StoryEditor

Byt či dom je na Slovensku čoraz drahší. Ale nie všade

05.11.2016, 23:00
Napriek prísnejším pravidlám pre úvery reality dražejú.

Kúpa bytu či domu vyjde Slováka čoraz drahšie. Vyplýva to z údajov Národnej banky Slovenska zo štatistík Národnej asociácie realitných kancelárií. Až na Banskú Bystricu rástli posledný štvrťrok ceny v každom kraji.

Ekonomická výkonnosť dvíha ceny
Podľa analytika centrálnej banky Mikuláša Cára sa na cenách nehnuteľností priamo odráža výkonnosť ekonomiky a firmám sa darí. Priemerné ceny nehnuteľností preto štvrťročne vzrástli o 1,3 percenta. Slovák tak v priemere zaplatil približne 1 295 eur za štvorcový meter.

Nárast cien v regiónoch sa však líši.

„Bratislavský, Trnavský a Žilinský kraj patria dlhodobo k ekonomicky najvýkonnejším regiónom. Okrem toho je rast výrazný aj v Nitrianskom kraji, kde sa v súčasnosti prejavuje efekt príchodu spoločnosti Jaguar Land Rover,“ vysvetlil Cár.

Podľa výkonného riaditeľa spoločnosti Finančný kompas Maroša Ovčarika ovplyvňuje táto investícia nielen ceny v meste, ale aj v okolí. Vo všeobecnosti sa totiž počíta, že zamestnanie si v novej automobilke nenájdu len domáci, ale aj ľudia z iných regiónov, a práve tí budú potrebovať bývanie.

Bystricu ovplyvnila zmarená investícia
K opačnej situácii došlo na strednom Slovensku. Kým v predošlom štvrťroku zaplatil Banskobystričan vo svojom kraji za štvorcový meter v priemere vyše 730 eur, za posledné tri mesiace suma klesla o sedem percent.

„S tým môžu takisto súvisieť ohlasované a nerealizované investície,“ tvrdí analytik portálu Finančná hitparáda Pavel Škriniar.

Reč je napríklad o spoločnosti RKN Global, ktorá mala pri výrobe dokladov v regióne zamestnať viac ako 1 200 ľudí.

Škriniar tvrdí, že vízia nových pracovných miest najskôr zdvihla ceny. Keďže prísun nového investora nakoniec nevyšiel, došlo k úprave. Tiež pripomína, že ide o kraj s druhou najvyššou nezamestnanosťou, čo taktiež výrazne znižuje kúpyschopnosť a dopyt po realitách, ktoré v regióne ustavične držia nižšie ceny ako napríklad v Košiciach.

Obmedzené úvery môžu dopyt znížiť
Ceny v budúcnosti môžu ovplyvniť čoraz prísnejšie pravidlá pre poskytovanie úverov. Národná banka Slovenska sa snaží obmedziť hypotéky, ktoré si dlžníci berú bez toho, aby mali vlastné úspory. Ešte v roku 2014 mohli banky poskytnúť až štvrtinu úverov vo výške 100 percent hodnoty založenej nehnuteľnosti, od januára už len desatinu.

Analytik spoločnosti Fincentrum Peter Világi upozorňuje, že obmedzenia môžu byť ešte výraznejšie. Banky sa totiž podľa neho budú snažiť obmedzovať aj úvery v prípade 90- či 80-percentného financovania.

Očakávame, že trh s úvermi na bývanie už nebude rásť dvojciferným tempom, ako je to v tomto roku. To, samozrejme, ovplyvní aj trh s nehnuteľnosťami. Klienti by sa mali pripraviť na to, že v novom roku budú pri financovaní bývania potrebovať viac vlastných peňazí,“ dodal.

Generálna sekretárka Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Zuzana Jakabíková však reaguje, že ani tento faktor nemusí priniesť reálne zníženie cien.

Neplatí ani teraz, že hocikto dostane 100-percentnú hypotéku. Preto by táto zmena nemala až tak veľmi ovplyvniť dopyt po nehnuteľnostiach,“ zamyslela sa.

Infografika Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:34 - Feat.: - Title: Počet stavebných povolení v Nemecku vo februári klesol takmer o pätinu. Kríza na realitnom trhu pretrváva 03 - Modified: 2024-04-19 12:45:24 - Feat.: - Title: Slovákom rastú zisky z realít. No po kríze vymenili reálny biznis s bytmi za virtuálny 04 - Modified: 2024-04-14 14:56:13 - Feat.: - Title: Zmena pre úvery na bývanie aj spotrebu: úrokové sadzby budú vyššie na dlhší čas 05 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:48