StoryEditor

Chystá sa obchod roka. Google sa pustil do mnohomiliardovej bitky

27.09.2016, 00:00
Autor:
melmel
Známa sociálna sieť už roky trpí finančnými stratami. Pri živote ju držia len slávne osobnosti.

Na trhu sa schyľuje k jednému z najväčších obchodov posledného obdobia. Na predaj je totiž Twitter. Sociálna sieť, ktorá využíva 140-znakové správy a je populárna po celom svete. Aj preto ju banka Goldman Sachs ohodnotila na 16 miliárd dolárov. A výsledná suma môže byť aj vyššia. Už teraz sa totiž predpokladá, že o sieť sa pobijú aj spoločnosti Google a Salesforce.

Aj napriek všeobecnej obľube nie je Twitter až takým biznis úspechom. Napriek každoročným miliónovým tržbám sa firma pravidelne prepadáva do väčšej straty. „Twitter je navyše upadajúca platforma. Jej obľúbenosť klesá a užívatelia uprednostňujú skôr Snapchat či Instagram,“ tvrdí Boris Tomčiak zo spoločnosti Finlord.

Analytici sa zhodujú, že nový silný investor môže Twitteru pomôcť nastúpiť na cestu inovácií, v ktorých už od svojho vzniku zaostával a časom sa vôbec nemenil. „Výhodou Twittera je, že je stále používaný vplyvnými politikmi, športovcami či ďalšími osobnosťami,“ tvrdí Michal Fafrák zo spoločnosti Capital Markets. Na správy týkajúce sa možného predaja reagovali aj trhy. Akcie Twittera stihli za jeden deň poskočiť o 20 percent.

Sociálna sieť Twitter, ktorá vznikla v roku 2006, môže čoskoro zmeniť majiteľa. S vedením spoločnosti už intenzívne rokujú dvaja najvýraznejší záujemcovia – Google a Salesforce.

Banka Goldman Sachs už stihla ohodnotiť veľkosť možnej transakcie. Odhaduje sa, že záujemca by mohol za Twitter zaplatiť 16 miliárd dolárov. Na správy o možnom predaji poskočením o pätinu zareagovali aj akcie spoločnosti. „Dá sa očakávať ešte mierne zvýšenie ponuky. Ohodnotenie za 16 miliárd by znamenalo, že v medziročnom porovnaní by akcionári stratili 15 percent. Bol by to zlý signál pre technologické firmy. Ukázalo by to, že v technologickom sektore sa vytvorila menšia bublina,“ tvrdí Boris Tomčiak, analytik spoločnosti Finlord.

Upadajúce vtáča
Sociálnu sieť Twitter zo San Francisca, ktorá je preslávená symbolom modrého vtáčika a 140-znakovými tweetmi, sprevádzala v posledných pár rokoch smola. Napriek tomu, že spoločnosť z roka na rok generuje miliónové tržby, pravidelne vykazuje ťažké straty. Len za minulý rok stratila 521 miliónov dolárov.

Analytici spoločnosti vyčítajú, že sa nedokázala prispôsobiť dobe. „Zo softvérového hľadiska je Twitter upadajúca platforma. Spoločnosť je pomalá v zavádzaní inovácií,“ tvrdí Tomčiak a dodáva, že užívatelia uprednostňujú radšej Snapchat či Instagram. „Mali by sa zamerať aj na obrázky a videá, ktoré generujú vyššiu zaujatosť,“ pripomína.

Stoštyridsaťznakové tweety, ktorými bola sieť spočiatku preslávená, sa v poslednej dobe stali aj jej prekliatím. Spoločnosti navyše nepomáhajú ani nezhody v jej vnútri. Zakladateľ sociálnej siete a súčasne aj jej šéf Jack Dorsey nezdieľa všetky myšlienky týkajúce sa chodu spoločnosti so svojím najbližším kolegom Evanom Williamsom, ktorý tiež stál pri zrode Twittera.

Dorsey sa navyše nevyhol ani čistkám v spoločnosti. „Twitter prechádza v súčasnosti zmenou identity a snaží sa pretransformovať z technologickej na mediálnu spoločnosť,“ konštatuje Michal Fafrák, analytik spoločnosti Capital Markets.

Sieti by nový vietor v podobe silnej firmy, ktorá by nad ňou stála, pomohol. „Spoločnosť musí čím skôr prísť s riešením, ktoré jej pomôže udržať si súčasných používateľov online dlhší čas,“ tvrdí Fafrák.

Akcie neohurujú
Za to, že je Twitter ešte stále na svete, môže spoločnosť vďačiť tomu, že uverejňovanie krátkych správ si veľmi obľúbilo množstvo politikov, športovcov, hercov a mnoho ďalších vplyvných osobností, ktorých cez ich tweety sledujú státisíce ľudí.

S nulovým inovátorským prístupom a vývojom v spoločnosti idú ruka v ruke aj hodnoty jej akcií. Keď Twitter vstupoval v roku 2013 na burzu, hodnoty jej akcií dosahovali až 70 dolárov za kus. „Kto vtedy akcie nakúpil, tak za tri roky prišiel o 68 percent ich hodnoty. A to je skutočne veľa,“ poukazuje Tomčiak.
Momentálne sa akcie predávajú približne za 22,5 dolára za kus.

Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 02 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 03 - Modified: 2024-04-15 12:08:02 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia od Googlu: rozpozná miesto z fotky, či spraví text čítanejším 04 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15? 05 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:36