovaní odborníkov. "Plán je jasný, niekedy koncom mája by sme mali schvaľovať konkrétne sumy peňazí. Dúfam, že dostaneme aj informáciu, ktorá sa bude týkať účasti MMF a snáď sa budeme vedieť pohnúť ďalej aj v debatách o udržateľnosti gréckeho dlhu," doplnil Kažimír. Rokovania sú podľa neho hotové "tak na 95 %", kľúčové budú teraz aj rozhovory s predstaviteľmi jednotlivých krajín.

Ministri financií eurozóny dnes privítali schválenie ďalšieho balíka reforiem v Grécku, uviedli však, že na dohodu o reformách a zmiernení dlhu si bude potrebné ešte počkať. Očakávajú, že by sa tak malo stať do konca mája. Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a server BBC.

Grécky parlament schválil dnes v noci nový balík daňových a dôchodkových reforiem, ktoré veritelia požadovali. Schválenie dodatočných reforiem bolo nevyhnutné na to, aby Grécko získalo prístup k ďalším peniazom z tretieho úveru v celkovej hodnote 86 miliárd eur.

01 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 02 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 03 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 04 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 05 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:05