Flickr
StoryEditor

Firmy sú k zamestnancom štedrejšie. Viacerí sa môžu pochváliť koncoročnými odmenami (+prehľad)

06.12.2016, 11:40
Autor:
rdurduTASRTASR
Viacero spoločností dopraje zamestnancom odmeny na konci roka.

Priemerná výška 13. platu, ako aj koncoročných odmien vzrástla na Slovensku v tomto roku približne o 10 percent. Zároveň sa tiež zvýšil podiel ľudí, ktorí sa môžu týmito benefitmi pochváliť. Vyplýva to z analýzy portálu Platy.sk.

Koncoročné odmeny podľa nej na Slovensku dostáva 26 percent zamestnancov a ich priemerná hrubá výška sa pohybuje na úrovni 695 eur. Koncoročné odmeny tvoria v priemere 75 percent základnej mzdy. Čo sa týka 13. platu, ten dostáva 17 percent zamestnancov a jeho priemerná výška je 743 eur, čo predstavuje 80 percent bežnej mzdy.

Dobrovoľné odmeny

Odmeny poskytujú zamestnávatelia dobrovoľne a sú súčasťou finančných benefitov a mzdových motivačných schém. Výšku odmien posudzujú zamestnávatelia individuálne a odvíjajú sa od podmienok dohodnutých v pracovnej zmluve a tiež v nadväznosti na hospodársky výsledok zamestnávateľa.

"Zatiaľ čo koncoročné odmeny sú vyplácané na základe dobrovoľnosti zo strany zamestnávateľa, trinásty plat je nárokovateľná zložka mzdy, pretože je dohodnutá v pracovnej či kolektívnej zmluve, kde sa spoločnosť zaväzuje, že zamestnancovi takúto odmenu na konci roka vyplatí," vysvetlil produktový manažér Platy.sk Miroslav Dravecký.

Najrozšírenejšie v manažmente 

Koncoročné odmeny sú najrozšírenejšie a najštedrejšie na manažérskych pozíciách, hlavne vo vrcholovom manažmente, často súvisia s dosahovaním stanovených cieľov. Až 44 percent ľudí v top manažmente deklaruje, že dostáva koncoročné odmeny a ich výška predstavuje aj dvojnásobok základného mesačného platu. V tejto skupine zamestnancov sú všetci pracujúci na najvyšších riadiacich pozíciách v rôznych spoločnostiach od malých rodinných firiem až po veľké korporácie.

Zdroj: Platy.sk

Koncoročné odmeny sú rozšírené aj v nižšom a strednom manažmente a týkajú sa asi tretiny týchto zamestnancov, pričom ich výška je zväčša totožná s priemerným mesačným platom. Trináste platy ako formu odmeny deklaruje pätina zamestnancov v nižšom, strednom a vrcholovom manažmente.

Krajšie koncoročné výplatné pásky sa vo väčšej miere týkajú aj kvalifikovaných technických zamestnancov, kde traja z desiatich dostávajú koncoročné odmeny a dvaja z desiatich 13. plat. Výška ich odmien však nie je taká štedrá ako u manažérskych pozícií a dosahuje do 75 percent ich základnej mzdy.

Najštedrejšie poisťovne

Z pohľadu odvetví sú pri odmenách najštedrejšie finančné a poisťovacie služby, kde odmeny dosahujú výšku až 115 percent základnej mzdy zamestnancov a týkajú sa 34 percent ľudí pracujúcich v tomto odvetví. Podiel zamestnancov, ktorí sa môžu na konci roka tešiť na lepšiu výplatu, je vyšší aj v spoločnostiach zaoberajúcich sa dodávkou elektriny, plynu, vody a odpadovým hospodárstvom, ako aj vo firmách s priemyselnou výrobou a spoločnosťami podnikajúcimi v oblasti informácií a komunikácie. Naopak, najmenej týmito benefitmi odmeňujú firmy v odvetví ubytovania a stravovacích služieb.

Z pohľadu vlastníctva spoločnosti sú finančné benefity najrozšírenejšie v súkromných zahraničných a v štátnych a obecných organizáciách (po 36 percent). V súkromnom sektore sú priemerné odmeny viac ako dvojnásobne vyššie. Zatiaľ čo koncoročné odmeny v zahraničných korporáciách dosahujú sumu v priemere 892 eur, u zamestnancov v štátnej správe je to 363 eur. TASR informovala spoločnosť Profesia.

01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-01-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Drucker chce kvalitnejšie vysoké školy. Stačiť však nemusia ani desiatky miliónov eur 03 - Modified: 2023-12-20 21:57:56 - Feat.: - Title: Spolupracovníci Navaľného sľubujú odmenu za informácie o tom, kde sa nachádza 04 - Modified: 2023-11-29 22:54:15 - Feat.: - Title: V Kazachstane odsúdili muža, ktorý na Ukrajine bojoval za wagnerovcov. Nalákali ho na odmenu 05 - Modified: 2023-11-27 12:00:27 - Feat.: - Title: Tomuto sa povie vianočný bonus. Miliardársky šéf zaplatil svojim 1200 zamestnancom výlet do Disneylandu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:27