StoryEditor

Rozprávkový príbeh jedného muža. Z radového právnika J&T sa stal tretí najbohatší Čech

19.10.2016, 00:00
Daniel Křetínský nastúpil pred 16 rokmi do J&T ako absolvent právnickej univerzity.

Obria transakcia v EPH katapultuje Daniela Křetínského medzi najbohatších Čechov. Štyridsaťjedenročný právnik sa stáva takmer výhradným vládcom kolosu EPH. Okrem toho vlastní polovicu vydavateľstva Czech News Center a kontroluje holding EP Industries. Vlastní najznámejší domáci futbalový klub AC Sparta Praha a drží minoritný podiel v e-shopovej skupine Mall Group Jakuba Havrlanta.

O tri priečky
Predaj 30 percent akcií EPH za 1,5 miliardy eur určuje trhovú cenu celého holdingu na päť miliárd eur. Plných 94 percent z toho sa postupne stretne v rukách Křetínského.

Keď časopis Forbes oceňoval jeho majetok pre tohtoročný októbrový rebríček českých boháčov, dospel k sume 22 miliárd korún. Redaktor Pavel Kalouš priznáva, že Forbes EPH oproti tejto hodnote trochu podcenil. „Vychádzali sme zo štandardného výpočtu pomocou zisku EBITDA. Použili sme však konzervatívny násobok i relatívne vysoký diskont (zrážku – pozn. red.) 30 percent. Odráža sa v tom naša obava z vysokého zadlženia. A navyše najnovšie oznámenú transakciu sme do oceňovania nezohľadnili,“ vysvetľuje Kalouš.

Pokiaľ by Forbes počítal Křetínského majetok dnes, vyšla by mu viac ako dvojnásobná suma – až 55 miliárd korún. Tým by sa Křetínský posunul o tri priečky na pozíciu tretieho najbohatšieho Čecha, a to za Petra Kellnera (255 miliárd) a Andreja Babiša (70 miliárd). Je však otázka, koľko zaťaží Křetínského fakt, že má vyplatiť partnerov v EPH. V prvej fáze transakcie im musí zaplatiť 1,5 miliardy eur. Tkáčovi musí následne poslať 1,7 až 2,7 miliardy eur podľa toho, ako sa bude EPH v nasledujúcich rokoch dariť. Holdingom EPH potečie ročne 600 miliónov eur hotovosti. A z tejto sumy si Křetínský môže sťahovať dividendu. Chudobný nebude, pokiaľ sa neprestane vyplácať jeho stávka na tradičnú energetiku.

Oznámená transakcia je však zlomom v jeho kariére a zúročením 16-ročnej práce pre skupinu J&T i samotného Tkáča, s ktorým je jeho podnikanie od začiatku spojené. Křetínského príbeh sa začal na prahu nového tisícročia, keď absolvent Masarykovej univerzity s trojročnou praxou advokátskeho koncipienta nastúpil v J&T ako radový právnik.

Nerozlučná dvojka
Do J&T ho priviedol jej spoluzakladateľ, kamarát Patrik Tkáč. Křetínský čoskoro preukázal obrovskú pracovitosť a cieľavedomosť. Povýšili ho z právnika na manažéra a pre zamestnávateľa začal budovať energetickú a priemyslovú divíziu – základ EPH. V začiatkoch skupina rástla aj vďaka spolupráci s pološtátnou skupinou ČEZ, v ktorej čele vtedy stál Martin Roman. Křetínský od ČEZ pre J&T nakupoval aktíva, prípadne dohodoval spoločné obchody. V roku 2009 sa EPH osamostatnil a Křetínský získal vo firme ako odmenu za služby malý akciový podiel. Akcionárom sa vtedy načas stala Kellnerova skupina PPF. A nový kapitál umožnil Křetínskému ďalšiu expanziu: kúpu plynovodov, elektrární a baní na Slovensku, v Poľsku a Nemecku. Keď Kellner po štyroch rokoch z EPH vystúpil, odniesol si 30 miliárd korún, desaťnásobok pôvodnej investície a dôveru v Křetínského odhad.

Ani fakt, že sa teraz Křetínský stane jediným vládcom holdingu, zrejme neznamená rozchod s dlhoročným partnerom Tkáčom. Hoci Křetínského asi neteší, že kamarát z J&T dal prednosť istote poriadneho balíka peňazí pred rizikom ďalšieho budovania EPH. „Dohoda o ukončení investície Patrika Tkáča v EPH vznikla až v posledných mesiacoch. Napriek tomu, že ju považuje za vzájomne veľmi výhodnú a správnu, nebola pre mňa osobne jednoduchá,“ napísal Křetínský. Tkáč mu však sľubuje ďalšiu spoluprácu.

„Predpokladám, že budeme investovať predovšetkým do projektov expartnerov J&T, vrátane projektov Daniela Křetínského,“ povedal. Nekončia sa ich partnerstvá v iných projektoch, ako sú médiá a e-commerce. Zostávajú spoločníkmi v holdingu EP Industries, v mediálnom a zábavnom biznise i v Havrlantovej skupine Mall.

01 - Modified: 2024-04-08 06:52:25 - Feat.: - Title: Bugár: Nesúhlasil so všetkým, čo chcel Fico. Aký je naozaj Pellegrini podľa ľudí, ktorí ho poznajú zblízka? 02 - Modified: 2024-03-24 13:44:11 - Feat.: - Title: Ponúkol som mu všetko, tvrdil Sulík. Aký je Ivan Korčok? Kandidáta opisujú ľudia, ktorí ho poznajú zblízka 03 - Modified: 2024-03-04 15:10:54 - Feat.: - Title: Zažili ho zblízka. Aký je v skutočnosti Peter Pellegrini? Kandidáta opisujú Bugár, Káčer či Schmögnerová 04 - Modified: 2024-03-04 15:05:03 - Feat.: - Title: Vytiahol ho Kňažko, učila Vášaryová. Čo o Korčokovi hovoria osobnosti, ktoré ho poznajú? 05 - Modified: 2024-02-18 14:32:28 - Feat.: - Title: Ak sa rozhodli zabiť ma, tak to znamená, že sme veľmi silní. Ako sa z Navaľného stal úhlavný nepriateľ Putina
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 17:47