StoryEditor

Miliardová ekonomika Oktoberfestu sa zadrhla. Návštevníkov odháňa strach

28.09.2016, 00:00
Populárny festival piva príde o stovky miliónov. Na vine sú útoky.

Séria letných násilných útokov v Nemecku prisúdila tradične gigantickému Oktoberfestu podobný osud, aký tento rok stretol turecké či tuniské pláže. Z strachu z terorizmu prišlo tento rok na slávnosti piva výrazne menej turistov.

Mníchovčanov zase spočiatku odrádzali najmä avizované bezpečnostné opatrenia. Po 183-krát sa predminulý víkend zaplnila asfaltová pláň kúsok od centra Mníchova, historicky nazývaná Tereziánska lúka.

Vyrástli na nej kolotoče, atrakcie, stánky s perníkovými srdcami a hlavne obrie drevostavby s plátennou strechou – takzvané pivné stany. A keď starosta narazil prvý sud, opäť sa po roku rozbehol najväčší pivný festival v Európe.

Aj keď sa na mníchovskom Oktoberfeste normálny človek tento rok nemôže sťažovať na priveľa pokoja a ticha, v prvých dňoch sa ponúkali pohľady, ktoré boli v posledných rokoch nevídané – niektoré pivné stany boli poloprázdne, ďalšie zívali prázdnotou ešte viac.

Pravidelní hostia, servírky známe svojou schopnosťou roznášať vo veľkom ťažké krígle, i prevádzkovatelia pivných stanov sa zhodnú, že oproti minulým rokom tento rok návštevníkov výrazne ubudlo.

Obavy majú hlavne turisti
Dôvodov je asi viac. Od mizerného počasia, ktoré prvý deň Oktoberfestu sprevádzalo, až po každoročne stúpajúce ceny piva, ktoré sa tento rok pohybujú v rozmedzí 10,40 až 10,70 eura za litrový pohár. Všetci však hovoria o jednom novom faktore. Strach.


V priebehu leta totiž Nemecko zasiahlo hneď niekoľko útokov, po ktorých zostali aj mŕtvi. Len pár kilometrov severne od miesta konania každoročnej veselice sa pritom odohrala vôbec najtragickejšia tohtoročná udalosť – streľba mladého Nemca iránskeho pôvodu v obchodnom centre. Zabil deväť ľudí.

Výsledkom je, že sa Oktoberfest zaradil po boku severoafrických alebo tureckých letovísk na mapu miest, kam sa turisti kvôli bezpečnosti boja ísť. A fakt, že je v Mníchove omnoho menej cezpoľných, ako to bolo v minulosti bežné, bez váhania potvrdzujú i zamestnanci hotelov.

Zrušiť zájazd na mníchovské slávnosti piva musela napríklad pre nezáujem aj česká cestovná kancelária Geops. „Dôvodom je určite strach z účasti na hromadných akciách v krajinách, kde nedávno došlo k útoku.

Zaznamenávame to v poslednom čase častejšie, napríklad zatiaľ nie je záujem ani o predtým obľúbený karneval v Nice,“ hovorí produktová manažérka kancelárie Geops Olga Roztočilová. V minulých rokoch sa pritom práve zájazdy na Oktoberfest plnili spoľahlivo a boli podľa Roztočilovej medzi turistami obľúbené.

Pozor, bez batohov!
Paradoxne návštevnosti zrejme neprospela ani skutočnosť, že mníchovská radnica, vedomá si bezpečnostného rizika vo forme státisícových davov koncentrovaných na jednom mieste, nasadila prísne opatrenia ako nikdy predtým.

Dosiaľ voľne prístupné priestranstvo obohnala plotom a na vstupné brány nasadila omnoho viac usporiadateľov vo svietivých vestách. Na internete i v letákoch v hoteloch sú upozornenia, že sa po novom nesmú do vnútra vnášať batohy ani väčšie tašky. Zakázané sú i potenciálne nebezpečné predmety, ako napríklad sklenené fľaše.

„Miestni podľa mňa strach z útoku nemajú, niekoľko mojich kamarátov však odradili práve bezpečnostné opatrenia, a tak si povedali, že tentoraz ostanú doma,“ hovorí napríklad Mníchovčanka Ines, ktorá sa však o každoročnú návštevu pripraviť nenechala. A ako zistila na vlastnej koži, obavy z „bezpečnostnej buzerácie“ sa zatiaľ javia ako značne nepravdivé.

Režim sa ani zďaleka nepriblížil k tomu, na čo sú Stredoeurópania zvyknutí napríklad z letísk. Kvôli plotu alebo kontrole kabeliek pripomína skôr hudobný festival. Neprechádza sa žiadnym bezpečnostným rámom a ľudí bez batožiny ochranka preveruje spravidla len pohľadom. Kontrola pred vstupom na české futbalové štadióny je výrazne dôkladnejšia.

Vďaka tejto voľnosti a širokým bránam sa tak ani v špičkách pri vstupe netvoria rady alebo skupiny ľudí, ako je to po novom napríklad na Pražskom hrade.

Druhý týždeň lepší?
Je teda dosť možné, že až sa to poriadne rozkríkne po meste alebo až sa vyjasní obloha, bude druhý festivalový týždeň úspešnejší. Časť cezpoľných – ktorí spravidla návštevu plánujú dopredu – si však povestný krígeľ na Tereziánskej lúke s najväčšou pravdepodobnosťou odoprú.

Obria „oktoberfestská“ ekonomika, ktorá sa podľa údajov mníchovskej radnice posledné roky šplhala v súčte (zaplatených pív, vstupného na atrakcie, hotelových izieb a ďalších výdavkov) k miliarde eur – sa tak tento rok zrejme o stámilióny scvrkne.

01 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 02 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 03 - Modified: 2024-04-13 06:05:15 - Feat.: - Title: Lákavé vône a chute Dubaja 04 - Modified: 2024-03-27 09:40:02 - Feat.: - Title: Liam Gallagher, Halsey, Janelle Monáe, Skrillex, Tom Odell: Sziget zverejnil nové mená tohtoročného festivalu 05 - Modified: 2024-03-18 09:00:43 - Feat.: - Title: Bageta či bolonské špagety. Zoznám sa s ostro stráženými potravinami, kvôli ktorým sú niektoré krajiny ochotné sa súdiť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 10:35