Deutsche BankReuters
StoryEditor

Katar nepredá akcie Deutsche Bank, uvažuje naopak o ich nákupe

07.10.2016, 19:47
Autor:
ČTKČTK
Fondy, ktoré má pod kontrolou bývalý katarský premiér šejk Hamad bin Džasím Sání, sú najväčším akcionárom banky.

Katarské investičné fondy neplánujú predať svoje akcie Deutsche Bank a ak sa najväčšia nemecká banka rozhodne zvýšiť kapitál, zváži nákup ďalších akcií. S odvolaním sa na zdroje oboznámené s katarskou investičnou politikou to dnes uviedla agentúra Reuters.

Katarské fondy Paramount Services Holdings a Supreme Universal Holdings kúpili v polovici roka 2014 v Deutsche Bank podiel 6,1 percenta. Tento rok v júni podiel zvýšili na takmer desať percent.

Týždenník Der Spiegel neskôr napísal, že katarskí investori z vládnucej rodiny Síní spolu s niektorými štátnymi investičnými fondmi uvažujú o možnosti kúpiť v Deutsche Bank až 25 percent akcií. Akcie Deutsche Bank obchodované na americkom trhu po správe vzrástli o tri percentá. Dva zdroje agentúry Reuters ale tvrdia, že kúpa tak vysokého podielu nie je pravdepodobná.

Deutsche Bank od polovice septembra bojuje s krízou dôvery po správe, že Spojené štáty vyžadujú od Deutsche Bank pokutu až 14 miliárd dolárov kvôli predaju hypotekárnych cenných papierov pred finančnou krízou v minulom desaťročí. Vedenie banky o konečnej sume za urovnanie sporu teraz rokuje s vládou USA a ak by zostala vysoká, musela by sa banka zrejme obrátiť na investorov, aby jej poskytli ďalšie peniaze.

Akcie Deutsche Bank od oznámenia pokuty prudko klesajú a minulý týždeň sa prepadli na rekordné minimum pod desať eur. Od tej doby sa zotavili, stále však od začiatku roka strácajú takmer 50 percent.

Jeden zo zdrojov uviedol, že Katar neplánuje svoj podiel v Deutsche Bank predať, pretože to je pre neho dlhodobá investícia. Katar vraj verí, že banka dokáže súčasné problémy vyriešiť a zotaví sa.

Ďalší zdroj dodal, že keby sa Deutsche Bank rozhodla ponúknuť na predaj nové akcie, Katar by nákup zvážil, snažil by sa však udržať svoj podiel tesne pod desiatimi percentami. Investor, ktorý vlastní viac ako desať percent v nemeckej firme s akciami na burze, podlieha prísnejším pravidlám zverejňovania informácií.

01 - Modified: 2024-04-25 08:10:39 - Feat.: - Title: Deutsche Bank vďaka divízii investičného bankovníctva zvýšila zisk o osem percent 02 - Modified: 2024-04-23 13:26:58 - Feat.: - Title: Vedenie Hamasu zatiaľ zostane v Dauhe, uistil Katar 03 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 04 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 05 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:14