StoryEditor

Kauza Deutsche Bank: Nemci za ňou vidia pomstu Ameriky

06.10.2016, 00:00
Stále nie je jasné, akým spôsobom sa mieni banka zachrániť. Jej akcie sa mierne posilnili.

Kríza sa prehlbuje a existenčné problémy Deutsche Bank naberajú čoraz viac politický rozmer. Nemeckí politici obviňujú Washington, že kroky americkej vlády sú pomstou za to, ako sa Brusel správal k americkým spoločnostiam Apple či Starbucks. Tie budú musieť Únii doplatiť nezaplatené dane.

Banka sa zatiaľ stále snaží vyhnúť pokute pre americké úrady. Tá má v najhoršom prípade dosahovať 14 miliárd dolárov, môže však byť aj o niečo nižšia. Hovorí sa o sume 5,6 miliardy dolárov.

Politická hra
Podľa nemeckých politikov môžeme pozorovať medzi oboma krajinami obchodnú vojnu. „Americké úrady konajú štýlom oko za oko, zub za zub. Svedčí o tom aj načasovanie pokuty,“ tvrdí Markus Ferber, poslanec nemeckej CSU. Ako náhoda to nepripadá ani analytikom. „Je pravdepodobné, že vyrubenie doplatku na daniach pre americké spoločnosti mohlo posunúť americkú vládu k zakročeniu proti Deutsche Bank,“ domnieva sa Ladislav Popovič, analytik spoločnosti Capital Markets.

Faktom ostáva, že v súčasnosti si nemecká vláda nemôže s problémom Deutsche Bank poradiť. Mohlo by to uškodiť súčasnej vládnej koalícii. Analytici tvrdia, že Berlín môže banke pomôcť akurát vyjednávaním s Washingtonom.

Z dažďa pod odkvap
Banka má však niekoľko možností, ako sa zachrániť. Všetky sa však spájajú s rizikom. Pomoc vlády z Berlína by vyvolala negatívne reakcie. „Nemecká vláda si želá, aby si banka svoje problémy vyriešila sama. Pomoc od vlády by vyslala signál, že v prípade problémov budú veľké banky vždy zachránené,“ tvrdí Boris Tomčiak, analytik spoločnosti Finlord.

Najpravdepodobnejší je takzvaný bail in scenár, pri ktorom budú náklady na záchranu niesť v prvom rade investori. „To by bola zlá správa pre investorov. Tí by sa mohli začať zbavovať aj dlhopisov iných finančných inštitúcií,“ dodáva Tomčiak. Nehovoriac o tom, že by to ovplyvnilo tiež hodnotu dlhopisov. „Bail in by mal byť automatickým postupom banky podľa nových pravidiel. Ak nemecká vláda nakoniec neurobí presný opak toho, čo teraz hlása,“ tvrdí Stanislav Pánis, ekonóm J&T Banky.

Formou získania ďalšieho kapitálu by pre Deutsche Bank mohla byť emisia ďalších akcií. Aj tu by však najväčší nemecký finančný dom narazil na problém. „Emisii nových akcií sa banka vyhýba, pretože by to pri súčasnej cene akcií znamenalo obrovské riedenie počtu akcií,“ tvrdí Marek Hatlapatka, analytik spoločnosti Cyrrus. Akcie Deutsche Bank sa oproti minulému týždňu mierne posilnili. V stredu sa obchodovali za približne 12,4 dolára za akciu.


Ani zaplatenie pokuty, či už tej vo výške 14 miliárd, alebo zníženej na hodnotu 5,6 miliardy dolárov, však banku zo dňa na deň nespasí. „Banka spĺňa minimálne požiadavky na kapitálovú primeranosť. To bude aj v prípade zaplatenia pokuty. Na druhej strane, jej kapitálová primeranosť je nižšia v porovnaní s inými veľkými európskymi bankami,“ uzatvára Pánis. Banka však podľa Pánisa bude musieť aj po vyrovnaní sa s Washingtonom nájsť nejakú cestu, ako svoj kapitál posilniť.

Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 02 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 03 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 04 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:32