Strany, ktoré mali bod v programe: Most-Híd, Sieť, SNS Aj tie firmy, ktoré nedosahujú žiadny zisk, musia štátu platiť. A to v podobe daňovej licencie, ktorú zaviedla druhá Ficova vláda v roku 2014. Firmy sa zo zrušenia daňových licencií tešia. „Myslím si, že to je pre podnikateľov určitá úľava, pretože to nebola žiadna licencia, to bola len ďalšia daň,“ vyjadril sa prezident Slovenského živnostenského zväzu Stanislav Čižmárik. Podľa ekonóma Slovenskej akadémie vied Vladimíra Baláža však licencie majú svoj význam. Až polovica podnikov bola oficiálne v strate a to predsa nie je cieľom podnikania,“ konštatoval Baláž. Zavedenie daňových licencií malo na slovenský trh prečisťujúci vplyv. Ekonomicky neaktívne firmy sa radšej rozhodli svoj biznis zrušiť. „Išlo o firmy bez činnosti, ktoré boli len fiktívne udržiavané,“ povedal Milan Seliak zo spoločnosti Bisnode.
StoryEditor

Podnikateľov trápi najmä justícia, prepad hodnotenia prostredia sa však spomalil

11.05.2016, 15:36
Autor:
TASRTASR
Podnikateľské prostredie bolo hodnotené opäť negatívne, za zlé hodnotenie môžu hlavne problémy v súdnictve, či medializované kauzy.

Vývoj podnikateľského prostredia na Slovensku v prvom štvrťroku hodnotili podnikatelia opäť negatívne, no už o niečo miernejšie. Aktuálna hodnota Indexu podnikateľského prostredia (IPP), ktorý zostavuje Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS), klesla medzikvartálne o 1,48 percenta na 55,2 bodu. Za zlé hodnotenie môžu predovšetkým trvajúce problémy v súdnictve či byrokracia, ale aj kauzy medializované pred voľbami.

Najviac sa zhoršilo vnímanie vymáhateľnosti práva a funkčnosti súdnictva. Parlament v tomto období neschválil nové zákony alebo novely týkajúce sa súdnictva, ani neprišlo k podstatným zmenám v tejto oblasti. Medzi podnikateľmi preto pretrváva negatívne vnímanie justície. Aliancia upozornila, že z hľadiska vymožiteľnosti práva je Slovensko stále na posledných priečkach v Európskej únii. Jedným z najpálčivejších problémov z pohľadu podnikateľov je neprimeraná dĺžka súdnych konaní, ktoré trvajú aj niekoľko rokov.

Druhý najväčší pokles si pripísala rovnosť pred zákonom. "Malo na to vplyv aj odkrytie viacerých káuz v predvolebnom období a spôsob ich riešenia. Pri podozrení na prepojenie s vládnymi politikmi sa objavila skôr tendencia neriešenia a bagatelizovania podozrení, zatiaľ čo pri ostatných prišiel rýchlejší a ráznejší postup polície," priblížil výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský.

Nerovnosť pred zákonom podľa neho silno zasahuje podnikateľské prostredie, najmä ak sa zvýhodňujú určití podnikatelia na úkor daňových poplatníkov alebo konkurentov. Aliancia je presvedčená, že medializácia takýchto prípadov vysiela negatívny signál ostatným podnikateľom. "Vnímaniu rovnosti pred zákonom neprospieva ani výraznejšia podpora veľkých investorov pri súčasnom zanedbávaní celkového stavu podnikateľského prostredia," dodal Kremský.

Byrokracia a prieťahy v konaniach na úradoch boli treťou najhoršie hodnotenou položkou IPP. Podnikatelia sa na prílišnú byrokraciu sťažujú dlhodobo, za zhoršeným vnímaním je však aj zákon o nelegálnom zamestnávaní. Ten podnikateľov pod hrozbou sankcií núti zisťovať, či niekto zo zamestnancov ich dodávateľov nepracuje na čierno. Tesne za byrokraciou nasledovala v rebríčku korupcia na úradoch a efektívnosť štátneho gazdovania.

Medzi položkami s pozitívnym hodnotením od podnikateľov zaznamenal najväčšie zlepšenie prístup k finančným zdrojom, a to najmä vďaka nízkym úrokovým sadzbám. Zlepšil sa aj ich vzťah k životnému prostrediu. Podnikatelia tiež kladne hodnotili investičný a technologický rozvoj, úroveň infraštruktúry, napĺňanie zámerov a vízie podniku, informačnú otvorenosť či stálosť a predvídateľnosť cien.

01 - Modified: 2024-04-03 14:35:49 - Feat.: - Title: Prezident má významný vplyv aj na podnikateľské prostredie 02 - Modified: 2024-03-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Predsvadobná párty syna najbohatšieho muža Indie za milióny. Vystúpila Rihanna, zablahoželať prišiel aj Bill Gates 03 - Modified: 2024-02-19 19:00:00 - Feat.: - Title: Transparentnosť iba naoko 04 - Modified: 2024-02-13 16:45:30 - Feat.: - Title: Národná rada posunula zákon o opatreniach v podnikateľskom prostredí do druhého čítania 05 - Modified: 2024-01-25 16:30:00 - Feat.: - Title: Slovenská vláda zlepšuje dialóg s podnikateľmi. Avšak nie so všetkými
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 13:05