samsung galaxy note 7Reuters
StoryEditor

Vypnite a prestaňte používať. Samsung zastavil predaj všetkých telefónov Galaxy Note 7

11.10.2016, 10:04
Autor:
ČTKČTK
Firma reagovala na správy, že problémy so vznietením batérií sa objavujú aj u opravenej verzie týchto prístrojov.

Juhokórejská spoločnosť Samsung Electronics sa rozhodla zastaviť predaj všetkých inteligentných telefónov Galaxy Note 7. Oznámila to dnes firma. Samsung dnes tiež vyzval majiteľov všetkých telefónov Galaxy Note 7, aby svoje prístroje vypli a prestali používať, kým najnovšie správy o vznieteniach neprešetrí. V médiách sa stále častejšie objavujú špekulácie, že Samsung úplne zastaví predaj a výrobu tohto modelu.

Spoločnosť Samsung sa rozhodla prerušiť tiež výmenu skôr predaných telefónov Galaxy Note 7 za opravenú verziu. "Spolupracujeme s príslušnými úradmi na prešetrení novo hlásených prípadov zahŕňajúcich Galaxy Note 7," uviedla firma. "Zákazníci s originálnym či vymeneným Galaxy Note 7 by mali tieto zariadenia vypnúť a prestať používať," dodala.

Rozhodnutie prerušiť predaj už druhýkrát za necelé dva mesiace nielen zvyšuje pochybnosti o kontrole kvality vo firme, ale tiež poškodí hospodárenie firmy kvôli obrovským finančným nákladom súvisiacim s výmenou a pozastavením predaja a tiež povesť firmy. Analytici odhadujú, že trvalé ukončenie predaja modelu Note 7 by stálo firmu až 17 miliárd dolárov a poškodilo by dôveru spotrebiteľov a mobilných operátorov v ďalšie telefóny Samsungu.

Galaxy Note 7 firma uviedla na trh v auguste a prístroj mal konkurovať najnovšiemu iPhonu. Bol dobre prijatý kritikou a jeho prvým problémom bol jeho nedostatok kvôli vysokým predbežným objednávkam. Po niekoľkých dňoch od začiatku predaja sa však začali objavovať na sociálnych sieťach obrázky obhorených prístrojov, čo bol prvý náznak toho, že je s prístrojom niečo v neporiadku.

Juhokórejský denník Hangjore dnes napísal, že firma plánuje úplne ukončiť predaj Note 7. Spoločnosť zatiaľ správu nekomentovala. Ani neuviedla, či už zistila príčinu požiaru v opravených prístrojoch.

Akcie spoločnosti na nové stiahnutie Note 7 z predaja reagovali výrazným poklesom na najnižšiu hodnotu od konca septembra. Akcie Samsungu uzavreli so stratou osem percent, zatiaľ čo širší trh klesol len o 1,2 percenta.

Samsung začiatkom septembra oznámil, že kvôli prehrievaniu batérií a nebezpečenstvu vznietenia sťahuje 2,5 milióna telefónov Galaxy Note 7 z desiatich trhov vrátane juhokórejského a amerického. Zákazníkom ponúkol finančnú kompenzáciu či výmenu za opravenú verziu telefónu, ktorej batérie mali byť bezpečné.

Teraz sa však objavili informácie o vznietení už vymenených prístrojov. "Možno to znamená smrť značky Note 7. Kto vie, či ju budú môcť vrátiť na trh," uviedol analytik Edward Snyder zo spoločnosti Charter Equity Research.

Juhokórejské médiá a zdroje agentúry Reuters už v pondelok uviedli, že Samsung sa v dohode s čínskymi a americkými úradmi rozhodol pozastaviť produkciu telefónov Galaxy Note 7. Americkí mobilní operátori AT & T a T-Mobile US už v nedeľu večer oznámili, že prestávajú predávať prístroje Note 7 a vymieňať zákazníkom ich staršie verzie za nové.

01 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 02 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod 03 - Modified: 2024-04-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Prémiovky bez šance? Xiaomi už predáva elektromobil SU7, cena mnohých prekvapí 04 - Modified: 2024-04-03 18:43:10 - Feat.: - Title: Šéf Stellantisu považuje za nutné znížiť hmotnosť batérií pre elektromobily, aby boli udržateľné 05 - Modified: 2024-04-03 10:44:04 - Feat.: - Title: Výkonný tablet z Číny sa začne predávať začiatkom budúceho týždňa. Prinesie silné parametre za prijateľnú cenu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:59