Skóre: 4,8Reuters
StoryEditor

Francúzi vyzývajú Európu k spojeniu. Chcú sa postaviť americkému "vydieraniu"

11.10.2016, 17:39
Autor:
ČTKČTK
Starý kontinent by sa mal postaviť americkej praxi vymáhaniu obrovských platieb od európskych podnikov.

Európa by sa mala postaviť silnejúcej americkej praxi využívať takzvanú exteritoriálnú pôsobnosť svojich zákonov na vymáhanie obrovských platieb od európskych firiem, najmä bánk. Uvádza sa to v správe francúzskeho parlamentu. Táto prax je zneužívaním zákonov a veľmi sa podobá vydieraniu, povedala dnes agentúre Reuters socialistická poslankyňa Karin Bergerová.

Európske firmy stoja tieto americké praktiky na pokutách a ďalších platbách desiatky miliárd eur. Pre Francúzsko bola obzvlášť citeľná rekordná pokuta deväť miliárd dolárov (8,12 miliárd eur), ktorú musela zaplatiť najväčšia francúzska banka BNP Paribas kvôli obvineniu z porušovania amerických sankcií voči Sudánu, Kube a Iránu.

Francúzsko ako kritik

Francúzsko v posledných rokoch exteritoriálne aspekty amerického právneho systému čoraz viac kritizuje. Najmä sa mu nepáči, ako široko americké federálne ministerstvo spravodlivosti interpretuje svoju jurisdikciu.

Za americkú sféru vplyvu považuje napríklad aj obchodné transakcie medzi neamerickými aktérmi v prípade, že je kontrakt uzavretý v dolároch. Osobuje si tiež právo vyšetrovať internetové transakcie len preto, že sa uskutočnili cez americké počítačové servery.

"Žiadame Francúzsko a Európu, aby dali Spojeným štátom najavo, že takéto správanie nehodláme ďalej akceptovať," povedala Bergerová. Vyzvala pritom k "vyzbrojeniu" Európy tak, aby mohla so Spojenými štátmi účinne viesť "ekonomickú vojnu".

16 miliárd dolárov

Vyšetrovacia správa, ktorú zostavili poslanci francúzskych vládnucich socialistov i opozičných konzervatívcov, uvádza, že americká justícia má tendenciu trestať zahraničné firmy nepomerne viac než firmy domáce. Napríklad vyšetrovanie úplatkov v zahraničí, ktoré americké úrady začali v rokoch 1977 až 2015, sa len z 30 percent týkalo zahraničných spoločností, ktoré však zaplatili 67 percent úhrnného objemu vybraných pokút.

Európske banky od roku 2009 vyplatili Spojeným štátom kvôli porušovaniu rôznych sankčných režimov asi 16 miliárd dolárov. Európske firmy zaplatili 14 z 15 najvyšších udelených pokút, uvádza správa.

Terajšie americké vyšetrovanie najväčšej nemeckej banky Deutsche Bank, ktorej kvôli predaju takzvaných toxických hypotekárnych papierov v minulom desaťročí hrozí pokuta až 14 miliárd dolárov, parlamentná správa nespochybňuje, pretože banka to robila na americkom trhu. Kritizuje však, že ministerstvo spravodlivosti v tomto prípade neberie ohľad na dôsledky tak vysokej sankcie na celý finančný systém.

Nedostatočná odpoveď

Podľa Bergerovej zatiaľ európska odpoveď na túto americkú prax bola nedostatočná. Parlament preto pošle svoju správu náprotivkom v ostatných krajinách EÚ s výzvou, aby jednotlivé krajiny prijali vlastné obranné zákony. "Európa sa musí právne znovu vyzbrojiť, aby sme mohli s USA na poli hospodárskej konkurencie bojovať ako rovný s rovným," povedala poslankyňa.

EÚ by podľa správy mala napadnúť aspekty amerických sankčných režimov vo Svetovej obchodnej organizácii  (WTO) a podniknúť ďalšie legislatívne kroky proti európskym firmám, ktoré plnia americké sankcie založené na extrateritoriálnom výklade práva.

EK ide správnym smerom

Európske krajiny a inštitúcie by tiež mali povzbudzovať k širšiemu využívaniu eura v medzinárodných obchodných transakciách a zosilniť využívanie spravodajských služieb na ekonomickom poli.

Nedávne rozhodnutie Európskej komisie, ktorá nariadila americkej spoločnosti Apple doplatiť Írsku 13 miliárd eur na daniach, ide podľa poslankyne správnym smerom. "Ukazuje to, že Európa je úplne schopná viesť túto ekonomickú vojnu," povedala Bergerová.

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 03 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:09