MAFRA/ Tomáš Krist
StoryEditor

Najväčší obchod Číňanov v Prahe: od Penty kúpili administratívny palác

09.11.2016, 13:48
Autor:
ČTKČTK
Penta uviedla administratívny komplex Florentinum do prevádzky koncom roka 2013.

Investičná skupina Penta dnes podpísala dohodu o predaji svojho pražského administratívneho komplexu Florentinum čínskej skupine CEFC, ktorá podala najvyššiu ponuku. Uviedla to v tlačovej správe. Hodnotu transakcie firmy nezverejnili, ale podľa informácií ČTK sa cena pohybuje okolo 283 miliónov eur. CEFC vo finálovom rozstrele porazila nemeckú Allianz. Podľa servera iDnes.cz ide o jeden z najväčších realitných obchodov v Prahe v tomto roku. 

"Záujem o Florentinum prekročil hranice Európy. Z radu ponúk zostalo v užšom výbere päť, vo finále skončili dvaja záujemcovia. Renomovaného nemeckého investora prekonala až v posledných týždňoch ponuka skupiny CEFC," uviedol partner Penty Marek Dospiva.

Dlhodobé nájmy

Penta predstavila svoj prvý realitný projekt administratívneho paláca s obchodnou pasážou, nádvorím a záhradou v januári 2012, do prevádzky bol uvedený po 20 mesiacoch stavby ku koncu roka 2013. Celková investícia sa pohybovala okolo 200 miliónov eur.

"Florentinum je pre nás viac než len vynikajúca obchodná príležitosť. Je súčasťou našej stratégie vybudovať v Českej republike európsku centrálu. Areál Florentina chceme ďalej rozvíjať a vytvárať čo najlepšie podmienky ako pre vlastné zázemie CEFC, tak pre všetkých jeho nájomcov," uviedol prezident CEFC China Čchan Cchao-tuo.

V súčasnej dobe je Florentinum plne obsadené, najväčšími nájomcami sú EY, advokátska kancelária Havel, Holásek & Partners, ďalej spoločnosti Renomia, Veolia, BlueLink alebo Bank of China, ale v budove sídli tiež Dr.Max a Fortuna zo skupiny Penta aj centrála Penty. Všetkých 70 nájomníkov má dlhodobé zmluvy.

Viacero projektov v okolí

"Od okamihu, kedy Penta kúpila pozemok, sme Florentinum dokončili za štyri roky. Počas tej doby bolo potrebné vybrať najlepší architektonický návrh, spracovať projekt, odstrániť pôvodnú budovu tlačiarní Červeného Práva. A po získaní všetkých potrebných povolení celý objekt, nabitý modernými technológiami, postaviť a prenajať. To by bolo v dnešných podmienkach nemysliteľné, "podotkol David Musil, ktorý je za projekt Florentina v Pente zodpovedný.

Umiestnenie Florentina v centre Prahy bude ďalej len nadobúdať na svojom význame. V jeho tesnej blízkosti, v mieste súčasného brownfieldu pri Masarykovej stanici, plánuje Penta oživiť dnes už zabudnuté územie modernými administratívnymi budovami s obchodmi a reštauráciami, ale tiež parkom, podľa projektu architektky Zahy Hadid.

Miliardové aktíva skupiny

Penta je stredoeurópska investičná skupina založená v roku 1994. Pôsobí najmä v zdravotníctve, finančných službách, výrobe, maloobchode a v realitnom developmente. Spravuje jediný fond svojich partnerov, akcionárov spoločnosti.

Jej portfóliové spoločnosti zamestnávajú viac než 37-tisíc ľudí a hodnota aktív skupiny dosiahla v roku 2015 vyššie sedem miliárd eur. Penta pôsobí vo viac než desiatich krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Prahe, Bratislave, Varšave a Mníchove.

01 - Modified: 2024-04-09 14:14:33 - Feat.: - Title: Penta sa teší z druhého najvyšieho medziročného zisku vo svojej histórii. Má plány pre ďalší rast 02 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 03 - Modified: 2024-04-02 13:00:15 - Feat.: - Title: Najbohatším Slovákom už nie je Chrenko. Forbes vydal rebríček svetových miliardárov 04 - Modified: 2024-03-31 14:22:41 - Feat.: - Title: Ukrajinská tajná služba SBU pomohla odhaliť proruskú vplyvovú sieť v Prahe, zameriava sa na europoslancov 05 - Modified: 2024-03-28 14:43:35 - Feat.: - Title: Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:38